Slika nije pronađena

Ona ne zna iz čega prozlazi njezin problem, pa je potražila pomoć u rubrici 'Pitanja i odgovori' , a mi smo proslijedili njezino pitanje Hrabrom telefonu kako bi joj pomogli na najbolji mogući način.
Evo o čemu se radi...

PITANJE: Ne volim samu sebe, odvratna sam.

Ne volim se, mislim da sam ružna, koliko izvana toliko i iznutra. Nos mi je nekog 'žnj' oblika, usta su mi puna, ali opet neki 'žnj' oblik, oči krupne, a kapci spušteni, izgleda odvratno, glava prevelika, kosa kratka, lice polu-prištavo, osobine isto više manje nikakve. Samopouzdanje mi je na nuli, ništa mi se ne sviđa oko mene i jako sam nesretna. Danima sama sebi nabijam komplekse, gledam se u ogledalo i ističem što mi je sve odvratno na meni. Jako sam nesretna, ponekad mi dođe da se ubijem, a ponekad ne izlazim iz kuće danima. Što je najgore, znam da ima ružnijih i znam da nisam najgora, ali sebi sam odvratna. Imam prijatelje, ljude koji se vole družiti sa mnom i dečka tako da stvarno ne znam iz čega proizlazi moj problem. Također, mi se čini da ovo moje stanje vodi prema depresiji.
Stalno sam umorna, bezvoljna sam, ne želim među ljude, često razmišljam o svojim manama, jako sam tužna itd.
ODGOVOR HRABROG TELEFONA:

Ne znam da li da posjetim psihologa? Znam jednu curu koja je bila kod psihologa i sve što su napravili je prepisali joj neke tablete i to je to. Ne želim to, želim nekoga tko će mi pomoći razgovorom, poslušati me. Ne znam, glupa sam također očito. Stvarno se loše osjećam, treba mi pomoć, bilo kakva, savjet bilo kakav, jer ne mogu pobjeći od svojih misli.

via GIPHY


Draga djevojko,

hvala što si nam se javila i ukazala povjerenje. U svom upitu si opisala na koji način vidiš sebe i neke svoje osobine te kako se osjećaš u posljednje vrijeme. Kažeš da nemaš samopouzdanja, da si tužna  i da si izgubila volju za aktivnostima i druženjem s bližnjima. Također, spomenula si i suicidalne misli, što me zabrinulo. Za početak te želim pohvaliti što si odlučila podijeliti svoje brige i prepoznala da ti treba podrška i pomoć. Ponekad nije lako podijeliti svoje teškoće s drugima i taj korak mi pokazuje da si hrabra i odlučna. Navodiš da najviše vremena provodiš razmišljajući o svojim karakteristikama koje ti se ne sviđaju i o tome kako nisi zadovoljna svojim životom. Žao mi je čuti da se tako osjećaš. Pitam se koliko to već traje i postoje li neki trenuci u kojima se osjećaš bolje. Želim ti reći da svi imaju mane, ali i mnoštvo vrlina. Ponekad se dogodi da ljudi razmišljaju isključivo o onome što kad sebe ne vole, a da pri tome zaborave na sve lijepo što u sebi nose. To može dovesti do osjećaja tuge, bezvrijednosti i manjka samopoštovanja. Iz tvog upita sam stekla dojam da je kod tebe slična situacija i drago mi je da si to uspjela prepoznati. Veseli me čuti da imaš prijatelje i dečka kojima je stalo do tebe. Pitam se jesi li s njima razgovarala o tome što te muči. Upravo je razgovor s bliskim osobama ono što ljudima često pomaže da se osjećaju bolje. Čini mi se da često razmišljaš samo o osobinama koje ti se ne sviđaju pa ti predlažem da pokušaš svaki dan na papir zapisati barem jednu lijepu stvar o sebi. To može biti neka osobina koja ti se kod tebe sviđa, sitnice poput toga da si savladala gradivo koje si odgađala učiti, pospremila sobu ili bilo što što si napravila. Vjerujem da ti to može zvučati kao težak zadatak, ali sigurna sam da možeš pronaći svaki dan barem nešto. Vjerujem da će ti to osvijestiti da postoje osobine i ponašanja na koja možeš biti ponosna. Pitam se što misliš o ovim idejama. Spomenula si i da ti nekad dođe da se ubiješ što me brine. Vjerujem da te nekad misli preplave i da bi voljela da one nestanu pa ti se javljaju suicidalne ideje, ali želim ti reći da to nije rješenje i da uvijek postoje drugi načini. S obzirom na to da već sama razmišljaš o javljanju psihologu, čini mi se da bi to bila dobra odluka za tebe. Psiholog je stručnjak koji je tu za tebe ako imaš potrebu za razgovorom ili podrškom. Pomaže ti u nošenju s teškim situacijama te razumijevanju osjećaja. Pitam se znaš li gdje u svojoj okolini možeš pronaći takvu podršku,  imaš li u školi psihologa ili pedagoga kojem se možeš obratiti za razgovor. Još jednom ti hvala na javljanju i želim ti puno sreće. Ako ti je potreban razgovor ili podrška, možeš nam se javiti na Hrabri telefon za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati ili na chat svakim radnim danom od 17 do 20 sati. Također, možeš nam pisati i na e-mail - savjet@hrabritelefon.hr.

Puno hrabrih pozdrava šalje ti, tvoj Hrabri telefonFoto: Hrabri telefon/ Giphy/ Freepik

M.S.K./ Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Stvarno boli, ruke su mi pune ožiljaka od nje' - kako izaći na kraj s nasilnom sestrom? HELP

HELP 'Popio sam previše i počelo mi se mutiti, teško sam hodao i onda sam ušao u razred'

HELP 'Bile smo najbolje frendice, a sad ne znam kako da ju prebolim i gledam s drugim'

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti