Slika nije pronađena

Mete su različite - od banaka, institucija, škola do baš vašeg profila na Facebooku ili e-maila.

Hrvati se uglavnom ne drže pravila kako bi se lozinke na online računima trebale mijenjati svakih 30 ili bar 60 dana, piše Zimo.hr. Šezdeset posto građana lozinke ne mijenja nikada, a tek četvrtina radi to samo jednom godišnje.


'Samo prošle godine ta otkupnina za ukradene podatke iznosila je više od milijardu eura. Radi se o velikoj stopi kriminala. Mi to još uvijek ne smatramo važnim i mislimo da to ne treba promijeniti. Ili za lozinke uzimamo imena psa ili mačke', kaže Tomislav Radoš iz Hrvatske gospodarske komore za Zimo.hr.


Opasnost vreba i u neželjenim mailovima koje ljudi često bez provjere, odmah otvaraju. Kad se virus pokrene, on zašifrira sve podatke. Na ekranu se pojavljuje poruka da se mora uplatiti određena svota novaca ako želite ponovno pristupiti svom računalu i vratiti kontrolu nad podacima. Po dolasku na neko javno mjesto većina se građana bez razmišljanja spaja na neku od dostupnih Wi-Fi mreža. Ipak, stručnjaci savjetuju da bi takva povezivanja trebalo izbjegavati jer nikada ne znate tko je pružatelj usluge.Gotovo 50 posto građana smatra da nikada neće postati žrtva kibernetičkog napada. Umjesto razmišljanja 'neće baš mene' - educirajte se i mijenjajte lozinke!

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Štekanje nikad ne prestaje?! Evo kako pojačati Wi-Fi signal i konačno uživati u Internetu u cijelom stanu

Internet Explorer je postao tiha prijetnja svakom korisniku Windowsa - čak i ako ga ne koristite!

Jeste li se ikad pitali zašto se Wi-Fi zove baš tako? Saznajte što to zapravo znači - mogli bi se iznenaditi

virus online lozinke internet sigurnost

Još vijesti