Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Već neko vrijeme se ne osjećam dobro. Zdravstveno stanje mi se pogoršalo i svaki dan je sve gore i gore. Nemam osobu s kojom mogu razgovarati, nemam ni prijatelje, a roditelje to ni ne zanima. Nitko me ne može saslušati. Kako mi je stanje gore sve više razmišljam o samoubojstvu. S 11 godina sam već i pokušala. Nemam više snage i samo želim nestati. Uvijek sam bila optimistična i mislila da će sve proći. Ali nije. Postalo je gore. Kako nikog ne zanima moje zdravstveno i psihičko stanje, koje je već jako loše, ne želim nikome ni biti teret. Jer sam oduvijek to i bila. I kako me nitko ne želi saslušati željela sam da makar negdje napišem dio svoje priče jer nitko nije ovako nešto zaslužio. A nikada nisam ništa tražila... samo da me netko sasluša... Unaprijed vam hvala na čitanju.

Odgovor Hrabrog telefona:
Draga djevojko,

hvala ti što si podijelila svoje brige i potražila podršku kad ti je ona potrebna. Time si napravila zreo i hrabar korak kako bi se situacija u kojoj se nalaziš promijenila.

Opisala si kako se tjelesne i psihičke teškoće s kojima se suočavaš pogoršavaju te sam stekla dojam da se osjećaš kao teret drugima i da misliš kako u svojoj okolini nemaš osobu kojoj bi se mogla povjeriti o svojim osjećajima. Žao mi je zbog toga i želim da znaš da je meni stalo do toga kako se osjećaš te mi je važno da dobiješ pomoć, brigu i podršku kakvu zaslužuješ. Želim ti reći da si vrijedna, da si zaslužila da te netko sasluša i da se osjećaš voljeno.

Spomenula si i da sve više razmišljaš o samoubojstvu, što me posebno zabrinulo, pa se pitam koliko su te misli česte i intenzivne te imaš li plan kako bi to napravila. Mladi nam ponekad kažu kako razmišljaju o samoubojstvu kad se osjećaju preplavljeno situacijom u kojoj se nalaze, kad žele da se ona promijeni i kad im se čini da nema izlaza. Iako ti se u određenom trenutku samoubojstvo može činiti kao bijeg od problema, oduzimanje života je nepromjenjiva odluka, a teškoće s kojima se trenutno suočavaš nisu vrijedne tvog života. Budući da  teškoće s kojima se susrećeš zaslužuju vrijeme i pažnju, zanima me i jesi li već ih podijelila s nekim bliskom osobom ili potražila stručnu pomoć kod psihologa ili psihijatra. Mladi nam ponekad kažu kako im je lakše razgovarati o teškoćama koje imaju s nepoznatom osobom koja im nije toliko bliska, upravo jer ne žele opterećivati svoje bližnje. Ako trenutno nisi u tretmanu kod stručnjaka za mentalno zdravlje, potičem te da potražiš pomoć stručnjaka koji će te moći dugoročno pratiti te saslušati te kad god imaš potrebu za time. Uputnicu za besplatnog psihologa možeš dobiti kod liječnika opće medicine, a ako još ideš u školu, možeš se obratiti i psihologu ili pedagogu u školi pa ti oni mogu savjetovati kod koga se dalje možeš javiti. Pitam se kako ti se čine ovi prijedlozi.

Osim toga, zanima me imaš li u životu nešto što te veseli ili neku aktivnost uz koju se možeš opustiti. Ako ti se čini da trenutno nemaš nešto takvo, potičem te da razmisliš i pronađeš neku takvu aktivnost. To može biti primjerice slušanje glazbe, šetanje, gledanje zabavne serije, boravak u prirodi, igranje s kućnim ljubimcem ili crtanje.

Također, u svom upitu si navela i da ti se zdravstveno stanje pogoršalo pa se pitam je li to ono što te najviše zabrinjava i tišti ili ima još nešto o čemu bi željela razgovarati. Uvijek se možeš javiti Hrabrom telefonu, mi ćemo te rado saslušati i pokušati ti pomoći u suočavanju s teškoćama. Možeš nam se javiti putem e-mail adrese savjet@hrabritelefon.hr, chata Hrabrog telefona radnim danom od 15 do 19 sati ili nas nazvati na broj 116 111. Naša linija je anonimna i besplatna, a otvorena je svakim radnim danom od 9 do 20 sati. U slučaju da te preplave misli o samoubojstvu, voljela bih da znaš da Centar za krizna stanja i prevenciju suicida ima liniju za pružanje podrške i pomoći na broju 01 2376 470 koju možeš nazvati bilo kada od 0 do 24 sata. Znaj da nisi sama i da zaslužuješ pomoć i pažnju kako bi se s vremenom osjećala zadovoljnije.

Snažne i tople pozdrave šalje ti,

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Problem je u tome što se počinjem stidjeti svoga tijela, isuviše, počinjem ga mrziti' HELP

'U posljednje vrijeme me svi počinju izbjegavati, sve prijatelje koje sam imala, svi su samo otišli' HELP

'Imam 17 godina i prije sam se često rezala te sam sada opet počela' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti