Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.


Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:Odgovor Hrabrog telefona:

Bok teen voljela bi da ovo objaviš jer mi je jako važno, a vidjela sam slično pitanje već ovdje pa ću opisati svoj problem. Ja u svojoj grupi prijatelja, gdje su sve cure, svatko ima svoju bff. Sprijateljila sam se s dvije cure koje su pomalo bahate ponekad, ali jako su zabavne i želim ostati s njima bff. One meni stalno govore da smo mi najbolje prijateljice, da me vole, da smo bff itd., a zapravo se samo one druže. Uvijek skupa idu doma i mame su im super frendice. Danas smo bili na rođendanu od jedne prijateljice i njih dvije su sjedile u jednoj ogromnoj fotelji i ja sam pitala mogu li sjesti kraj njih jer ima još mjesta one su odbrusile : "ne! ovo je naša bff fotelja!" i onda sam se danas rasplakala kad mi je jedna od njih dvije rekla: "S**i ću za rođendan kupiti bff majice da imamo ja i ona, i bff privjeske!", a za mene ih boli briga. Ja, koja im stalno kupujem hranu, pomažem im, dajem im sve što one zažele, riskiram zbog njih, a one onda mene odbace kao da im nisam najbolja prijateljica. Tužna sam jer one imaju BFF maskice, majice, privjeske, svašta nešto, a ja kao da im nisam bff. Ne znam zašto se tako ponašaju. Imaju one još ispada i ružnog ponašanja prema meni, ali ovo je sve najnovije. Kad bi ja kupila sebi i jednoj od njih bff majicu ili privjesak onda bi rekle da je to izostavljanje ove druge, a kad se mene izostavlja onda nikom ništa jer sam ja nitko i ništa (to mi one stalno govore). A kad bi kupila hranu poslije škole odmah dotrče do mene i viču mi: "volimo te" itd. Isto tako na izletima sam ja uvijek sama, a njih dvije sjede u busu u paru, a za mene ih boli briga. Ja uvijek budem sama. Što da radim?


Draga djevojko,

prije svega bih ti htjela zahvaliti što si nam ukazala svoje povjerenje time što si nam se obratila za podršku. Smatram da si time napravila veliki korak prema tome da se situacija s kojom se trenutno susrećeš promijeni i želim te pohvaliti zbog toga.

Iz tvog sam upita pročitala da se već neko vrijeme družiš s dvije cure za koje kažeš da se često ružno ponašaju prema tebi. Iako kažeš da ti govore da ste najbolje prijateljice, dobila sam dojam da  se često osjećaš povrijeđeno njihovim ponašanjem prema tebi. Čini mi se da te njihovo ponašanje zbunjuje jer  ono što govore često nije u skladu s onime što rade. Vjerujem da je teško prolaziti kroz to i žao mi je što ti se to događa. Nisi zaslužila da te se odbacuje i da ti se govore ružne riječi. Pitam se jesi li već pričala s njima o tome kako se osjećaš u takvim situacijama. Ponekad izražavanje vlastitih osjećaja može pomoći drugim ljudima da shvate kako utječu na nas i što mogu učiniti da se osjećamo bolje. Jedan oblik ovakve komunikacije su „ja-poruke”, koje se sastoje od tri dijela:  opisa tuđih riječi ili ponašanja,  opisa toga kako se osjećaš kada se osoba tako ponaša i opisa tvoje želje. U tvojem bi slučaju jedna ja-poruka mogla glasiti: „Kada me izostavite iz svojih planova osjećam se odbačeno i voljela bih da se češće družimo skupa”. Ono što bih ti voljela naglasiti je da bi svako prijateljstvo trebalo biti uzajamno i da imaš pravo tražiti od svojih prijateljica da se trude oko vašeg odnosa u istoj mjeri kao i ti. Smatram da je prijatelj osoba s kojom se volimo družiti i zabavljati, ali istodobno i osoba koja je tu za nas kada nam je potrebno.  S obzirom na to da si napisala da si u većoj grupi prijateljica, pitam se ima li neka djevojka s kojom se isto voliš družiti ili bi voljela postati bliža s njom. Također bih te voljela potaknuti da kažeš nekome iz svoje okoline ovo što te brine. To može biti netko iz obitelji, nastavnika ili neki drugi bliski prijatelj. Mislim da bi ti razgovor o tome s osobom kojoj vjeruješ mogao pomoći da se lakše nosiš sa svojom situacijom.

Voljela bih da nam se javiš i na našu besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Na liniji rade educirani savjetovatelji koji su tu kako bi te saslušali i zajedno s tobom pokušali smisliti što možeš učiniti da ti bude bolje. Ako ti je ipak draže pisati, možeš nam se javiti na chat svakim radnim danom od 15 do 19 sati ili na e-mail savjet@hrabritelefon.hr.

Puno te pozdravlja,

tvoj Hrabri telefonFoto: Giphy/ Shutterstock.com - Viktoriya Legkobyt

M.T./ Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Želim umrijeti, imam 17 godina i znam da je ovo pubertet i sve, ali ja stvarno više ne mogu' HELP

Kada sam u učionici osjećam se kao da se gušim, usta mi se suše i imam nagon na povraćanje' HELP

'Meni ona s ovakvim stvarima samo ruši samopouzdanje, ja se osjećam kao nitko i ništa' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti