Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.



Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Osjećam se baš baš jako usamljeno
Ne znam kako da krenem uopće hahah... Imam jako jako puno problema koji me muče i ne želim ih dijelit ni s prijateljima, a ni s psihologom. Čak se ne bojim da će me izdati ili tako nešto, već da ne budu razumjeli. Osjećam se baš, baš jako usamljeno i svakim danom se sve teže nosim s problemima.


via GIPHY

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko/Dragi mladiću,

prvo bih te željela pohvaliti za dijeljenje svojih briga i osjećaja te traženje savjeta i podrške u trenucima kada osjećaš da ti je to potrebno. To je već vrlo hrabar korak koji pokazuje da brineš o sebi i svom mentalnom zdravlju.

Ako sam te dobro razumjela, imaš nekoliko briga kojima ne znaš kako pristupiti, a teško ti je tražiti pomoć drugih jer ti se čini da neće razumjeti tvoje brige i osjećaje. Uz to, kažeš da se osjećaš usamljeno, što mi je žao pročitati. Želim da znaš da je sasvim prirodno da ti je teško podijeliti svoje brige s drugima i da ne znaš na koji način bi im to ispričala/ispričao. Prirodno je i da brineš hoće li te tvoji prijatelji, obitelj ili psiholog razumjeti i kako će reagirati. Iz tvog mi se upita čini da želiš s nekim podijeliti svoje misli, osjećaje i brige, no ne znaš kako im to prenijeti, a da dobiješ njihovo razumijevanje i podršku.

Hrabrom telefonu se često javljaju mladi koji se osjećaju usamljeno, imaju brige s kojima se teško nose i iako imaju potrebu s nekime ih podijeliti, strah ih je reakcija drugih (brinu da ih neće razumjeti). Za početak, dovoljno je da učiniš jedan korak kojim možeš dobiti poticaj i ohrabrenje da podijeliš svoje brige s drugima. Zapravo si taj korak već i napravio/la javivši se nama i voljela bih ti još jednom naglasiti kako je to velik i hrabar korak. Sljedeći korak bi bio potražiti osobu u tvojoj okolini za koju misliš da bi te mogla saslušati i pokušati razumjeti. Na primjer, možeš se upoznati sa školskim psihologom, ispričati psihologu ili prijatelju/ici neku “manju” brigu te vidjeti kako će reagirati. Možeš izabrati neku brigu koju će ti biti najlakše ispričati, a pri tome ti može olakšati da kod kuće napišeš na papir sve što bi željela/želio reći. Na taj način vidjet ćeš kako će reagirati druga osoba i osjećaš li njenu podršku. Podrška drugih često smanjuje osjećaj usamljenosti i ohrabruje da se poduzmu koraci za suočavanje s brigama. Pitam se kako ti se čini ovaj prijedlog.


Još jednom bih te pohvalila za hrabrost i odlučnost da potražiš pomoć. Za kraj ti želim reći da je Hrabri telefon mjesto na kojem možeš dobiti razgovor i podršku na više načina. Uvijek nam se možeš obratiti na liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 koja je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Pozivi su besplatni, a sve što kažeš na liniji je anonimno i povjerljivo. Osim toga, možeš nam se javiti i preko chat-a koji je otvoren svakim radnim danom od 15 do 19 sati ili pisati na mail savjet@hrabritelefon.hr. Naši savjetovatelji rado će te saslušati i pokušati razumjeti s čime se nosiš i kako se osjećaš. Tu smo za tebe.

Puno podrške i hrabrih pozdrava šalje ti,                                                                               

tvoj Hrabri telefon




Pogledajte još:

'Jako me strah da ću izgubiti sve prijatelje i ostati sama' HELP

'Imam grižnju savjest u vezi hrane i strah od debljanja' HELP

'Nitko nema savršenu obitelj, možda sam i ja previše osjetljiva, ali meni ovo postaje nepodnošljivo' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti