Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Ovako, idem u treći srednji i sad idemo mi maturanti u istoj smjeni. Neki dečki iz četvrtog srednjeg me od drugog srednjeg sprdaju i ismijavaju. Danas kad sam došla u školu namjerno su me zvali drugim imenom, a poslije kad sam izašla iz hodnika zvali su nonstop i namjerno svašta ružno o meni pričali na glas da čujem i pritom se smijali. Skoro sam im pokazala srednji prst. Pravila sam se kao da me to ne dotiče, a poslije me dotaknulo jer tek izgrađujem samopouzdanje. Što da radim u vezi tog? Ići pedagogu ne vrijedi.Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,
pohvalno je što si pronašla snage i hrabrosti za razgovor o situaciji koja te brine. Žao mi je čuti da ti se događa sve što si navela i čitajući tvoj upit zabrinula sam se za tebe.
Ako sam te dobro razumjela, u školi te stariji dečki ismijavaju i vrijeđaju. Iako se pretvaraš kao da te ne pogađa to što ti govore, primjećuješ da utječe na tvoje samopouzdanje. Čini mi se da se osjećaš bespomoćno i voljela bi znati što možeš učiniti kako bi se situacija promijenila.
Ponašanja vršnjaka koja opisuješ nazivaju se vršnjačko nasilje ili bullying. Neka djeca kojoj se događaju slične situacije često se srame pričati o tome zato što misle da su oni krivi za to što druga djeca vrše nasilje nad njima. Važno mi je i da znaš da ti nisi kriva za neprimjerena ponašanja vršnjaka koja opisuješ i da ih ničim nisi mogla zaslužiti. Kada sliježeš ramenima, odvraćaš pogled i izgledaš kao da ti je dosadno, šalješ vršnjacima poruku da ne želiš reagirati na njihove provokacije i da ti je svejedno što ti govore. Time povećavaš vjerojatnost da će s vremenom prestati s nasiljem jer ne dobivaju očekivanu reakciju od tebe.
Ponekad ovakve tehnike ne budu djelotvorne te je tada potrebno uključiti odrasle osobe koje će te moći zaštititi i zaustaviti nasilje. Rekla si kako misliš da ne bi pomoglo kada bi se obratila pedagogu, ali postoje i druge osobe kojima se možeš obratiti. Prvenstveno bi se mogla obratiti svojim roditeljima  i nekom drugom članu stručnog tima u školi, na primjer psihologu ili nekom nastavniku ili nastavnici u koje imaš povjerenja. Odrasle osobe su tu da te zaštite i pomognu ti promijeniti situaciju u kojoj se nalaziš jer mogu poduzeti mjere da zaustave nasilna ponašanja koja doživljavaš. Pitam se što misliš o tome.
Vjerujem kako ovakve situacije mogu utjecati na tvoj osjećaj samopouzdanja pa se pitam imaš li podršku nekog od svojih prijatelja. Ono što pomaže u izgradnji samopouzdanja je druženje s osobama s kojima se osjećaš ugodno i koje te podržavaju. Potičem te da svoje brige podijeliš s nekim takvim i da provodiš vrijeme u aktivnostima i društvu koje čine da se osjećaš vrijedno i opušteno.
Hrabri telefon je tu za tebe ako imaš nekih pitanja ili ti je teško zbog situacije u kojoj si se našla pa poželiš s nekime razgovarati ili podijeliti brige. Možeš nam se javiti na besplatnu anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 svaki radni dan od 9 do 20 sati, putem chata svaki radni dan od 15 do 19 sati ili na e-mail savjet@hrabritelefon.hr.
Činiš mi se snažnom djevojkom i želim ti još snage i hrabrosti da uz pomoć odraslih u svojoj okolini nađeš izlaz iz situacije u kojoj si se našla.

Želi ti svu sreću i šalje ti puno snažnih pozdrava,

tvoj Hrabri telefonPogledajte još:

'U zadnje vrijeme sve više i više razmišljam kako ću kad mi umru mama i tata' HELP

'Glumim da sam ok, ali u sebi vrištim i lagano umirem' HELP

'Otkad znam za sebe uvijek me tukao, roditelji su UVIJEK na njegovoj strani zato što je stariji' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti