Slika nije pronađena

Bullying u školi više nije tabu tema i uobičajen je problem sve više tinejdžera. Zato ti sada nudimo rješenje, savjet stručnjaka. Educirani stručnjaci s Hrabrog telefona ti na portalu Teen385.com predstavljaju 'ja-poruke'.



Pročitaj pitanje koje smo izdvojili i odgovor Hrabrog telefona u kojem ćeš saznati što su to 'ja-poruke'...

via GIPHY


PITANJE:

Sjedila sam u školskoj klupi i jedan dečko me počeo odgurivati... Točnije, odgurivao je stolicu. Mene je to jako iznerviralo, mislila sam se i premjestiti, ali nisam. Neki su jednostavno neodgojeni... Što da radim? Ako prešutim sve, onda ću biti laka meta. Trebam savjet.

ODGOVOR:

Draga djevojko, drago mi je što si se javila s ovim upitom i što si odlučila podijeliti svoje brige. Iz ovog što si napisala zaključujem da te netko u školi odgurnuo na stolici i to te zasmetalo. Čini mi se kao da izostanak reakcije za tebe znači da se nisi izborila za sebe i da imaš dojam da će se zbog toga takve situacije i u budućnosti ponavljati. Dobila sam dojam da te ovo razljutilo, ali i rastužilo te da se pitaš što možeš u budućnosti učiniti u ovakvim situacijama. Žao mi je što si se tako osjećala.

Ponekad ljudi rade neke stvari koje mi ne bismo napravili. Ponašaju se drugačije od nas i teško je uspoređivati se i očekivati neku vrstu ponašanja od drugih. Pitam se je li taj dečko tvoj prijatelj i jeste li ikada razgovarali. Zanima me što misliš o tome da razgovaraš s njim i daš mu do znanja kako se osjećaš, jer to što je napravio nije u redu. Ako ti se sviđa ta ideja, predlažem ti jedan način komunikacije koji bi ti mogao olakšati taj razgovor. Taj način komunikacije uključuje ja-poruke kojima jasno možeš izraziti svoje želje i potrebe bez da uvrijediš i povrijediš drugu osobu. Ja-poruke funkcioniraju tako da kažeš osobi koja te situacija povrijedila, kako si se osjećala u toj situaciji i što bi voljela da ta osoba promijeni u svom ponašanju. Primjerice, možeš reći: 'Povrijedilo me što si me onaj dan odgurnuo u stolici, osjećala sam se tužno i voljela bi da me više ne odguruješ'. Pitam se kako ti se čini ova rečenica. Znaj da je u redu zauzeti se za sebe i voljela bih da to zapamtiš ako bilo kad u životu ponovno naiđeš na sličnu situaciju.

Ako želiš još razgovarati o ovome, predlažem ti da nas nazoveš na Hrabri telefon na liniju za djecu bilo koji radni dan od 9 do 20 sati na broj 116 111 ili da nam se javiš na chat, također radnim danom od 17 do 20 sati gdje ćeš se moći dopisivati s nekim od volontera. Kroz razgovor s njima možeš  izvježbati neku rečenicu koja ti dogovara i dodatno se ohrabriti da svoje osjećaje podijeliš na takav način. Nadam se da ti je ovaj odgovor pomogao.
Hvala ti na ukazanom povjerenju. Želimo ti sve najbolje, tvoj Hrabri telefon.


Foto: Giphy/Hrabri telefon/FreePik


M.Z. / Hrabri telefon

Provjeri još...

Totalni bauk ili – kako ustvari izgleda razgovor sa psihologom? [HELP]

'Previše brinem, nervira me nepravda i gladna sam uspjeha' – što da radim da se opustim?

'Čak i kada sve znam, ništa ne znam – strah i tjeskoba me sputavaju u školi, ali i u društvu'! HELP

hrabri telefon samo hrabro Komunikacija ja poruke bullying

Još vijesti