Slika nije pronađena

Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete.  



PITANJE:
Znači moj tata je prije 2 mjeseca prevario mamu. Sve bi bilo oke da tata to prizna i kaže istinu, ali ne. Znači glavni problem je u tome što je moja mama postala luda, užasno je bijesna na svakoga. Nije to sad da je malo živčana nego doslovno je za Vrapče. Ja stvarno vise ne znam što da radim jer je ovo grozno. Može neko dati savjet il preporučiti neke tablete za smirenje? Hvala unaprijed :(

ODGOVOR HRABRI TELEFON: Draga djevojko, najprije ti želim zahvaliti što si svoj problem odlučila podijeliti s nama. Potrebno je zaista puno hrabrosti da kažemo što nas muči i potražimo pomoć, a činjenica da si to i učinila govori mi o tome koliko si zrela. Žao mi je što si se našla u ovakvoj situaciji. Ako sam dobro razumjela, u posljednje vrijeme u tvom je životu došlo do promjena koje te dosta opterećuju i zbog kojih se osjećaš bespomoćno. Kažeš da primjećuješ velike promjene u ponašanju svoje mame od kada ju je tata prevario.

Čini mi se i da osjećaš da bi ti trebala poduzeti nešto kako bi ublažila njezine burne reakcije. Ponekad roditelji prolaze kroz razdoblja koja su za njih toliko stresna da su usredotočeni samo na sebe i svoje potrebe i nemaju snage misliti o drugima. Tada se često događa da djeca preuzmu roditeljsku ulogu, brinu o njima i nastoje ih zaštititi jer im je teško gledati roditelje dok su tužni ili povrijeđeni. Važno mi je reći ti da je dužnost i odgovornost odraslih osoba da brinu i štite djecu i da svoje poteškoće trebaju rješavaju sami.

Pitam se kakav odnos ti i mama imate inače te kako ti se čini ideja da pokušaš razgovarati s njom i iskreno joj kažeš  kako se osjećaš zbog cijele situacije. Osim razgovora s mamom, možda bi svoje brige mogla podijeliti s još nekom osobom od povjerenja, na primjer prijateljima, članovima obitelji koji te mogu saslušati ili psihologom, i nastavnikom, ako ideš u školu.  Isto tako, voljela bih da razmisliš što bi ti još moglo pomoći u ovoj situaciji i što bi te moglo opustiti. Možda je to druženje s prijateljima, crtanje, pisanje, glazba, bavljenje sportom… nešto što te inače veseli.

Uz to, uvijek možeš nazvati besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Ako misliš da bi ti bilo lakše pisati, možeš nam se javiti na chat svakim radnim danom od 17 do 20 sati ili na e-mail hrabrisa@hrabritelefon.hr.

Želim ti puno sreće i snage te se nadam da ćeš nam se javiti kako bi zajednički pronašli način da se osjećaš bolje.

Puno te pozdravlja,

tvoj Hrabri telefon

Foto: Shutterstock/Pixabay

I.I.


Pročitajte još:

Situacija u kojoj svima treba podrška - kako se nositi sa smrću drage osobe?

'Svaku večer plačem, škola me ubija, izgubljena sam' - što napraviti kad se situacija čini beznadna?

Problem za svako prijateljstvo: 'BFF je našla dečka i ne prestaje pričati o njemu'

Pomoć roditelji rastava hrabri telefon

Još vijesti