Slika nije pronađena

Dnevno primamo puno upita sličnog sadržaja i odgovaramo na njih iz raznih kuteva. Za teže probleme, tu je naša stalna suradnja s Hrabrim telefonom, koje je i ovaj članak dio, a za ostale probleme iz spektra psihologije tu je naša Judita Q. Ona je odgovorila na neka od vaših pitanja u članku 'Ne možeš donijeti teške odluke ili te muči ljubav? Nudimo rješenje svakog tvojeg problema'.

Ipak, za rješenje problema zvanog 'na granicama sam izdržljivosti', kojem smo posvetili ovaj tekst, kontaktirali smo educirane savjetnice Hrabrog telefona. Izdvojeno pitanje i njihov savjet vam donosimo u nastavku...


PITANJE:

Bok. Imam 18 i pola godina. Dakle, sve što sam držala u sebi od rođenja sada mi se bukvalno polako ispoljava van. Za sada držim nekako to u kontroli. Ali mislim da, ako bih imala okidač, tipa smrt bliske osobe, prekid s dečkom itd. da bih pukla psihički. Ne želim sada tu pričati o svim problemima kojih se sjećam, jer je stvarno preduga priča. Molim za savjet i mišljenje jer bi mi bilo kakvo mišljenje dobro došlo. Hvala unaprijed.

via GIPHY


ODGOVOR HRABRI TELEFON:

Draga djevojko, hvala ti na javljanju i ukazivanju povjerenja.
Ako sam te dobro razumjela, kažeš da imaš dojam da su neka iskustva koja si imala u djetinjstvu utjecala na tebe i brineš se da bi u nekoj stresnoj situaciji mogla imati psihičke teškoće zbog toga. Pitaš se što možeš napraviti u vezi s tim osjećajem pritiska, ali ne želiš razgovarati o svemu što si proživjela.

Situacije koje djeca prožive u djetinjstvu, bez obzira na to koliko su godina imali, mogu utjecati na njihov život. I pozitivna i negativna iskustva grade osobu, iz njih se uče načini suočavanja sa stresom i općenito načini reagiranja u međuljudskim odnosima koje osoba koristi u odrasloj dobi. Ako je osoba proživjela traumatska iskustva u djetinjstvu, poput zlostavljanja bilo kakve vrste, to također može utjecati na nju i traumatska sjećanja mogu se javljati i u odrasloj dobi. Isto tako, kao što si i sama rekla, dodatna stresna iskustva mogu potaknuti pojačavanje teškoća od ranije. Ako si proživjela neke teške situacije znaj da mi je žao zbog toga. Želim ti reći da one sigurno nisu bile tvoja odgovornost, već odgovornost odraslih koji su brinuli o tebi. Mislim da bi bilo dobro da potražiš stručnu pomoć, poput obraćanja psihologu ili psihijatru. Stručnjaci mentalnog zdravlja znaju puno o tome kako su ta iskustva mogla utjecati na tebe i pomoći će ti da ih proradiš, osnažiš se i nastaviš živjeti s idejom da si to proživjela, da je bilo teško, ali je iza tebe. Mislim da bi bilo dobro da im se obratiš već i sad i da nema potrebe da čekaš da se stanje u kojemu se nalaziš pogorša.

Ako još uvijek ideš u školu, možeš nam se javiti na anonimnu i besplatnu liniju za djecu Hrabrog telefona na broj 116 111 koja je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili putem chata radnim danima od 17 do 20 sati kako bismo smislili što možeš napraviti da se osjećaš bolje.

Puno te pozdravlja, tvoj Hrabri telefon.


Foto: Hrabri telefon/Freepik/Giphy

M.Z. / Hrabri telefon

Provjeri još...

'Trpjela sam batine od oca u djetinjstvu, trebam li biti u kontaktu s njim danas?' HELP

'Nitko me ne želi u svojem društvu – kako da steknem prijatelje?' HELP

'Ako prešutim sve, postat ću laka meta' – kako se zauzeti za sebe? [HELP]

hrabri telefon samo hrabro Kontrola pritisak help

Još vijesti