Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Molim vas izdvojite 2 minute za mene jer stvarno mi je jako potrebno. Prije 3 godine se moja sestra rastala. Znali smo da nije u mogućnosti kupiti stan ili živjeti u najmu pa smo ju odmah prihvatili da dođe živjeti kod nas. Bila nam je zahvalna prvih tjedan dana, a onda je sve krenulo po zlu. U njenom okruženju se ja i ostali članovi obitelji osjećamo kao govna. Ona u nama vidi samo loše, stalno nam sere i prigovara. Vrijeđa nas i psuje. Nabija nam mane na nos i uvjerena je za sebe da je savršena i u nikome drugome ne vidi ništa dobro. Uvijek smo joj svi krivi za sve, smatra sebe žrtvom, a realnost je takva da ustvari ona psihički maltretira nas. Dok nam se nije vratila, sve je bilo tako lijepo i mirno. Mogu reći da smo bili sretna i idealna obitelj. Živim u kući s užom i širom obitelji u kojoj sam se nekada osjećala voljeno, prihvaćeno i sigurno. Sada već 3 godine živimo u svađi. Ona čini sve da se osjećamo loše i nesigurno i vidi se da uživa u našoj nesreći i strahu od nje. Nema osobe s kojom ona ima normalan odnos, a osim toga, sve nas je međusobno posvađala. U zadnje vrijeme je situacija sve gora. Iskreno, bojim je se. Ona je sposobna svašta učiniti dok je bijesna. Ja stvarno ne razumijem otkud toliko mržnje prema svima nama jer stvarno smo je prihvatili i toliko joj pomagali kad joj je bilo teško. Znam, nitko nema savršenu obitelj, možda sam i ja previše osjetljiva, ali meni ovo postaje nepodnošljivo. Najgore mi je kad vidim da je mama tužna jer ona je divna osoba koja ne zaslužuje da je itko povrijedi. Tata se trudi popraviti tu situaciju, ali ne ide. Žao mi je što im ne mogu sakriti koliko mi je teško. Sve to utječe na moje raspoloženje i osjećaje. Ne znam koliko ću još moći izdržati u ovakvoj situaciji. Sram me ovo priznati, ali ja s 15 godina razmišljam o samoubojstvu.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

za početak te želim pohvaliti što si odlučila svoje brige podijeliti s nama i ukazati nam povjerenje. Hrabri telefon mjesto je gdje uvijek možeš dobiti podršku i drago mi je da si to prepoznala te se odvažila potražiti pomoć.

Iz tvog upita saznala sam da prolaziš kroz teško razdoblje u obitelji koje traje već 3 godine, a započelo je doseljavanjem tvoje starije sestre u vašu obiteljsku kuću. Navodiš da sestra svojim postupcima u tebi i ostalim članovima obitelji izaziva neugodne osjećaje poput straha, krivnje i nesigurnosti, narušavajući skladnu i ugodnu dinamiku koja je postojala prije njezina dolaska. U zadnje vrijeme primjećuješ da situacija postaje sve lošija. Dobila sam dojam da to u tebi izaziva osjećaje brige i bespomoćnosti koji utječu na tvoju svakodnevnu dobrobit i funkcioniranje. Želim ti reći kako je prirodno da nošenje sa situacijom narušenih obiteljskih odnosa dovodi do javljanja teških osjećaja koje opisuješ. Nitko se ne bi trebao osjećati ugroženo u svom obiteljskom domu i doživljavati emocionalno nasilje koje si opisala. Spomenula si i kako ti je žao što svoje osjećaje ne možeš sakriti od svojih roditelja te mi se čini da veliki dio odgovornosti za rješavanje obiteljske situacije preuzimaš na sebe. Također, zabrinuo me kraj tvojeg upita u kojem izražavaš suicidalne misli. Vjerujem da se ponekad u nekim situacijama može činiti da je samoubojstvo jedini izlaz, ipak postoje načini da dobiješ pomoć i Hrabri telefon je tu za tebe. Adolescenti često skrivanjem svojih poteškoća pokušavaju na neki način zaštiti roditelje od dodatne patnje. No, voljela bih ti istaknuti da je upravo uloga roditelja, kao i drugih odraslih osoba od povjerenja u tvojoj okolini, da zaštite tebe i pruže ti podršku. Zbog toga je važno da tvoji roditelji znaju kako se osjećaš, kako bi i oni potražili pomoć u tome da ti osiguraju mirnu i sigurnu okolinu. Čini mi se važnim i da pronađeš stručnu osobu u svojoj okolini koja bi ti mogla u tome pomoći. Možeš se obratiti psihologu u školi, psihologu ili psihijatru putem uputnice doktora opće prakse, ali i drugim putem uz pomoć roditelja. Takav stručnjak, osim što bi ti pomogao nositi se s mislima i osjećajima koje doživljavaš, mogao bi pomoći i tvojim roditeljima na koji način da te zaštite. Pitam se kako ti zvuči sve što sam navela u ovom odgovoru.

Kako mi je važno da si ništa ne učiniš i da dobiješ pravovremenu podršku ako ti se javi želja da počiniš samoubojstvo, važno je da se tada obratiš nekome u svojoj blizini ili nazoveš Centar za krizna stanja i prevenciju suicida na broj 01 2376 470. Voljela bih te potaknuti i da nam se radnim danima javiš na savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111, od 9 do 20 sati, ili pak na chat Hrabrog telefona, od 15 do 19 sati, kako bismo mogli detaljnije popričati o situaciji u kojoj se nalaziš i zajednički osmisliti daljnje korake djelovanja.

Napravila si jedan veliki korak u traženju pomoći i želim da osvijestiš koliko je to hrabro, zbog čega te potičem da tako nastaviš i dalje. Nadam se da ćeš u ovom odgovoru pronaći nešto korisno za sebe i da ćeš nam se što prije povratno javiti.

Puno podrške i veliki pozdrav šalje ti,

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Nedavno me napustio dečko i ne znam što bih sama sa sobom' HELP

'Zanima me kad se želim izjadati i tražiti savjet je li trebam kod psihologa ili psihijatra' HELP

'Ja se bojim da ću biti još ružnija što više odrastam' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti