Slika nije pronađena
Njoj se dogodilo upravo to – upisala je gimnaziju, pod stresom zbog učenja je danonoćno, a starci joj samo otežavaju... Kako bismo joj barem mi olakšali, upomoć smo pozvali naše prijatelje s Hrabrog telefona koji pokušavaju pomoći stručnim savjetima.


Evo o čemu se radi (vjerujemo da će se mnogi od vas pronaći u toj situaciji)...

PITANJE:

Otkad je počela nova školska godina i otkad idem u 1. razred srednje jednostavno se više ne prepoznajem. Svako jutro se budim oko 4 sata i dolazim doma isto oko 4. Nemam vremena za ništa a bgm ni volje. Svaki dan mi se spava i hoću samo leći i zaspati, ali kad pogledam što sve imam za naučiti nemam volje za ničim. Svaki dan pitaju po 2 predmeta i ne mogu više. Ne volim učenje i nemam volje za životom, a kamoli za čim drugim. Stalno sam pod stresom od odlaska u školu do dolaska doma. Razmišljam samo kako će mi biti novi dan u školi i zbog toga svega ne mogu ni zaspati. Istina je da sam upisala gimnaziju, ali sve me to iscrpljuje i ne mogu više. Kad krenem učiti, roditelji se stalno svađaju i to ne one tipične male svade nego to je nepodnošljivo. Ne mogu se jednostavno koncentrirati. Već sam par puta htjela otići na policiju prijaviti ih jer to tak više ne ide. Svaki dan sam pod stresom, gubim stvari, sve me to muči, ne mogu se uopće odmoriti i opustiti kad dođe vikend jer opet moram učiti za naredni tjedan. Muči me još štošta; od svađanja s ljudima do mojeg ponašanja itd. Planiram već neko vrijeme posjetiti psihologa ili psihijatra, ali jednostavno me strah, ne znam.

via GIPHY


ODGOVOR HRABRI TELEFON:

Draga djevojko,hvala ti na javljanju i ukazanom povjerenju. Opisala si brojne promjene koje si primijetila u svom razmišljanju i ponašanju, točnije, navela si da se osjećaš kao da si pod pritiskom, imaš teškoće sa spavanjem i koncentracijom, a osim toga, kažeš i da se tvoji roditelji svađaju. Kažeš da imaš neke ideje kako to riješiti, od toga da pozoveš policiju ili se obratiš psihologu ili psihijatru u vezi drugih teškoća, no strah te to učiniti.

Čitajući tvoj upit osjetila sam žaljenje zbog toga što mislim da se nalaziš u zaista stresnoj situaciji. S obzirom na ritam obaveza i aktivnosti koje imaš, mogu samo pretpostaviti da se možeš osjećati preplavljeno i da ti se čini kao da nećeš to više moći izdržati. Želim ti reći da ni ne trebaš to izdržavati i ne trebaš se sama nositi sa svim teškoćama na koje si naišla. Zaslužuješ podršku obitelji, vrijeme za sebe i prihvaćanje te navikavanje na promjene, posebice na srednju školu. Tinejdžerima je tada važno uklopiti se u društvo, najčešće i na dulje putovanje do škole, više gradiva i sadržaja koje moraju učiti, a to sve troši puno energije. Početak srednje škole je velika promjena koja je sama po sebi teška, a još je i teža kada ti nedostaju mir i podrška unutar obitelji. Voljela bih kada se ubuduće ne bi sama nosila s tim i kada bi imala podršku.

Pitam se postoji li u tvojoj okolini neka odrasla osoba s kojom možeš razgovarati o tome što ti se događa. Možda su to roditelji, a ako i nisu oni, možda je baka, teta, stric, ali i stručni suradnik u školi, poput psihologa ili pedagoga. I sama si spomenula da razmišljaš o odlasku psihologu i psihijatru, što želim pohvaliti. Upravo stručnjaci mentalnog zdravlja ti mogu pomoći tako da naučiš neke tehnike nošenja sa stresnim situacijama, ali njihova uloga je i pobrinuti se da ne doživljavaš svađe kao oblik nasilja u obitelji.

Voljela bih da razmisliš o toj ideji i javiš nam se. Tu smo za tebe. Vidim iz tvojeg upita da si motivirana djevojka i da i sama imaš puno ideja u vezi toga što možeš pokušati pa se nadam da ćemo zajedno smisliti i neki plan. Možeš nazvati besplatnu i anonimnu liniju za djecu na broj 116 111 radnim danima od 9 do 20 sati, javiti nam se putem chata radnim danima od 17 do 20 sati, kao i putem e-maila savjet@hrabritelefon.hr.

Puno te pozdravlja, tvoj Hrabri telefon.Foto: Profimedia/Hrabri telefon/Giphy


M.Z. / Hrabri telefon

Provjeri još...

'Osjećam se kao krastavac i bojim za budućnost – kako da napravim nešto od sebe'? HELP

'Imam jako stroge roditelje, tuku me i tjeraju da radim' – što napraviti? HELP

'Ne mogu se kontrolirati, agresivna sam i zatvorena u sebe' – kako dalje? HELP

hrabri telefon samo hrabro Škola help

Još vijesti