Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:
Ja hoću reći mami da me odvede kod psihologa jer mislim da ću se ubiti, ali kako da ja njoj kažem da mi treba pomoć? Bojim se da me ne pita sto pitanja zašto želim ići, kako to sad itd. I ako budem išla na kraju, mogu li me poslati u ludaru?

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,
želim ti zahvaliti što si nam se odlučila javiti. To što si prepoznala da bi time mogla potražiti pomoć mi govori da si hrabra mlada osoba koja je spremna suočiti se s poteškoćama koje joj život može donijeti.
Stekla sam dojam da si zabrinuta za svoju dobrobit i da misliš da ćeš si učiniti nešto nažao. Moram ti reći da me to iskreno zabrinulo i da se pitam kako to da su ti se javile takve misli i kako one izgledaju. Iako se ponekad ne čini tako, imam ti potrebu reći da je svaka situacija u kojoj se u ovom trenutku nalaziš prolazna te da vjerujem da postoji drugo rješenje. Ono što me ohrabrilo je što si izrazila želju za odlaskom kod psihologa, što mi govori da vjeruješ da ti stručna osoba može pomoći nositi se s onim s čim se trenutno suočavaš te bih te htjela pohvaliti na takvom razmišljanju. Stručne osobe su uistinu tu da nas saslušaju i savjetuju kako bismo se na najbolji način suočili s teškoćama.
Također sam dobila dojam da se bojiš kako će tvoja mama reagirati kada joj kažeš za svoj plan odlaska kod psihologa. Čini mi se da očekuješ da će mama postavljati puno pitanja i da ne znaš na koji joj način na njih odgovoriti. Vjerujem da može biti teško otvoriti se bliskim osobama o onome što nas brine, no roditelji su tu da brinu o svojoj djeci onda kad je njima najteže. Različita pitanja kojima roditelji u takvim situacijama obasipaju svoju djecu često budu odraz njihove brige za djetetovu dobrobit i pokušaja da shvate cijelu situaciju kako bi na kraju mogli na najbolji način pomoći svom djetetu. S obzirom da je svaki problem manji kad se podijeli, svakako bih te voljela potaknuti da podijeliš svoje brige s mamom ili nekom drugom bliskom osobom kojoj vjeruješ.
Za kraj bih se htjela osvrnuti na zabrinutost koju izražavaš oko toga mogu li te stručnjaci usmjeriti nekoj psihijatrijskoj ustanovi. Mogu razumjeti tvoj strah, no imam ti potrebu reći da su takve vrste ustanova tu za osobe koje iz nekog razloga predstavljaju opasnost za svoju ili tuđu dobrobit te da im je cilj pomoći takvoj osobi onda kada joj odlasci kod psihologa ili nekog drugog stručnjaka ne mogu. Za početak vjerujem da bi ti sam odlazak psihologu i razgovor s njim koristio i potičem te da ustraješ u tome da dobiješ pomoć i podršku koju zaslužuješ.
Bila bih sretna kad bi nam se odlučila javiti. Hrabri telefon možeš dobiti na besplatnoj anonimnoj liniji za djecu na broju 116 111 svaki radni dan od 9 do 20 sati, a ako ti je draže komunicirati pismenim putem, naš chat je otvoren od 15 do 19 sati. Želim ti puno sreće i hrabrosti u idućim koracima.


Šalje ti veliki pozdrav,

tvoj Hrabri telefon

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - New Africa

M.T./ Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Imam 14 godina i često imam histerične ispade. Počnem plakati, tresti se, nekontrolirano disati' HELP

'Već 3 godine se borim s jednim jako lošim osjećajem. Jesu li svi oko mene realni ili sam ja jedina ovdje?' HELP

'Znači život mi je toliko loš zbog mojih roditelja da je to nevjerojatno' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti