Slika nije pronađena

Imaš dečka već dulje vrijeme i odlučila si spavati s njim? Želiš posjetiti ginekologa po prvi puta? Jednostavno te zanimaju neke stvari? Ili je jednostavno mama odlučila da je vrijeme da porazgovarate o 'onim stvarima'.

Razgovor o seksu ugodan je samo kad pričaš sa svojom bff ili s dečkom, ali kad su u pitanju starci to je jednostavno tema koju odgađaš. No, ako imaš normalan odnos s njima to ne bi trebao biti bauk.

Zašto uopće pričati s njima o tome?

*Zato što se nakon/prije prvog spolnog odnosa preporučuje posjet kod ginekologa da vidiš jesi li zdrava, kako funkcionira tvoje tijelo ili koju kontracepciju koristiti – a možeš ići kod onog kod kojeg ide i tvoja mama

*Zato što je okej da znaju ako je tvoja veza ozbiljna

*Jer ti mogu dati savjet – ne mislimo na poze već o kontracepciji, gdje ju nabaviti, na koje stvari trebaš pripaziti ili kako se nositi s time ako te dečko otkanta nakon seksa. Nema boljih savjeta od maminih.

 

 Važno je samo pogoditi nekoliko faktora i to može biti skroz okej razgovor. Ovo su naše upute:

1. S kime pričati o tome? Iako će svi odmah prvo pomisliti da je prava osoba mama, to stvarno ne mora biti tako. Ponekad tata, starija sestra ili stariji brat mogu biti osobe koje će ti dati pravi savjet. Važno je da imaš povjerenja u tu osobu i da se s njom osjećaš ugodno. Iznenadila bi se, ali ponekad i stariji u kući kao što je baka mogu imati korisne savjete. Neke stvari su bile drugačije prije, ali seks je seks.2. Najbitniji je tajming 
- Stvarno je bed ako razgovor o seksu krene kad si ti u pms-u ili kad si se posvađala s bff ili kad je tata/mlađi brat/stariji brat u blizini. Najbolje je možda obaviti to kad si sama kod kuće s osobom s kojom želiš pričati o tome, skuhate kavu i prvo krenete s nekim laganim temama.

3. Kako započeti taj razgovor? Nema pravila. Možda su ovo neke cool opcije:

*Pošalji mami poruku na Whatsapp: Hej, kaj kažeš na jedno žensko druženje uz kavu, htjela bih te pitati nešto bitno.

*Započni razgovor o tebi i tvom dečku Marku i da ste već dugo skupa i da te zanima ima li ti neki koristan savjet za dati.

*Jednostavno reci da bi voljela posjetiti ginekologa - Naravno da će te pitati zašto, na što ti možeš reći da bi voljela spavati sa svojim dečkom pa da jednostavno želiš provjeriti svoje zdravlje. Može biti samo ponosna.


4. Neka bude kratko - S frendicama ćeš pričati u detalje, raspravljati poze i osjećaje, ali kad su u pitanju roditelji ovaj razgovor nije predviđen da traje satima. Jednostavno daj do znanja što te muči i pitaj za pomoć/savjet.

5. I njima je neugodno! Nemoj misliti da si ti jedina kojoj je bed. Njihova mala curica je odrasla i sada umjesto o igračkama pričate o posjetu ginekologu, seksu s dečkom ili tome gdje nabaviti kondome. Njima je možda čak i gore nego tebi – trust us!6. Najvažnije – budi zrela!

Odlučila si pričati s njima o tome i pripremila si se na tu temu, ali oni možda nisu. Mama možda misli da ćeš joj reći za jedinicu iz matke, a ti pričaš o seksu odjednom. Dakle, imaj razumijevanja za neke možda neočekivane reakcije – i njima je ovo šok! Naravno da znaju da će to jednom morati čuti, ali u njihovim ćeš očima ti uvijek biti mala curica. Dakle, savjet je: Ako počnu dizati glas ili se uzrujaju lijepo im reci da si samo željela biti odgovorna i zrela, pobrinuti se za svoje zdravlje i da trebaš njihovu pomoć ili savjet.

Foto: Shutterstock/Giphy

I.I.


Pročitajte još:

Što ti sve prolazi glavom za vrijeme prvog seksa?

'Mama, tata, ja sam gej' – kako priznati i prihvatiti svoju seksualnu orijentaciju?

Laži o seksu u koje vjerujemo samo zbog pop kulture


roditelji razgovor starci seks

Još vijesti