Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Znači užasno se osjećam, svaki put kada mi se nešto loše dogodi, umjesto utjehe i podrške, dobijem psovke i uvrede od svoje obitelji. Nitko me uopće ne razumije. Jedino me sestra ne osuđuje. Onako, ne znam što učiniti. Jesam li glupa što to utječe na mene? Stvarno me tjera u kut gdje razmišljam veoma suicidalno.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

za početak bih htjela pohvaliti to što si odlučila podijeliti svoje misli i brige. Ljudima je ponekad teško priznati da im je potrebna pomoć, a još teže tu pomoć potražiti. Zato sam dobila dojam da si jedna zrela i pametna djevojka.

U svojem si upitu opisala da kada se roditeljima obratiš s nekim problemom, oni te, umjesto da budu tu za tebe, vrijeđaju. Važno mi je da znaš kako imaš potpuno pravo da te to pogađa i da su svi osjećaji koji ti se javljaju prirodni. Nisi zaslužila da se roditelji tako ponašaju prema tebi i važno je da se ta ponašanja zaustave. Njihova je dužnost da ti pružaju ljubav i pomažu da se što uspješnije nosiš s izazovima odrastanja.

Verbalno nasilje (poput vrijeđanja, psovanja i ponižavanja) može kod djece i mladih dovesti do osjećaja srama i krivnje, depresivnosti, anksioznosti, loše slike o sebi i drugih teškoća. U svojem si upitu navela da se zbog odnosa s obitelji osjećaš veoma suicidalno. Ovo me zabrinulo i pitam se kakve ti se misli javljaju kada se tako osjećaš. Kada se duže vremena nađu u teškoj situaciji, mladi mogu početi misliti da je samoubojstvo jedini izlaz, no uvijek postoje i drugi načini. Važno mi je da znaš da nisi sama i da zaslužuješ dobiti pomoć.

Pitam se znaju li tvoji roditelji kako se osjećaš i s kojim mislima se nosiš . U tom ti koraku može pomoći korištenje „ja“ poruka. One povećavaju šansu da će druga osoba shvatiti što te smeta i smanjuju vjerojatnost pojave svađe. Ja poruke sastoje se od tri djela. Prvo izraziš kako se osjećaš kada se osoba ponaša na određeni način, zatim što konkretnije opišeš to ponašanje i na kraju navedeš kako bi voljela da se ona drugačije ponaša. Primjerice, svojim roditeljima možeš reći: „ Osjećam se odbačeno kada vam govorim o svojem problemu, a vi mi odgovorite s prostom riječi. Puno bi mi značilo kada biste me u tim situacijama samo saslušali i zagrlili.“ Naravno ove poruke možeš bolje prilagoditi situaciji u kojoj se nalaziš, a više o njima možeš pročitati na: https://tinejdzeri.hrabritelefon.hr/clanci/poteskoce-u-odnosima-u-obitelji/. Ako ti je teško s njima razgovarati, svoje osjećaje možeš izraziti i tako da im napišeš pismo. Važno je da s njima podijeliš i osjećaj suicidalnosti jer je njihova odgovornost da ozbiljno shvate tvoje osjećaje i potraže stručnjaka mentalnog zdravlja, kao što je psiholog ili psihijatar koji bi ti mogao pomoći.

Ako od roditelja ne dobiješ potrebnu podršku i nakon ovih koraka, važno je da se povjeriš nekoj drugoj odrasloj osobi. To primjerice mogu biti drugi članovi tvoje obitelji, učiteljica ili stručna služba u školi (psiholog, pedagog i slično) ili roditelji tvojih prijateljica. Njihova je odgovornost da ti pomognu, na primjer javljanjem stručnjacima Centra za socijalnu skrb koji mogu pomoći tvojim roditeljima da nauče kako da se bolje ponašaju prema tebi. Javiti se možeš i na besplatnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 (svakim radnim danom od 9 do 20 sati), na chat (svakim radnim danom od 15 do 19 sati) te putem e-maila savjet@hrabritelefon.hr.
Tu smo za tebe.
Želimo čuti kako ti se čine ovi prijedlozi te ti pomoći da pronađeš način kako da se osjećaš bolje i da imaš podržavajuć odnos s roditeljima koji zaslužuješ.

Puno sreće šalje ti,

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Zadnji rođendan sam proveo sam, samo 3 prijatelja su mi čestitala' HELP

'Samoozljeđujem se jer znam da sam glupa u cijeloj toj priči i osjećam se krivom za sve' HELP

'Brat me stalno provocira i maltretira, dosta puta i fizički napada, a psihički gotovo stalno' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti