Slika nije pronađena

Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete.PITANJE:

Imam 16 godina i otkako znam za sebe bilo je ovako. Možda ćete sada reći da me ne mrzi nego je bila loše raspoložena, ali to nije tako. Što god ja idem reći ona počne puhati i govoriti da je moj glas živcira kada sam je pokušala pitati zašto je to tako ona je samo rekla 'ne mogu podnijet tebe ni tvoj glas i šuti do kraja života'. Pitala sam zašto me mrzi, a ona je samo rekla 'zato', a i jednom mi je rekla 'mrzim te, samo se makni'. Nisam ni ja savršena, ali nikome nikad ne bih rekla da ga mrzim, pogotovo ne nekome iz obitelji. Čak i kad samo sjedim i ne radim ništa ona samo nađe način da me rastuži. Jednom prilikom sam joj rekla da sam već dugo u depresiji i da bi se davno ubila da nije mojih prijateljica, a i bih. Ona je samo rekla 'pa ubij se onda'. Mogu i ja nekad biti loša, ali nikad ne bih rekla tako strašne stvari, a ona se nikad nije ispričala i jednom je rekla da ona nikad ne griješi. Svi drugi smatraju da je dobra jer se uvijek smije lažno, a kad je doma sa mnom, promijeni se. Da, možda koristim nekad mobitel predugo ili nekad spavam duže, nekad sam lijena, ali opet to nije razlog da mi sve ovo govori. Može me lijepo pitati za pomoć i pomogla bih, naravno, ali ona uvijek govori ovakve stvari. Nemam više snage ni volje živjeti. Trudim se da bude bolje da me ne mrzi, ali kad se trudim sve popraviti samo se dere. Stalno plačem i ne znam kako da ovo popravim kad ona ne želi, a moju sestru obožava.

via GIPHY


ODGOVOR HRABRI TELEFON:
Draga djevojko, hvala ti što si nam se obratila i ukazala povjerenje. U svome upitu opisala si kako se neka osoba iz tvoje obitelji ponaša prema tebi, a iz opisa pretpostavljam da se radi o tvojoj mami. Kažeš da te vrijeđa, govori ti da te mrzi i obezvrjeđuje te, kao i da te to rastužuje te da misliš da bi se ubila da nemaš prijateljice koje su ti podrška.

Žao mi je zbog toga što proživljavaš. Nitko ne bi trebao trpjeti takvo ponašanje, posebno od strane bliskih osoba. Iz toga što si napisala čini mi se i da razmišljaš o tome što možeš promijeniti na sebi da se ona ponaša drugačije. Nažalost, djeca i tinejdžeri koji proživljavaju slične situacije često misle da su oni u nekoj mjeri odgovorni za to i da su ponekad zaslužili da roditelji viču na njih ili ih vrijeđaju. Ipak, važno mi je da znaš da ne postoji ništa što ti možeš napraviti da bi zaslužila da ti netko to govori. Brine me i što kažeš da imaš dojam da to traje cijeli tvoj život. S obzirom na to, prirodno je da utječe na tvoje raspoloženje i da se osjećaš tužno. Važno mi je da dobiješ podršku i da se uvjeti u kojima živiš promijene, tako da živiš u okolini koja te voli, podržava i brine o tebi. To mi se čini posebno nužno s obzirom na to da kažeš da imaš suicidalne misli.


Znaj da je tvoj život vrijedan. Stalo mi je do toga da to ne pokušaš i da nam daš priliku da ti pružimo podršku. Voljela bih kada bi nam se javila pa da smislimo što možeš napraviti. Ideje koje ti zasad predlažem su da se obratiš nekoj odrasloj osobi kojoj vjeruješ. To je možda tvoj tata, teta, stric ili bilo tko drugi, poput psihologa ili pedagoga kojeg možda imaš u školi. Pitam se kako ti to zvuči.


Nadam se da ćeš nam se javiti na našu besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Na liniji rade educirani volonteri koji su tu kako bi te saslušali te pokušali pomoći. Ako ti je ipak draže pisati, možeš nam se javiti na chat svakim radnim danom od 17 do 20 sati ili na e-mail savjet@hrabritelefon.hr. Tu smo za tebe.

Puno te pozdravlja,

tvoj Hrabri telefon.

Foto: Giphy/Hrabir telefon/Profimedia

M.Z. / Hrabri telefon

Provjeri još...

'Divljala sam i plakala, a tijelo mi je trnulo' – što napraviti od depre nastane veći problem?

'Sad će ljeto, a meni su veliki ožiljci po rukama' – kako izaći iz začaranog kruga samoozljeđivanja?

HELP 'Nemam novaca za faks, nemam prijatelje, sa starcima ne mogu više i razmišljam o samoubojstvu...'

samo hrabro hrabri telefon mama

Još vijesti