Slika nije pronađena
Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Znači ja sam jako nesigurna u sebe, svoj izgled, doslovno sve. Kad se trebam upoznati s nekim ili nešto, ja se prepadnem da se ja toj osobi neću svidjeti, da ću nešto krivo napraviti i onda otkažem.
Tako sam se dopisivala s jednim dečkom, on je stariji od mene, ja imam 16 on 22, jako mi se svidio. Znam ga ono iz viđenja i znam neke njegove frendove, mi smo se dogovorili za van, da se upoznamo itd i naravno kad je došao dan da trebamo izaći, ja sam se prepala da se ja njemu neću svidjeti, da će svojim prijateljima poslije pričati s kakvom je rugobom bio itd i ja sam otkazala.
Draga djevojko,

Jer ja sebe smatram ružnom, predebelom, nikako da zavolim sebe, stvarno pokušavam, ali ne ide.


Odgovor Hrabrog telefona:

na početku bih ti željela zahvaliti što si se odlučila javiti i time nam ukazala svoje povjerenje. Kažeš da si jako nesigurna u sebe i u svoj izgled te da se u trenucima upoznavanja često prepadneš da se toj drugoj osobi nećeš svidjeti, da će te nazivati pogrdnim imenima te da ćeš nešto krivo napraviti što na kraju rezultira tvojim odbijanjem daljnjeg upoznavanja te osobe. Spomenula si da se smatraš ružnom, predebelom te da pokušavaš zavoljeti sebe, ali ti ne ide.

Žao mi je čuti da tako misliš o sebi. To kako vidimo sebe i kako se opisujemo nazivamo slika o sebi. Ponekad ona može biti narušena, pretežito negativna i ne mora uvijek imati veze s objektivnim kriterijima. No drago mi je čuti da si se javila, da tražiš načine kako ju poboljšati i zbog toga te želim pohvaliti.

U upitu si napisala samo stvari o sebi kojima nisi zadovoljna i koje ti se ne sviđaju. Voljela bih da se sad pokušaš usmjeriti na pozitivne strane koje imaš, svoje vrline te stvari u kojima si dobra. Također, voljela bih da razmisliš o ideji da napraviš listu svojih pozitivnih strana. Tu listu možeš raditi kroz neki period, a važno je da kroz neko vrijeme usmjeriš pažnju na njih te ih osvijestiš. Primjerice, možeš svaki dan na papir napisati neku svoju vrlinu, neki svoj uspjeh ili nešto na što si ponosna. To ne moraju biti neke velike stvari, mogu biti i neke sitnice poput toga da si taj dan odradila neki zadatak koji si dugo odgađala, na primjer pospremanje sobe. Na taj način ćeš s vremenom možda više početi primjećivati neke stvari kod sebe koje voliš.

Isto tako, opisala si situaciju gdje si se dopisivala s dečkom, ali da si odustala od daljnjeg upoznavanja jer si se bojala što će on svojim prijateljima pričati o tebi. Teško je predvidjeti što će netko drugi misliti o nama, ali voljela bih da razmisliš o tome kako se nećemo uvijek svidjeti drugima i to je u redu. To nas može rastužiti i možemo zbog toga misliti loše o sebi. Ono što nam može pomoći u tome da mišljenje drugih ne utječe toliko na naše samopoštovanje je poznavanje svojih vrlina te svjesnost o tome koliko vrijedimo.

Pitam se imaš li još nekog s kim o ovome možeš razgovarati. To mogu biti prijatelji, roditelji, sestra/brat ili neki stručni suradnik u školi, primjerice psiholog ili pedagog. Oni ti mogu pomoći da se lakše nosiš s ovom situacijom. Također možeš njih pitati da ti opišu kako te oni doživljavaju. Možda će ti to dati neku novu perspektivu u pogledu na sebe. Pitam se kako ti se čini ovo što sam ti napisala i ideja da se obratiš za podršku nekome od njih.

Voljela bih da nam se javiš i na našu besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Na liniji rade educirani savjetovatelji koji su tu kako bi te saslušali i zajedno s tobom pokušali smisliti što možeš učiniti da ti bude bolje. Ako ti je ipak draže pisati, možeš nam se javiti na chat svakim radnim danom od 15 do 19 sati ili na e-mail savjet@hrabritelefon.hr.

Puno te pozdravlja,

tvoj Hrabri telefonFoto: Giphy/ Shutterstock.com - Giamka

M.T./ Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Meni stalno govore da smo mi najbolje prijateljice, da me vole, da smo BFF, a zapravo se samo one druže' HELP

'Meni ona s ovakvim stvarima samo ruši samopouzdanje, ja se osjećam kao nitko i ništa' HELP

'Jako sam usamljena, uvijek sam sama pod odmorom, osjećam se kao da me ljudi izbjegavaju' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti