Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Moji roditelji stalno kukaju o tome koliko novca trebaju trošiti na mene i sve oko mene. Imam sve petice u školi i sad sam namjeravala upisati se na FER, ali nisam iz Zagreba nego iz Zadra i oni svaki dan meni govore o tome kako će oni ostati jadni i nikakvi plaćajući meni faks i smještaj. U dom mi ne daju ići jer kažu da će me tamo samo netko navući na drogu i alkohol. Ne znam. Smatrate li vi da bi bilo najbolje da ja počinim samoubojstvo, onda oni više ne bi trebali plaćati ništa i mogli bi se fokusirati na sebe i na mog brata i sestru koje očito puno više cijene jer obadvoje imaju lošije ocjene i planiraju studirati ovdje u gradu.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

Prvo bih te pohvalila na hrabrosti koju si pokazala iznijevši svoje brige i misli.

Ako sam te dobro razumjela, maturantica si iz Zadra koja ima planove upisati najesen fakultet u Zagrebu. Ono što te brine i razlog zbog kojeg pišeš je taj što ti roditelji spominju troškove koje donosi studiranje. Također, spomenula si kako im se ne sviđa ideja smještaja u domu zbog lošeg utjecaja drugih. Stekla sam dojam da smatraš da više brinu o tvojoj braći i nisi sigurna što bi trebala poduzeti.

Vjerujem da ti nije bilo lako napisati ovaj upit i znam da je ponekad teško pričati o onome što nas brine, stoga bih te još jednom pohvalila za javljanje. Čini mi se da se u ovom trenutku osjećaš pomalo bespomoćno, tužno i zbunjeno sa situacijom u kojoj se nalaziš. Ono što bih prvo istaknula i što me zabrinulo je kad si kao rješenje spomenula samoubojstvo. Pitam se koliko dugo ti se takve misli javljaju i je li to nešto što ti se često pojavljuje kao ideja. Takve misli se znaju javiti osobama kada se osjećaju bespomoćno i kad im se situacija u kojoj se nalaze čini nerješivom. Nekima se tada samoubojstvo čini kao jedino rješenje za ono kroz što prolaze, dok se kod nekih javlja dojam da se osjećaju bespomoćno, ali nemaju namjeru nauditi si. Pitam se kakve se misli tebi javljaju. Htjela bih ti reći da postoje drugi načini kako se suočiti s teškoćama koje opisuješ. Možemo pokušati zajedno osmisliti neke načine kako bi se mogla nositi s tim mislila i umiriti se.

Važno mi je da znaš kako zaslužuješ da te tvoji roditelji saslušaju i da zajedno pokušate osmisliti ili otkriti na koje načine možeš postići ono što ti je važno. Nijedno dijete i mlada osoba se ne bi trebala osjećati krivo zbog svojih potreba jer je na roditeljima odgovornost da brinu za djecu i njihovu dobrobit. Ipak, neke odluke i promjene mogu biti teške. Kako mladima bude promjena odlazak od kuće na fakultet, tako i roditeljima to predstavlja promjenu, u smislu da im dijete odlazi od kuće i postaje samostalnija, odraslija osoba koju manje imaju pod kontrolom. Pitam se kako ti se čini ideja da pokušaš popričati s roditeljima i da im kažeš kako se osjećaš i što bi voljela dobiti od njih. Iskazivanje vlastitih emocija može potaknuti kod drugih iskazivanje njihovih i otvoriti put ka iskrenom dijalogu. Možeš pokušati s „Ja porukama“ koje ti na nenametljiv način omogućuju iskazivanje vlastitih potreba. „Ja poruke“ se sastoje od tri dijela: 1. je izražavanje naše emocije (primjerice, osjećam se tužno), 2. je radnja zbog koje se tako osjećamo (kada me ne nazoveš), a 3. je namjera, ono što očekujemo od osobe da napravi (voljela bih da se više čujemo i da me češće kontaktiraš). Možeš pokušati na ovaj način otprilike sastaviti ono što bi željela prenijeti svojim roditeljima. Osim toga, možeš se pripremiti za razgovor na način da više istražiš o mogućnostima upisa na željeni fakultet. Na primjer, postoje različite stipendije na koje studenti imaju pravo kako bi se olakšala financijska davanja roditelja. Više o tome možeš saznati u svojoj srednjoj školi tako da se obratiš nekome od stručnih suradnika kao što su to psiholog ili pedagog koji ti mogu dati više informacija ili te uputiti na mjesta u kojima možeš saznati nešto više o tome.

Pitam se kako ti se čine ideje koje sam ti napisala te bih voljela čuti nešto više o tvojoj situaciji. Pozivam te da se javiš na liniju Hrabrog telefona na broj 116 111, svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Ako ti je draže pisati možeš se javiti na chat od 15 do 19 sati, svakim radnim danom ili na savjet@hrabritelefon.hr. Tu smo za tebe.

Želi ti puno hrabrosti i sreće u daljnjim koracima te upisu na željeni fakultet,

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Bojim se da ću bez faksa (sa samo završenom srednjom školom) biti nitko i ništa' HELP

'Moj tata je osoba slabih malo živaca i on može vrijeđati mene, mamu i tak, koliko hoće' HELP

'U početku se sve činilo savršeno, ali je s vremenom postao pakao' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help