Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.


Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Zdravo. Imam jedan veliki problem koji mi otežava svakodnevni život. Naime, 2. sam razred gimnazije i osjećam veliku tjeskobu kada sam u školi. To je već izmaklo kontroli jer kada sam u učionici osjećam se kao da se gušim, usta mi se suše i imam nagon na povraćanje. Međutim, onoga trenutka kada izađem iz učionice bude mi mnogo bolje, ali kada se vratim unutra isti se problemi počnu ponavljati. To najčešće završi pitanjem profesora da me pusti kući jer me nije dobro. I tako skoro svaki dan. Ne znam što da radim? Da promijenim školu? Ne znam hoće li mi i u drugoj školi biti isto. S ocjenama nema problema, vrlo sam dobar učenik.


Odgovor Hrabrog telefona:

Dragi prijatelju/prijateljice Hrabrog telefona,
hvala ti na javljanju i ukazivanju povjerenja. U svojem upitu opisuješ tjeskobu koju gotovo svakodnevno doživljavaš u školi. Spominješ da ti bude bolje kad izađeš iz učionice, ali čim se vratiš ponovno se počnu javljati neki simptomi poput gušenja, nagona za povraćanjem i suše ti se usta. Imaš dojam da ti to otežava svakodnevni život i pitaš se što možeš učiniti kako bi se situacija promijenila.
Vjerujem da te opisane reakcije brinu te da ti se javljaju neke neugodne emocije poput zabrinutosti, zbunjenosti, uplašenosti i uznemirenosti. Stoga te želim pohvaliti što si prepoznao/la da je važno potražiti pomoć u situaciji kad nailaziš na teškoće. To mi govori da si zrela i hrabra mlada osoba koja je spremna poduzeti određene korake kako bi joj bilo bolje. Iz ovog što si mi opisao/la, prepoznajem neke od simptoma anksioznosti. Anksioznost možemo opisati kao neugodan osjećaj tjeskobe, brige, napetosti ili straha. Svaka osoba je takvo što barem nekad doživjela i prirodno ju je osjećati u određenoj mjeri. Ona se može javiti u različitim situacijama i intenzitetu te osobi može biti korisna, ali i ugrožavajuća. Primjerice, može biti korisna u situaciji kad se suočavaš s nekom opasnošću ili kad služi tome da te pokrene da se potrudiš oko nekih situacija koje su ti izazovne i važne. Ipak, ako anksioznost postane nešto što te ometa u svakodnevnom funkcioniranju i narušava kvalitetu života, bitno je potražiti pomoć. Pitam se jesi li do sad podijelio/la s nekim što ti se događa. Mislim da bi bilo važno obratiti se odrasloj osobi od povjerenja kako bi zajedno potražili stručnu pomoć. Primjerice, bilo bi korisno uključiti se u tretman kod psihologa koji te može upoznati s time kako anksioznost funkcionira, kako je prepoznati, što možeš učiniti kako bi se u takvim situacijama umirio i načine kako je možeš u budućnosti prevenirati. Isto tako, mislim da bi ti u međuvremenu mogle pomoći tehnike opuštanja, poput dubokog disanja ili zamišljanja nekog tebi ugodnog mjesta, tjelovježba ili neki drugi hobi koji te opušta te razgovor s bliskim ljudima koji ti mogu biti podrška. 

M.T./ Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Jako sam usamljena, uvijek sam sama pod odmorom, osjećam se kao da me ljudi izbjegavaju' HELP

'Rekla sam mami da mi nije dobro i da trebam pomoć, ali mi ona kaže da lažem i izmišljam' HELP

'Govore mi da sam sramota, da ih je stid mene, zaključavaju me u sobu...ne mogu više živjeti ovako' HELP

Voljela bih čuti što misliš o svemu što sam napisala. Znaj da smo tu za tebe i potičem te da nam se javiš na savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Možeš nam se javiti i na chat, svakim radnim danom od 15 do 19 sati, kao i putem e-maila savjet@hrabritelefon.hr.

Puno toplih pozdrava ti šalje,

Hrabri telefonFoto: Giphy/ Freepik -  yanalya

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti