Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Bok svima, evo pišem ovdje u nadi da će mi neko pomoć sa svojim iskustvom. Bojim se da ću bez faksa(sa samo završenom srednjom školom čija me struka ne zanima niti malo) biti nitko i ništa. A faks koji želim ne mogu upisati jer nemam toliko dobre ocjene. I mislim da od mene neće biti ništa. Poznajete li vi nekog tko živi normalan život i ima posao i sve bez faksa, i da mu dobro ide? Treba mi malo optimizma pošto sam ja skroz pesimistična. Bojim se budućnosti i mislim da sam glupa i da ne vrijedim i da neću imati dobar život.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

prije svega te želim pohvaliti što si se javila i podijelila svoje misli i osjećaje. Iz tvog sam upita stekla dojam da te brine što će biti u budućnosti i kako će tvoj život izgledati. Kažeš kako se bojiš da bez završenog fakulteta nećeš imati dobar život i posao, a da te srednjoškolska struka ne zanima.

Žao mi je čuti da se tako osjećaš i da misliš da ne vrijediš. Stekla sam dojam da brige i misli oko budućnosti utječu na tvoje samopouzdanje i sliku o sebi. Razumijem i kad kažeš da ti neizvjesnost oko budućnosti izaziva strah i prirodno je razmišljati o budućim stvarima i željama. Iako ti se možda čini da je završen fakultet ono što ti određuje kvalitetu života, želim da znaš da vrijediš bez obzira na to i da kvaliteta života ne ovisi samo o stupnju tvog obrazovanja. Samim time što si podijelila svoje brige i osjećaje, vidim da si hrabra i zrela djevojka koja razmišlja o sebi i kojoj je stalo da se osjeća vedrije. Sigurna sam i da postoji još puno kvaliteta i sposobnosti koje posjeduješ i koje su ti važne u životu, pa te potičem da razmisliš  o njima i napraviš listu u kojoj ćeš ih nabrojati. Potičem te da ju s vremenom pokušaš proširiti i da joj se vratiš svaki put kada posumnjaš u svoju vrijednost. Mladi tvojih godina se suočavaju sa sličnim brigama oko toga kako će njihov život izgledati, mogu postati samokritični i gube vjeru u sebe i svoje sposobnosti. Iako je to ponekad teško, važno je vjerovati u sebe i svoje kvalitete, a ponekad i samo razgovor s drugom osobom to ti može olakšati.

Pitam se postoji li u tvojoj okolini odrasla osoba s kojom bi mogla podijeliti svoje brige oko budućnosti. To mogu biti roditelji, netko od rodbine ili bilo koja druga osoba od povjerenja. Razgovor s tim osobama može ti pomoći da se osjećaš bolje i da dobiješ podršku i savjete oko briga s kojima se susrećeš. O svemu ovome možeš razgovarati i sa stručnjakom mentalnog zdravlja, poput školskog psihologa, koji je tu da ti pomogne nositi se s različitim brigama i mislima. Osim toga, ako bi voljela znati čime bi se mogla baviti kasnije u životu i koje su tvoje opcije s obzirom na ocjene i srednju školu koju pohađaš, školski psiholog te može uputiti na stručnjake koji se bave profesionalnom orijentacijom. Oni te mogu informirati i o različitim mogućnostima obrazovanja, pomoći ti prepoznati sposobnosti i vještine koje imaš i kojim profesijama bi ih mogla iskoristiti. Voljela bih čuti kako ti se čini sve što sam napisala. Želim da znaš da je Hrabri telefon tu za tebe i da se uvijek možeš javiti na besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Ako ti je ipak draže pisati, možeš nam se javiti na chat svakim radnim danom od 15 do 19 sati ili na e-mail savjet@hrabritelefon.hr.

Želi ti puno sreće, uspjeha i puno te pozdravlja,

tvoj Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Moj tata je osoba slabih malo živaca i on može vrijeđati mene, mamu i tak, koliko hoće' HELP

'U početku se sve činilo savršeno, ali je s vremenom postao pakao' HELP

'Tuga me povuče i brojne misli mi se krenu motati po glavi, samo što ne padnem u depresiju ' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti