Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Nedavno me napustio dečko i ne znam što bih sama sa sobom. Od tada plačem u kutu svaki dan i dosta mi je života. Popila sam užasno puno i to mi pomaže da neko vrijeme ne razmišljam o njemu, ali kasnije je sve isto. Ne mogu spavati i ništa mi ne pomaže. Sve me podsjeća na njega. Došla sam do toga da sam počela rezati vene. Znam da je to užasno i molim vas da me ne vrijeđate i govorite mi da sam glupa zbog toga. To mi jedino može odvratiti bol. Zanima me kako si mogu pomoći u ovoj situaciji. Uskoro imam sistematski pregled i ne znam kako to mogu sakriti.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

želim te pohvaliti na hrabrosti što si odlučila podijeliti svoje misli i brige kada si prepoznala da ti je potrebna pomoć. Kažeš kako te je napustio dečko i kako od tada plačeš i razmišljaš kako ti je dosta. Opisuješ kako si mnogo pila i kako ne možeš spavati. Kažeš kako je došlo do toga da si počela rezati vene i da ti to jedino sprječava bol. Pitaš se kako si možeš pomoći jer uskoro imaš sistematski pregled.

Voljela bih ti reći kako mi je žao radi tvojeg prekida s dečkom. Iz tvojeg upita mogu prepoznati da si tužna i da ti je teško nositi se s različitim osjećajima i mislima koje ti se javljaju. Tuga je osjećaj koji se javlja kada prolazimo kroz neki gubitak. Taj gubitak uključuje i gubitak osobe do koje nam je stalo. Voljela bih ti reći kako je plakanje zdrav i siguran način nošenja s tugom i da u tome nema ništa sramotno ili ružno. U suočavanju s neugodnim emocijama može se javiti bezvoljnost, teškoće sa spavanjem i druge promjene u raspoloženju i motivaciji koje mogu otežavati svakodnevicu. Tuga i drugi neugodni osjećaji mogu trajati duže nego što to želimo i često si želimo pomoći na različite načine. Spomenula si kako se samoozljeđuješ i da piješ alkohol kako bi osjetila olakšanje i voljela bih ti reći kako te ne osuđujem radi toga, no zabrinuta sam za tvoju sigurnost. Samoozljeđivanje i korištenje alkohola može dati kratkotrajan osjećaj olakšanja no predstavlja opasnost za zdravlje. Postoje sigurniji načini  nošenja s tugom i neugodnim mislima. Neka djeca kada su tužna pišu dnevnik, slušaju glazbu, bave se s aktivnostima koje su im važne, crtaju, razgovaraju s osobama od povjerenja ili se bave nekom fizičkom aktivnosti poput odlaska na trening. Pri fizičkoj aktivnosti, oslobađa nam se hormon sreće u tijelu koji nam pomaže da se lakše suočavamo s emocijama. Kada osjetiš potrebu ozlijediti se, važno je da pokušaš odgoditi taj poriv na način da isprobaš neke od tih aktivnosti. Još neke prijedloge možeš pronaći na ovoj poveznici: https://tinejdzeri.hrabritelefon.hr/clanci/samoozljedivanje-kako-si-pomoci/. Voljela bih ti reći kako svakome pomažu različite tehnike i na tebi je da odabereš koja ti odgovara.

Važno je da nisi sama u mislima i osjećajima koje doživljavaš. Zanima me postoji li odrasla osoba u tvojem okruženju kojoj bi mogla reći kako se osjećaš. To mogu biti tvoji roditelji, neki drugi članovi obitelji ili profesori, stručni suradnici škole kao što su psiholog ili pedagog. Razgovor s osobom od povjerenja može nam pomoći da se osjećamo bolje. Osim toga, odgovornost odraslih je da ti pomognu u tome da pronađeš sigurnije načine suočavanja sa situacijom u kojoj se nalaziš. Shvaćam ako ti treba vremena i ne znaš kako bi nekome opisala kako se osjećaš i rekla da se samoozljeđuješ. Ako ti je teško to ispričati, možda možeš napisati na papir i dati osobi kojoj vjeruješ. Ako ne znaš kako bi se povjerila osobi od povjerenja ili želiš razgovarati o tome što ti se događa, možeš se javiti na liniju za djecu Hrabrog telefona na broj 116 111, svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili na chat, svakim radnim danom od 15 do 19 sati. Tu smo za tebe.

Puno snažnih pozdrava šalje ti

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Zanima me kad se želim izjadati i tražiti savjet je li trebam kod psihologa ili psihijatra' HELP

'Ja se bojim da ću biti još ružnija što više odrastam' HELP

'Sada kada se vraćamo u školu osjetim da je opet krenula tjeskoba i anksioznost' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti