Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:
Book, ovako, imam 14 godina i često imam histerične ispade. Počnem plakati, tresti se, nekontrolirano disati i slično. Takvi ispadi događaju mi se na banalne situacije. Npr. isplaniram si večer (što ću sve raditi i sl.) i dođe mi npr. sestra i pokvari planove. Sve će biti okej dok je ona tu, ali kad ode počinje sve nekontrolirano, čak se znam udariti, lupati stvarima i sl. Jednostavno imam ispad bijesa i ne mogu si pomoći. Ja znam da sad zvučim kao zadnja glupača, ali stvarno ne znam kako da si pomognem više. Probala sam polagano disati, opustiti se na 101 način i ništa. Pls pomagajte ako znate kako.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,
hvala ti što si nam se javila i time iskazala povjerenje. Dijeljenje svojih briga i traženje pomoći hrabar je korak zbog kojeg te želim pohvaliti.
Ako sam dobro razumjela, doživljavaš razdoblja intenzivnih emocija uznemirenosti i ljutnje praćena plakanjem, poteškoćama s disanjem i trešnjom, a koji znaju biti povezani sa situacijama u kojima ne uspiješ ostvariti nešto čemu si se veselila. Kažeš da takve promjene emocija i doživljavanja nisu u potpunosti pod tvojom kontrolom te da uslijed tog iskustva ponekad udariš samu sebe ili druge stvari. Opisuješ kako si se do sada pokušavala smiriti tehnikama opuštanja, ali nisu imale značajnog učinka. Tvoje teškoće smatram vrijednima pažnje i voljela bih da osmislimo način na koji se tvoja situacija može poboljšati.
Žao mi je što doživljavaš neugodne emocije u ovom obliku i što imaš poteškoće da na njih utječeš. Voljela bih te pohvaliti jer se trudiš djelovati na ove situacije, iz čega vidim koliko si odgovorna, zrela i motivirana djevojka. Adolescencija je period doživljavanja i učenja reguliranja emocija te taj proces može biti kompleksan. Ljutnja je snažna emocija i vjerujem da je ponekad izazovno adekvatno i konstruktivno ju izraziti. Ipak, postoje načini kojima je možeš pokušati izraziti, a da ne naštetiš sebi. Neke od njih su vježbanje, kreativno izražavanje (nacrtaj ljutnju ili nešto što te ljuti, piši što se dogodilo ili šaraj po papiru) ili grljenje plišane igračke. Također možeš nakon što se umiriš, na smiren način reći osobi na koju se ljutiš kako se osjećaš i zbog čega. Ponekad ljudi, kada ih brine nešto drugo, intenzivno reagiraju na neke doživljaje koji im inače ne bi uzrokovali takvu reakciju. Zato se pitam kako se osjećaš osim u situacijama intenzivnih emocija, odnosno jesi li primijetila da se u posljednje vrijeme osjećaš potišteno, tjeskobno ili pod stresom.
Nadalje, pitam se kako ti se čini opcija da ovo što ti se događa podijeliš s nekom odraslom osobom od povjerenja. Potičem te da razmisliš o svojim roditeljima ili nekome u svojoj okolini za koga vjeruješ da bi mogao smireno i s podrškom smisliti najbolji način da ti pomogne usmjeriti se ka rješenju ove situacije. Odrasle osobe imaju odgovornost brinuti za dobrobit djece i mladih, saslušati ih i pružiti im pomoć kada im je potrebna. Pitam se i kako ti se čini opcija javljanja stručnjaku mentalnog zdravlja. Vjerujem da bi ti stručnjak mentalnog zdravlja mogao pomoći da bolje razumiješ sebe i svoje emocije, kao i da stekneš neke nove alate za uspješno nošenje s neugodnim doživljajima.
Ako budeš htjela dalje razgovarati o ovoj ili bilo kojoj drugoj temi, pozivam te da nam pišeš putem e-maila na savjet@hrabritelefon.hr, tipkaš na chatu radnim danom od 15 do 19 sati ili da nas nazoveš na liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 radnim danom od 9 do 20 sati. Znaj da smo tu za tebe.

Puno toplih pozdrava šalje ti,

tvoj Hrabri telefon

Foto: Giphy/ Pexels

M.T./ Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Već 3 godine se borim s jednim jako lošim osjećajem. Jesu li svi oko mene realni ili sam ja jedina ovdje?' HELP

'Znači život mi je toliko loš zbog mojih roditelja da je to nevjerojatno' HELP

'Iako sam treći srednje i dobro sam upoznata sa svojom školom ja se ježim od pomisli da idem u školu' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti