Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...


PITANJE:
Žao mi je što ovo pišem, osjećam se glupo, ali ja stvarno nisam za ovo što je ON radio. Imam jako mladog profesora i da, većina cura je... Sad, što je on meni radio mislim da se može nazvati seksualno uznemiravanje, doslovno onako dirao me u kojoj god prilici, meni je to baš smetalo. Mislim možda ćete reći da sam umislila u glavi, ali on to stvarno radi. Problem je što ne znam kome bi ga prijavila, logično da bi ja ispala kriva jer se to uvijek desi... Što da napravim? Imam 15 godina.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,
hvala ti što si nam se obratila i ukazala povjerenje. Čitajući tvoj upit zabrinule su me situacije koje si navela te vjerujem da ti je teško. U svom upitu napisala si da imaš profesora koji te u raznim prilikama dodiruje te da ti to smeta. Također misliš da bi u ovoj situaciji ti bila optužena da si kriva ako bi potražila pomoć. Navela si da bi ga prijavila, ali ne znaš kome se možeš obratiti.
Mislim da je hrabro i zrelo od tebe što si se javila te što si odlučila potražiti pomoć i promijeniti situaciju. Uloga profesora je da brine o učenicima i da ih podučava i ona ne podrazumijeva ni u jednoj prilici dodirivanje niti ikakva druga neprimjerena ponašanja (bez obzira na njegove godine). Važno mi je naglasiti da profesor kao odrasla osoba i obrazovni djelatnik zna da ne bi smio dodirivati učenike te da ni jedna mlada osoba ne bi smjela „ispasti“ kriva za to što joj se događa. Navela si da te dodiruje u raznim prilikama. Žao mi je čuti da si doživjela tako neugodne situacije. Pitam se na koji način te dodiruje te koliko to već dugo traje.
Ponašanje profesora koje si navela nije u redu i važno je poduzeti što je potrebno kako bi se zaštitila. Pitam se postoji li neka odrasla osoba u tvojoj blizini kojoj bi mogla reći što ti se događa i jesi li već s nekim razgovarala o ovome. To mogu biti tvoji roditelji, roditelji neke prijateljice, baka ili djed... Ta osoba od povjerenja bi ti mogla pružiti podršku i poduzeti potrebne korake u ovoj situaciji. To može biti i školski psiholog, pedagog ili ravnatelj ako smatraš da bi mogao nešto poduzeti. Iako je školska godina završila za učenike, školsko osoblje je još u školi neko vrijeme. Važno je da znaš da se s ovim brigama ne trebaš nositi sama i da je odgovornost odraslih osoba da brinu o sigurnosti i dobrobiti djece i mladih.
Voljela bih razmisliš o opcijama i da se obratiš odabranoj odrasloj osobi od povjerenja. Također, važno mi je da znaš da je Hrabri telefon uz tebe te postoji opcija da se javiš na besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Na liniji rade educirani savjetovatelji s kojima zajedno možeš pokušati naći rješenje koje je tebi najugodnije. Ako ti je ipak draže pisati, možeš nam se javiti na chat svakim radnim danom od 15 do 19 sati. Voljela bih znati kako ti se čine ideje koje sam ti predložila.
Čitajući tvoj upit dobila sam dojam da si snažna mlada osoba te da si svjesna koje granice druge osobe ne bi smjele prijeći. Nadam se da ćeš i dalje biti tako hrabra i spremna potražiti pomoć koja ti je potrebna. Želim ti puno ljubavi i podrške u suočavanju s izazovima koji su prisutni.

Puno te pozdravlja,

tvoj Hrabri telefon

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - Antonio Guillem

M.T./ Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Svi u društvu ju vole i sa svima se druži, a ja malo manje. Imam osjećaj da nemam neko posebno mjesto' HELP

'Imam 3 najbolje prijateljice, a 2 se trenutno ljute na mene (zbog gluposti) i imam osjećaj kao da me mrze' HELP

'Uvijek ih nekako uspijem razočarati, ispadnem pregruba i ne znam pokazati da mi je stalo' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti