Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Oprostite na dužini, ali što biste vi radili u mojoj situaciji? Moj tata je osoba slabih malo živaca i on može vrijeđati mene, mamu i tak, koliko hoće, a dok mi njemu nešto kažemo počne se još više derati. Btw nije uvijek takav, ali i to malo mi pređe preko glave. Najbolje kad dođemo u goste, kod bake ili negdje, on se bez srama počne derati ako napravimo nešto što nismo trebale i svi gledaju u nas kao u budale. Znači sramoti nas, tako mi je žao mame ponekad. Neki dan je pred bakom i gostima rekao da zašuti jer će joj opaliti šamar. ZNAČI NEMA SRAMA, NE ZNA SE PONAŠATI NI PRED KIM. MENE JE SRAM TOG NJEGOVOG PONAŠANJA. Da napomenem još jednom, nije uvijek takav, samo kad se raspizdi ono i ne razmišlja što priča. Ali i to malo je dovoljno da me je sramota kakvog tatu imam. A mama, kažem, stalno šuti zbog mene, ne želi se svađati, a onda se ja počnem svađati s njime jer mu ne mislim šutjeti i trpjeti to stalno. A i vidim da je mami već preko glave. Ona će prije otići u sobu plakati nego se svađati. Znači mene samo zanima kad budem dečka dovela doma ili nešto, ako se počne tako ponašati umrijet ću od srama. Imate li kakav savjet? Nemojte mi sad plz pisati da se rastanu jer to neće napraviti.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

hvala ti što si nam se obratila i ukazala povjerenje. Čitajući tvoj upit zabrinule su me situacije koje si navela te vjerujem da ti je teško. Mislim da je zaista hrabro i zrelo od tebe što si opisala što ti se događa te što si odlučila potražiti pomoć i promijeniti situaciju.

Ako sam te dobro razumjela, tvoj tata viče na tebe i mamu najčešće pred drugim ljudima, a tijekom svađa s njime, tvoja mama izbjegava sukobe, ali ti mu se znaš suprotstaviti. Zaista mi je žao čuti kroz što sve prolaziš. Pitam se koliko to dugo traje i koliko često se događaju te situacije.

Želim ti naglasiti da nisi kriva za ovo što ti se događa i drago mi je čuti da si spremna poduzeti nešto kako bi se to promijenilo. Obitelj bi trebala biti izvor ljubavi, podrške i razumijevanja te je odgovornost tvojih roditelja da ti pruže okolinu u kojoj ćeš se osjećati sretno i sigurno. Roditelji ne bi smjeli reagirati vikom i prijetnjom, ni u slučaju kada napraviš nešto što se njima ne sviđa ili je protiv njihovih pravila. Uvrede i prijetnje mogu kod osobe koja ih doživljava izazvati osjećaj bespomoćnosti i tuge, ali osjećaj srama ili ljutnje. Ponašanje roditelja koja si mi opisala nisu u redu i smatram da je važno poduzeti nešto kako bi se zaštitila.

Pitam se postoji li neka odrasla osoba u tvojoj blizini kojoj bi mogla reći što se sve događa. Navela si baku i djeda pa se pitam mogu li ti oni biti podrška i razgovarati s ocem i majkom o tome koliko njihova ponašanja utječu na tebe. Možeš razmisliti o tome da porazgovaraš sa školskim psihologom ili pedagogom, koji je tu ne samo za učenike koji imaju teškoće vezane za školu, već za bilo koju temu koja ih brine. Odrasle osobe imaju odgovornost zaštititi mlade osobe te im pružiti razumijevanje i podršku u situacijama kada im je teško. Također, dobila sam dojam da navedeno roditeljsko ponašanje traje već duže vrijeme te da te u tim trenucima preplave osjećaji srama i ljutnje. Tada je važno da pronađemo aktivnosti koje bi nam mogle pomoći da se osjećamo bolje te da se na trenutak opustimo od tih emocija. Voljela bih da razmisliš koje su to stvari kod tebe. Primjerice, možeš zapisivati misli na papir, crtati, šetati, razgovarati s prijateljima,pogledati epizodu najdraže serije ili nešto slično što te opušta.

Također, važno mi je da znaš da je Hrabri telefon uz tebe te postoji opcija da se javiš na besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Na liniji rade educirani savjetovatelji s kojima zajedno možeš pokušati naći najbolje rješenje za tvoju situaciju. Ako ti je ipak draže pisati, možeš nam se javiti na chat svakim radnim danom od 15 do 19 sati. Voljela bih znati kako ti se čine ideje koje sam ti predložila.

Želim ti puno ljubavi i podrške u suočavanju s izazovima koji su prisutni.

Puno te pozdravlja,

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'U početku se sve činilo savršeno, ali je s vremenom postao pakao' HELP

'Tuga me povuče i brojne misli mi se krenu motati po glavi, samo što ne padnem u depresiju ' HELP

'Neki dečki iz četvrtog srednjeg me od drugog srednjeg sprdaju i ismijavaju' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti