Slika nije pronađena
U sklopu kampanje kreiran je prvi digitalni vodič sigurnog igranja videoigara koji donosi cjeloviti pregled prednosti, ali i rizika igranja videoigara uz konkretne savjete kako se zaštititi od opasnosti. I ne samo to – odgovara na sva tvoja pitanja i komentare. Možete ih postaviti ovdje.
Kampanju 'Igrajmo na sigurno' je podržao i YouTuber Malajski Tapir, pravim imenom Ivan Rado. 'Kao što nas kroz život dočekuju brojni izazovi, tako postoje određeni izazovi koje moramo premostiti u svijetu gaminga. Vjerujem da se razumijevanjem pozitivnih i negativnih strana videoigara, prihvaćanjem dobnih granica na igrama i roditeljskim prihvaćanjem djeteta u svijetu u kakvom oni nisu živjeli ti izazovi mogu premostiti', rekao je Rado.

Kampanju su danas u Sky Office Toweru predstavili, osim Tapira, Hana Hrpka, predsjednica Udruge Hrabri telefon i Lana Coboci, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.


Obraća se i onima koji nisu gejmeri jer, realno, živimo u svijetu u kojem nas videoigre dotiču barem posredno. Podaci pokazuju da svako četvrto dijete u Hrvatskoj u dobi od 9 do 17 godina (skoro) svakodnevno igra igrice online, a u čitavom svijetu je preko 2,3 milijarde aktivnih gejmera. I na YouTubeu je to gejming iznimno popularan – tako se primjerice probio PewDiePie, koji trenutno samo tamo ima više od 78 milijuna pratitelja.


via GIPHY


Jedan od problema, na koji također ukazuju statistike, a naveden je u digitalnom vodiču, je da više od 85% videoigara na tržištu sadrži nasilne sadržaje. Zbog toga je nastala potreba za sveobuhvatnom kampanjom uz pomoć koje će gaming (p)ostati zabavno, ali i sigurno iskustvo.


via GIPHY


Igre imaju negativan utjecaj uglavnom tek kad se pretvore u ovisnost, a ona je odnedavno i službeno postala bolest prema WHO-u. Prvi znakovi koji na bolest ukazuju su: igranje igrica umjesto viđanja prijatelja i obitelji, umjesto obavljanja školskih ili drugih obaveza, konstantno razmišljanje o igranju i nemogućnost prestajanja igranja čak i kada bi trebalo spavati. Ako ti nešto od navedenog zvuči poznato, potraži pomoć – liječi se. Za tebe je tu uvijek Hrabri telefon na besplatnom chatu, liniji 116 111 i na mailu savjet@hrabritelefon.hr. Tu je i naša 'Samo hrabro' rubrika u kojoj u suradnji s Hrabrim telefonom osiguravamo odgovore na sva teška pitanja iz rubrike 'Pitanja & Odgovori'.


Sve dodatne informacije o kampanji 'Igrajmo na sigurno' pronađite ovdje, na službenim stranicama Hrabrog telefona i u vodiču Svijet videoigara. I da, #serajpozitivublokirajnegativu.


Foto: Profimedia/Hrabri telefon/Giphy/Teen385

M.Z.

Provjeri još...

Ovisnost o videoigrama službeno postala bolest koja prijeti trećini svjetskog stanovništva – jesi li i ti dio njih? ANKETA

OPREZ! WhatsAppom se širi brutalna igrica koja tjera na samoubojstvo – mnogi ju prozvali nasljednikom 'Plavog kita'

Fortnite manija dosegnula vrhunac – važne informacije za fanove najpopularnije igre na svijetu

ht društvo za komunikacijsku kulturu hrabri telefon igrajmo na sigurno videoigre online kampanja samo hrabro

Još vijesti