Slika nije pronađena

Ipak, iako Internet ima brojne prednosti, preko interneta se možemo suočiti i s različitim opasnostima.

Kako prepoznati opasna ponašanja na internetu?

Važno je znati da je stranac na internetu isto kao i stranac u stvarnom životu, stoga je važno pripaziti kada dobijemo zahtjev za prijateljstvom/praćenjem od nepoznate osobe. Ako netko dijeli tvoje ili tuđe fotografije bez dopuštenja, znaj da se radi o nepravednom i opasnom ponašanju. Prema drugim ljudima na internetu trebamo se ponašati kako bi i uživo, stoga bilo kakvo vrijeđanje i ponižavanje nikako nije u redu. Nitko nema pravo znati tvoju lozinku, stoga može biti sumnjivo kada te netko traži takve podatke iz bilo kojeg razloga.


Kako se zaštititi?

Provjeri je li tvoj profil skriven od osoba koje ti nisu prijatelji ili pratitelji te budi pažljiv/a čije zahtjeve za praćenjem prihvaćaš. Ako dobiješ zahtjev nepoznate osobe, ignoriraj ga ili obriši. Pazi što dijeliš, jer neke objave sadrže privatne informacije o tebi. Provjeri svoje postavke lokacije – ponekad mreže automatski dijele informaciju o tome gdje se nalaziš. Čuvaj svoju lozinku, ne otkrivaj ju drugima, čak niti prijateljima. Ako osjetiš da si u opasnosti ili da su tvoja prava ugrožena, važno je potražiti pomoć odrasle osobe.

Kako se ponaša osoba čija je sigurnost na internetu ugrožena?

Različite situacije koje osoba proživljava mogu joj stvoriti osjećaj zbunjenosti, frustracije, tuge. Kod nekih osoba može doći do promjena u društvenim odnosima, odnosno prestanka korištenja tehnoloških uređaja, izbjegavanja uobičajenih aktivnosti, prijatelja i grupnih okupljanja, izbjegavanja razgovora o svojim aktivnostima na internetu i društvenim mrežama.


Kako bismo ti približili s čime se mladi još mogu nositi na internetu, donosimo ti priču jednog dječaka koji je bio žrtva elektroničkog nasilja te nije znao što mu se događa, kome se obratiti niti što poduzeti. Cijelu priču možeš pročitati preko javnog računa Hrabrog telefona na Viberu!

Naljepnice i informacije o javnom računu potraži preko linka: http://bit.ly/Hrabri_Stickeri.

Ako ti je potrebna dodatna podrška i savjet kako se nositi s izazovima na internetu, nazovi liniju Hrabrog telefona za djecu i mlade na broj 116 111 ili se javi putem maila savjet@hrabritelefon.hr.

Foto: Hrabri telefon/Pixabay

M.Z. / PR

Provjeri još...

Misliš da te starci zanemaruju? Prepoznaj znakove za alarm i nauči kako reagirati!

Što kada se pojave problemi u obitelji? Evo kako ih prepoznati i kako se s njima nositi!

Mali korak za velike promjene – uključi se u kampanju Hrabrog telefona i dopusti da ti pomognemo

online hrabri telefon internet sigurnost samo hrabro

Još vijesti