Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:
Bok ekipa, prekinula sam s dečkom prije 3-3,5 mjeseca i od onda sam u blagoj depresiji. Nemam volje za ništa. Inače sam bila jako vesela i društvena osoba, a sad nemam volje. Razmišljam da se počnem rezati, možda bi to moglo ublažiti tugu. Netko nekakav savjet? Hvala svima...i pliz bez osuđivanja.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,
drago mi je što si nam se odlučila javiti. Znaj da cijenimo tvoje povjerenje i da ćemo se potruditi što bolje te razumjeti i pomoći ti u suočavanju s teškoćama koje si opisala.
U svom upitu napisala si da si prekinula vezu s dečkom prije nekoliko mjeseci te da primjećuješ kako si od tada izgubila volju za neke aktivnosti. Također, navodiš kako razmišljaš o tome da se počneš samoozljeđivati jer ti se čini da bi to moglo ublažiti tugu koju osjećaš. Htjela bih te pohvaliti na tome što si primijetila kako ti je potrebna pomoć. To pokazuje kako si zrela i hrabra djevojka koja se zna brinuti za sebe i za svoje osjećaje.
Romantični odnosi mogu biti izvor sreće, ali i zabrinutosti i tuge, posebice kada dođe do prekida. Iako su prekidi romantičnih odnosa prirodna pojava, osoba se tada može osjećati bespomoćno i usamljeno. Htjela bih da znaš da je potrebno određeno vrijeme kako bi osoba preboljela i prihvatila gubitak druge osobe. Važno je da u tom razdoblju pronađeš nešto što ti pomaže da izraziš svoju tugu na siguran način. Postoje različite aktivnosti koje možeš raditi kada se osjećaš tužno, kao što je primjerice slušanje glazbe, pisanje dnevnika ili pjesama, crtanje, slikanje, bojanje ili fizička aktivnost. Voljela bih znati koje aktivnosti te usrećuju i pomažu ti kad se osjećaš nesretno. Osim toga, kada se osoba osjeća tužno, često joj pomogne razgovor i zagrljaj bliske osobe kojoj može podijeliti osjećaje i misli koje ju brinu. Odgovornost je odraslih osoba da brinu o sigurnosti mladih, stoga je važno da, ako osjetiš potrebu da si učiniš nešto nažao, o tome obavijestiš odraslu osobu u koju imaš povjerenja. To može biti tvoj roditelj, neki drugi član obitelji ili roditelj tvoje prijateljice. Pitam se s kim bi ti mogla podijeliti svoje osjećaje i brige.
Vjerujem da ti se samoozljeđivanje čini kao jedan od načina koji ti može olakšati suočavanje s osjećajem tuge, ali mi je važno da znaš da je samoozljeđivanje opasno i da može ugroziti tvoje zdravlje i život. Osjećaj smirenosti i oslobađanje od intenzivnih i bolnih emocija nakon samoozljeđivanja je prividan i osobu uvlači u začarani krug samoozljeđivanja. Drago mi je što si nam se odlučila javiti prije nego što si se počela samoozljeđivati. Na sljedećoj poveznici možeš više pročitati o temi samoozljeđivanja i aktivnostima koje možeš raditi umjesto samoozljeđivanja.
Važno je da pronađeš blisku osobu s kojom možeš razgovarati o svojim osjećajima. Ako imaš pitanja ili želiš s nekim razgovarati, slobodno nam se javi na besplatnu telefonsku liniju za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili na chat od 15 do 19 sati. Hrabri telefon je tu za tebe!
Želi ti puno sreće i hrabrosti u daljnjim koracima,
tvoj Hrabri telefon

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - kittirat roekburi

M.T./ Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Kad god prođem pokraj nekog, imam osjećaj da se ta osoba meni smije' HELP

'Mislim da se može nazvati seksualno uznemiravanje, doslovno onako dirao me u kojoj god prilici' HELP

'Uvijek ih nekako uspijem razočarati, ispadnem pregruba i ne znam pokazati da mi je stalo' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti