Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Na ovo pitanje i vi ste odgovorili s puno razumijevanja i uputili nesretnu curu na istu adresu kao i mi...PITANJE: Otac se izderava

Moj problem je što se otac izderava na mamu i mene. Danas se opet svađao s mamom i prostačio, a i mene je napao tako da sam se tresla cijeli dan. Njega to nije ništa briga. Sve svoje vrijeme provodi sa svojom mamom i ona je za njega ne znam što. Kad se svađaju jedino ga je briga za nju. Kad se mama nije s tom ženskom razgovarala izderavao se svaki put kad ga je nešto pitala, ja sam počela plakati i svašta govoriti o baki, ali onda me je sve jače napadao. Ne mogu opisati koliko je to strašno. Ona nikad ništa nije rekla da on nije u redu, pravi se da nema pojma i laže stalno, kao i on. Zbog njegovog ponašanja se povlačim u sebe i imam problema s ljudima. Nemojte reći da se nekomu u školi obratim jer tamo nemam nikoga. Inače imam odlične ocjene i volim učiti, ali me nikad ništa ne pita za školu, čak ni za svjedodžbu. Apsolutno nikad nigdje ne idemo kao obitelj. Između ostalog me tjera da idem njegovom ocu na grob (on je za njega također svetinja i zbog njega su bile mnoge svađe), ali očekuje da svaki put nakon mise idem na grob. On do crkve ne drži ništa, a ja volim ići na misu, ali nisam išla baš u zadnje vrijeme jer mi užasno prijeti ako ne idem na groblje. On ne ide nikad na misu nego za vrijeme mise hoda po groblju i hrpu novca (ne njegovog, maminog) troši na lampione. Onda prijeti ako ne idem na grob. Nakon toga se tresem i plačem, a on sve jače prijeti. Mama mi kaže da ako bi tražila pomoć socijalne službe da oni užasne probleme naprave. Ne želim da se rastanu zbog nje, a on je izuzetno bezosjećajna osoba da bezosjećajniju ne mogu zamisliti. Mrzi me, uvijek me izbjegava po kući, govorio je da me ne može smisliti, da šteta što jedem, da me nitko ne voli. Jednostavno vidim da je osoba puna mržnje, a što je za mamu govorio bolje da niti ne napišem. Ona je najbrižnija majka i osim toga ima problema s teško bolesnim bratom, a on za njega nije ništa pitao dok se nije razgovarala s bakom i žao mu je što troši novac na njega, a ne na baku, koja ju je također znala napasti. Osim toga stalno gleda prostitutke po Internetu, što nije u redu prema mami ni prema nikome. Daleko više vremena provodi s njima nego s mamom i sa mnom. S njom je još koliko toliko, ali sa mnom ne provodi ni 0,05 posto vremena. Kad god dođem u kuhinju, on ode van.
Oprostite na duljini teksta, ali htjela sam napisati sve što mi je na duši (iako ovo nije sve).

ODGOVOR HRABRI TELEFON:

Draga djevojko,

za početak ti želim zahvaliti što si se javila i ukazala povjerenje Hrabrom telefonu. Željela bih te pohvaliti na hrabrosti i spremnosti da promijeniš situaciju koja te brine.

Iz tvog upita čini mi se da prolaziš kroz tešku situaciju u svojoj obitelji. Opisala si da tvoj otac viče na tebe, vrijeđa te, a da te je i  napao, nakon čega si se tresla. Takvo ponašanje tvog oca nije prihvatljivo i važno mi je da si sigurna. Napisala si da se u tim situacijama povlačiš u sebe i da imaš problema s ljudima. Pitam se što pod tim misliš. Kažeš mi da si odlična u školi i htjela bih te pohvaliti na tome. Čini mi se da ti je škola važna, ali te boli što otac ne pokazuje interes za tvoj uspjeh. Također, napisala si da te otac tjera da posjećuješ grob svog djeda i da ti prijeti ako to ne napraviš. Nadalje, napisala si da te otac izbjegava po kući, da te ne može smisliti, da mu je žao što jedeš i da te ne voli. Htjela bih ti reći da me to zaista brine. Otac bi trebao biti osoba koja brine za tebe i tvoju sigurnost. Želim ti reći da nisi zaslužila da se na taj način ponaša prema tebi i da ti za to nisi kriva. Odnos između oca i kćeri nikad ne bi trebao uključivati vrijeđanje i ponižavanje. Pitam se jesi li se povjerila nekome u vezi toga.

Ni jedna osoba, pa tako ni ti, ne bi trebala biti izložena nasilnom ponašanju. U takvim situacijama, važno je obratiti se odrasloj osobi koja će ti pomoći u nošenju sa brigama. Napisala si da imaš dobar odnos s mamom pa se pitam što ona misli o situaciji kroz koju prolazite. Napisala si da ti je majka rekla da povjeravanje socijalnoj službi stvara probleme. Htjela bih ti reći da u centru za socijalnu skrb rade stručne osobe kojima je u interesu zaštititi djecu i obitelj. Oni mogu razgovarati s tvojim roditeljima i ukazati im na to kakvi bi odnosi u obitelji trebali biti. Iako si napisala da nemaš nikoga u školi kome bi se mogla provjeriti, htjela bih ti reći da to ne moraju nužno biti psiholog ili pedagog. To može biti tvoj/a razrednik/nica ili neka druga učiteljica u školi u koju imaš povjerenja. Na kraju, važno mi je da u situacijama u kojima se bojiš, imaš osjećaj da je tvoj život ugrožen, nazoveš policiju. Oni su tu da brinu o tvojoj sigurnosti.

Ako želiš detaljnije razgovarati o ovoj situaciji i smisliti plan vezan uz to što možeš napraviti, možeš nazvati liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 radnim danima od 9 do 20 sati ili se javiti na chat radnim danima od 17 do 20 sati. Uz to, možeš nam pisati na e-mail - savjet@hrabritelefon.hr. Znaj da smo tu za tebe.

Puno te pozdravlja, tvoj Hrabri telefon.Foto: Hrabri telefon/ Freepik

M.S.K./ Hrabri telefon

Pogledaj još:

HELP 'Smatram da nisam pametna i da ću ionako završiti na ulici'

'Mislim da sam ružna, koliko izvana, toliko i iznutra' HELP

'Stvarno boli, ruke su mi pune ožiljaka od nje' - kako izaći na kraj s nasilnom sestrom? HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti