Slika nije pronađena
To je situacija koja je poznata mnogima pa smo za savjet kako se ponijeti kontaktirali educirane stručnjake s Hrabrog telefona koji nude pomoć! I vi im se možete obratiti u sličnim situacijama...


Izdvojeno pitanje i odgovor donosimo u nastavku...

PITANJE:

Već danima se sklanjam od 'roditelja' zato što ne mogu više trpjeti nasilje i svađe.
Jednostavno mi je dosadilo da svaki bogovetni dan slušam svađu i trpim uvrede i fizičko nasilje. Imam 15 godina, još sam dijete i ne mogu se boriti s iskompleksiranim zaostalim ocem i nenormalno živčanom nervno oboljelom ženom koju moram nazvati majkom, a ona je sve samo ne majka kakvu sam ja željela i zaslužila. Stalno je bila nervozna i živčana, otkad dođe s posla. Lijepe dane sam počela zapisivati jer ih se ne sjećam, jer su za mene lijepi dani oni kad mi se roditelji ne svađaju i kad su manje više dobro raspoloženi.
Naime, sada su skroz pukli zbog moje loše ocjene iz matematike i pritom ni ne znaju zašto sam ju dobila. Kada sam ih pitala da mi objasne zadatke koji su mi bili jednostavno neshvatljivi, oni su me otjerali, izvrijeđali i rekli da sam glupa. Odustala sam od njihove 'pomoći' i pobjegla u sobu da učim. I pogodite zašto nisam mogla? Zato što su se svađali neprestano čitava dva dana. Uvrede, uvrede i samo uvrede.
I nije samo to. Navikla sam. Nikada nisam imala pravu obiteljsku ljubav kao moji vršnjaci. Nikada me nisu htjeli upisati ni na jedan sport, zato sam krišom otišla i upisala plivanje, za koje znaju samo moji baba i deda. Osvojila sam i prvu medalju za prvo mjesto, naravno, oni nisu došli, preokupirani su sobom. Jedina stvar koja ih veže za mene je moje učenje. Nikad nisam čula: 'Kako si? Kako si provela dan?' od njih, već samo: 'Jesi dobila što u školi?'. Zato sam i zamrzila školu, kad ju vidim i na slici, dođe mi da povratim.
Što da radim? Počela me i blamirati gdje god da odem. Familiji govori najveće grozote o meni tako da ljudima ne mogu ni u oči pogledati. Ja sam gotova ako ona ode do razrednog. Ubit će me. Molim vas pomozite mi, što da radim?


via GIPHY


ODGOVOR HRABRI TELEFON:

Draga djevojko,

za početak bih ti voljela reći koliko je hrabro od tebe što si odlučila podijeliti s drugima ono što proživljavaš. Iz tvog sam upita stekla dojam da imaš teškoće u odnosu s roditeljima koje traju već dulje vrijeme. Opisala si da se često ljute na tebe, vrijeđaju te kod kuće i pred drugima, fizički su nasilni prema tebi, a i međusobno se često svađaju. Također, kažeš da imaš dojam da ti nikad nisu iskazivali toplinu i ljubav kakvu bi htjela. Želim ti reći da mi je žao zbog svega što si proživjela i voljela bih da zajedno razmislimo što možeš napraviti da se ta situacija promijeni.
Čini mi se da se osjećaš tužno i zabrinuto, ali i bespomoćno jer takva situacija traje već dugo. Važno mi je da znaš da ničim nisi zaslužila takvo ponašanje roditelja. Bez obzira na tvoje ocjene ili bilo što drugo, oni te nemaju pravo vrijeđati niti te udarati. Roditelji trebaju brinuti o djeci, o njihovoj dobrobiti, pružati im ljubav i podršku. Nekad, nažalost, to izostane i roditelji svojim ponašanjem djeci nanose štetu, tjelesnu ili emocionalnu, a to ne smiju raditi. Pitam se zna li neka osoba iz tvoje okoline za to što ti se događa. Voljela bih da razmisliš o tome s kojom odraslom osobom bi mogla razgovarati o tome što se događa. Možda je to baka, djed, razrednik, mama neke prijateljice. Ta osoba te može zaštititi i poduzeti korake da se nasilje koje proživljavaš zaustavi. Također možeš razmisliti o tome da o svemu kroz što prolaziš porazgovaraš sa školskim psihologom ili pedagogom, koji je tu za bilo koju temu koja muči mlade. Odrasle osobe imaju odgovornost zaštititi djecu te im pružiti razumijevanje i podršku u situacijama kada im je teško. Također, ako u bilo kojoj situaciji budeš ugrožena, možeš odmah i nazvati policiju.

Voljela bih da nam se javiš i na našu besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111, koja je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Na liniji rade educirani volonteri koji su tu kako bi saslušali svaku dječju brigu te pokušali pomoći. Ako ti je ipak draže pisati, možeš nam se javiti na chat svakim radnim danom od 17 do 20 sati ili na e-mail savjet@hrabritelefon.hr. Želimo ti puno ljubavi i podrške te se nadam da ćemo se čuti.

Puno pozdrava, tvoj Hrabri telefon.



Foto: Hrabri telefon/Profimedia/Giphy


M.Z. / Hrabri telefon


Provjeri još...

'Mogla bih psihički puknuti... Kako da nastavim sve držati pod kontrolom?' HELP

'Trpjela sam batine od oca u djetinjstvu, trebam li biti u kontaktu s njim danas?' HELP

'Nitko me ne želi u svojem društvu – kako da steknem prijatelje?' HELP

samo hrabro hrabri telefon matka starci Svađa nasilje vrijeđanje

Još vijesti