Tužna djevojka

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Znači imam 16 godina i starijeg brata od 19 godina koji još živi s roditeljima i sa mnom. Problem je taj što me brat stalno provocira i maltretira, dosta puta i fizički napada, a psihički gotovo stalno. Roditelji ništa ne poduzimaju i još tvrde da je u meni problem i da sam ja kriva, da sam onakva, ovakva. Uostalom, i više puta sam doživjela da me vlastiti roditelji vrijeđaju i još mi govore da će me udariti, da sam nesposobna, da neću uspjeti u životu... Ne mogu to više trpjeti, želim odseliti što prije i planiram već s 18 seliti jer mislim da ako bi duže bila doma bi izludjela. Što raditi, puca mi glava, živci, jedino prijatelji su mi spas od ovog pakla. Najradije bih pobjegla i nikad se ne vratila doma, iako znam da je to djetinjasto i pošto idem u srednju nije baš moguće, ali s 18 me nitko više neće zaustaviti. Evo, malo duži tekst, ali jednostavno morala sam s nekim to podijeliti jer pucam više sa živcima. Hvala ako netko da neki savjet.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

u svojem upitu opisala si situacije u svojoj obitelji koje su me zabrinule. Vjerujem da ti nije lako nositi se s time što si opisala i važno mi je da znaš kako je zrelo i odgovorno što prepoznaješ kada je potrebno tražiti pomoć. Prema tvojim riječima, brat je fizički i verbalno agresivan prema tebi. Uz to, navela si kako te roditelji ne štite od bratovog agresivnog ponašanja, ne podržavaju i vrijeđaju. Ako sam dobro shvatila, zbog ponašanja koja opisuješ planiraš se odseliti kad to bude moguće.

Iz tvojih riječi stekla sam dojam da se osjećaš frustrirano i preplavljeno emocijama. Ponekad se osobe koje doživljavaju verbalno i fizičko nasilje mogu osjećati tužno, ljutito, razočarano, bespomoćno te osjećati potrebu da se odsele ili pobjegnu. To što ti se događa nije u redu i nitko nije zaslužio doživljavati bilo koji oblik nasilja, neovisno o tome što je rekao ili napravio. Za nasilje nikad ne postoji opravdanje, to nije primjeren način reagiranja i rješavanja problema. Obaveza roditelja je da se brinu za tebe i zaštite te od nasilnog ponašanja bilo koga, pa tako i brata. S obzirom na to da si napisala kako oni to ne čine, ono što možeš napraviti je povjeriti se odrasloj osobi od povjerenja. To može biti netko od rodbine, susjeda ili netko od osoblja u školi, na primjer razrednik, nastavnik, psiholog i slično. Nakon što im se povjeriš, važno je da se oni obratite Centru za socijalnu skrb i izvijeste ih o tome što ti se događa. Zadatak Centra za socijalnu skrb je ispitati situaciju u tvojoj obitelji i odlučiti o daljnjim mjerama koje će se provoditi. To može biti primjerice edukacija tvojih roditelja, praćenje napretka i slično. Cilj centra za socijalnu skrb je zaštititi tebe i obitelj te oni mogu pomoći tvojim roditeljima i bratu da budu bolji prema tebi. U međuvremenu, ako ponovno dođe do agresivnog ponašanja prema tebi i ti se nađeš u opasnosti, nešto što možeš napraviti je pobjeći na sigurno mjesto i pozvati policiju na broj 112 kako bi potražila zaštitu. Ako nemaš pristup telefonu, možeš zamoliti odraslu osobu iz svoje okoline da to napravi.

U poruci si napisala kako utjehu nalaziš  u prijateljima. Drago mi je da imaš dobar odnos s prijateljima i da ti oni pomažu kad ti je teško. Važno je imati nekoga s kime možemo podijeliti svoje osjećaje i u čijem se društvu možemo osjećati ugodno i sigurno. Kada se osjećaš tužno, ljutito ili frustrirano, još nešto što ti može pomoći da se bolje osjećaš su neke aktivnosti koje su ti drage i koje te inače opuštaju, poput šetnje, treninga, slušanja glazbe, crtanja, pisanja i slično. Iz tvojih riječi stekla sam dojam da si zrela mlada osoba koja želi pronaći način da si olakša svoju situaciju i aktivno traži pomoć. Svakako bih te potaknula da nam se javiš putem linije Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111. Naši savjetovatelji su dostupni su svaki radni dan od 9 do 20 sati i rado će te saslušati te ispitati tvoju situaciju detaljnije kako biste zajedno pronašli najbolji način za postupanje ili sagledavanje situacije. Važno je da nisi sama i da dobiješ potrebnu pomoć.

Tu je za tebe,

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Užasno se osjećamo i ja i moja prijateljica jer nismo ništa poduzele' HELP

'Već puno godina to krijem u sebi jer znam da moji to ne bi dobro prihvatili i uvijek sam se bojao reći' HELP

'Svaki dan ja sam jako usamljena - doslovno osjećam fizičku bol i jako sam nesretna' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help