Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.


Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Moj "otac" se ružno ponaša prema mami i meni. Stalno se svađa s njom radi njegove mame, jer zapostavlja mamu i mene, stalno je s njom. Danas je nju mama pitala je li njoj to normalno, onda je on došao i rekao da će biti sva crna i da će joj polomiti zube, psovao joj je sve po redu, onda sam ja došla i nazvao me vragom i još hrpu odvratnih stvari mi rekao. I rekao je da ću i ja dobiti batina. Mislim da to ne bi napravio, ali ovakvo ponašanje nije ništa bolje od batina. Mama kaže da ako pozovem neku službu, da oni samo naprave probleme. Danas sam se satima tresla i plakala nakon toga, isto tako i jučer i prekjučer kad su se svađali i užasne stvari je govorio, bolje da to ne pišem. Njemu je samo važno da njegovu mamu (ne mogu ju nazvati bakom) nitko ne dira i da je ona dobro. Svaka svađa je zbog nje. Neki dan mu je mama prigovorila zašto toliko hoda za njom i onda ju je psovao i čula sam to i počela se plakati i tresti, onda sam išla dolje i rekla da želim da umre (njegova mama). Nemojte me osuđivati. Ono je bilo strašno što mi je sve rekao nakon toga. Inače, ona (njegova mama) ga brani, govori da ja nisam nikakva žrtva, govori da me mama tako uči da sam protiv nje, buni se njemu da ju niti ne pogledam kad dođem u prostoriju i onda je još gori prema meni i mami. Uglavnom konstantno stvara svađu. Mama ju isto ne voli i želi da umre. Stvar je da se tako često nešto desi i nakon par dana/tjedana je relativno normalno. Počne se razgovarati s mamom i sa mnom, dođe po mene nakon škole ako zatreba, kupi mi nešto, ali nikad ne pokazuje nikakvu brigu niti se razgovara sa mnom kao otac. Jednom sam došla u suzama iz škole jer se nešto desilo i mama mu je to rekla, nije me ništa pitao za to. Par rečenica na dan i to je to. I nemojte reći da kome u školi kažem jer nisam s nikim bliska. Samo su tu kad nešto trebaju. Inače sam sad 3. srednje. Meni je mučenje ovako živjeti. Hvala na odgovorima.


Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

želim ti zahvaliti na hrabrosti i povjerenju koje si iskazala javljanjem Hrabrom telefonu. Ako sam te dobro razumjela, tvoji se roditelji često svađaju zbog očeve mame, pri čemu otac vrijeđa mamu i tebe te vam i prijeti. Spomenula si da otac tebe i mamu zanemaruje, da ne pokazuje nikakvu brigu za tebe te da s tobom ne razgovara kako bi trebao. Čini mi se da se u opisanim situacijama osjećaš tužno i preplašeno te se pitaš kako se to može promijeniti.

Stekla sam dojam da si u svojoj obitelji izložena brojnim neprimjerenim situacijama te da se u tim trenucima treseš i plačeš. Želim ti reći da nisi zaslužila takvo ponašanje od strane oca i njegove majke. Žao mi je što si tome izložena i važno mi je da znaš da ti ni u kojem slučaju nisi kriva za to. Čini mi se da kad kažeš da želiš da baka umre, osjećaš ljutnju i bespomoćnost te to vidiš kao situaciju u kojoj bi problemi koje doživljavaš prestali. Vjerujem da zapravo želiš da u obitelji nestanu svađe i da nastane sklad u kojem ćeš moći ostvariti otvorenu komunikaciju i odnos s roditeljima u kojem su prisutni međusobna briga i razumijevanje. Iako tvoja mama kaže da službe samo naprave problem, voljela bih da znaš da su one tu da te zaštite i da imaš pravo na život bez nasilja i prijetnji. Službe kao što su policija i Centar za socijalnu skrb mogu ti pomoći kad se brineš za svoju ili tuđu dobrobit, kad si izložena nasilju i kad odrasle osobe u tvojoj okolini ne znaju kako da ti pomognu. Centar za socijalnu skrb ne trebaš obavijestiti ti, to može napraviti neka odrasla osoba iz tvoje okoline u koju imaš povjerenja, netko drugi iz obitelji, susjeda, psiholog u školi i slično. Odrasle osobe su tu da brinu o djeci i njihova je odgovornost da riješe situaciju kao što je ova. Često djecu brinu mnoge stvari kada pomisle da bi uključili  službe poput Centra ili policije. Pitam se kako se tebi čini ta ideja te postoji li još neka sumnja ili briga vezana uz kontaktiranje Centra.

Spomenula si da ni s kime u školi nisi bliska, što mi je žao čuti jer u ovakvim situacijama je važno da imaš podršku. Pitam se postoji li u tvojoj okolini neka osoba u koju imaš povjerenja, netko drugi iz obitelji, nastavnik ili psiholog u školi s kime bi mogla razgovarati o ovome. Ponekad takav razgovor može biti težak pa ga možeš uvježbati ispred ogledala ili na papiru. Zabrinuta sam za tebe i voljela bih da znaš da ne moraš biti sama u ovome. Hrabri telefon je tu za tebe. Bilo bi mi drago kada bismo nastavile ovaj razgovor i kada bi nam se ponovno javila.

Možeš nam se javiti na besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 15 sati. Na liniji rade educirani savjetovatelji koji su tu kako bi te saslušali i zajedno s tobom pokušali smisliti što možeš učiniti da ti bude bolje. Ako ti je ipak draže pisati, možeš nam se javiti na chat svakim radnim danom od 15 do 19 sati ili na e-mail savjet@hrabritelefon.hr.

Hvala ti još jednom što si u nama vidjela nekoga kome možeš ispričati što te muči. To mi govori da si hrabra i zrela djevojka.

Puno te pozdravlja,

tvoj Hrabri telefon.


Foto: Giphy/ Shutterstock.com - Oleg Golovnev

M.T./Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Misli i pitanja me proganjaju i ne mogu. Čak sam se prvi put u životu rezala... Što sad?' HELP

'Ja sebe smatram ružnom, predebelom, nikako da zavolim sebe, stvarno pokušavam, ali ne ide' HELP

'Meni stalno govore da smo mi najbolje prijateljice, da me vole, da smo BFF, a zapravo se samo one druže' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti