Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Imam 17 godina i brata od 25. Otkad znam za sebe uvijek me tukao, roditelji su UVIJEK na njegovoj strani zato što je stariji. Samo govore da se ja trebam povući kad me tuče (znači trebam trpjeti dok me udara i ne braniti se zato što je on stariji???) Svaku večer on gleda tv i nisam uzela daljinski ne pamtim otkad i sinoć uzmem, našla nešto gledati i gospodinu se ne sviđa jer je navikao svaku večer da on gleda. Iz čista mira dođe, kaže daj daljinski, ja rekoh ne dam, uzme drugi i krene prebacivati, ja isto sa svog i tu me krene udarati. I normalno ja se branim koliko mogu i valjda sam ga ogrebala (zamislite koja bol OGREBALA ga samo) i on mene nogom udari u trbuh i ja padnem, zaderem se od bola, dođu roditelji i ja budem kriva zašto mu ne dam daljinski jer je on STARIJI. Pitam se dokle ovo? On mene može udarati koliko hoće, a ja bih trebala trpjeti i odstupiti, reći njima da oni 'rješe problem' kao što 'rješavaju' zadnjih 17 godina. Ajde vi meni recite tko je tu u pravu? Zašto da ja njemu dam daljinski (u ovom slučaju) jer je on stariji, zašto ja njega ne smijem 'udarit'(možeš misliti kako mogu udariti jako) i zašto sam ja uvijek kriva. On mene nema pravo udarati što god ja njemu napravim, a gdje tek kad ništa ne uradim u 90% slučajeva kao što je ovaj. Ja ne mogu ovo više.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

pohvalno je što si pronašla hrabrosti i snage progovoriti o situaciji u kojoj se nalaziš. Čitajući tvoj upit rastužila sam se i zabrinula zbog toga što si napisala da ti se događa.

Ako sam te dobro razumjela, tvoj stariji brat te tuče već duže vrijeme kada mu nešto nije po volji, a ponekad i bez razloga. Obratila si se roditeljima oko toga, ali onu pravdaju ponašanje tvog brata time što je stariji i smatraju da je rješenje to da ti njemu popuštaš. Dojma sam da se osjećaš ljuto i bespomoćno u ovoj situaciji te želiš da se situacija promijeni.

Ono što doživljavaš od strane tvog brata naziva se fizičko ili tjelesno zlostavljanje. Voljela bih ti reći da zlostavljanje nikada nije tvoja krivnja i ni u kojoj situaciji ne zaslužuješ da te netko tuče. U takvoj situaciji važno se obratiti nekom odraslom za pomoć. Komunikacija 'ja-porukama' uključuje opis tuđeg ponašanja, način na koji se ti zbog toga osjećaš i tvoj prijedlog kako se situacija može promijeniti. Na ovaj način povećava se vjerojatnost da druga osoba shvati što joj govoriš bez da se osjeća optuženo ili napadnuto. Tako, na primjer, možeš bratu reći 'Povrijedi me i rastuži kad me udaraš. Voljela bih da mi idući put kažeš što ti smeta i da se pokušamo dogovoriti kako bismo oboje bili zadovoljni.' Isto tako, 'ja-poruka'roditeljima bi mogla glasiti 'Ljuti me i rastuži kad dopuštate bratu da me tuče i kažete da ima pravo na to. Voljela bih da za nas vrijede ista pravila i da nasilje u našoj obitelji ne bude dopušteno.' Iako kažeš kako te tvoji roditelji tjelesno ne zlostavljaju, to što te ne štite od nasilja smatra se zanemarivanjem i ugrožavanjem tvoje sigurnosti i zdravog razvoja, što može ozbiljno utjecati na tjelesno i mentalno zdravlje.

Budući da si rekla da roditelji ne reagiraju na to što ti brat radi i ne pokušavaju te zaštititi, pitam se ima li u tvojoj okolini neka druga odrasla osoba u koju imaš povjerenja. Na primjer možeš se pokušati obratiti nekom članu šire obitelji, poput djeda, bake, tetke, tetka i slično. Osim toga, možeš se obratiti i školskom psihologu ili nekom drugom članu stručnog tima poput pedagoga, nastavniku ili nastavnici od povjerenja. Važno je da se nasilje koje doživljavaš zaustavi i da dobiješ pomoć i podršku kakvu zaslužuješ.

Ako su ti se javile kakve brige ili pitanja o kojima bi željela razgovarati, potičem te da nazoveš liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111, pišeš nam putem chata radnim danom od 15 do 19 sati ili putem e-mail adrese savjet@hrabritelefon.hr.

Puno snažnih pozdrava ti šalje,

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'U zadnje vrijeme sve više i više razmišljam kako ću kad mi umru mama i tata' HELP

'Glumim da sam ok, ali u sebi vrištim i lagano umirem' HELP

'Osjećam se toliko krivom. Nemam pojma što će sa mnom biti, sama sa sobom ne mogu više, neizdrživo je' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti