Slika nije pronađena

Nešto ste naučili u školi, mnogo toga pročitali na internetu, no još uvijek je važno da s roditeljima možete razgovarati o seksu i svim promjenama koje pubertet donosi.

Znamo da nije ugodno razgovarati o toj osjetljivoj temi s mamom i tatom, ali zapamtite da su vaši roditelji prošli kroz iste faze s istim upitnicima iznad glave. Vjerujemo da im neće biti lako čuti da je njihovo 'malo dijete' spremno za tako ozbiljan korak, ali shvatit će da je to neizbježan put svakog odrastanja.

Razgovor s roditeljima može pomoći da riješite dvojbe, dobijete ispravne informacije i ostanete zdravi.

Evo što biste trebali napraviti prije nego se upustite u 'ozbiljnije razgovore' s roditeljima:


#Informirajte se

Nije važno želite li razgovarati o kontracepciji ili spolnim bolestima, bilo bi dobro da pokažete osnovno znanje o stvarima koje vas zanimaju. Tako ćete pokazati da ste dovoljno zreli i odgovorni, da razmišljate o vlastitom zdravlju te o prevenciji neugodnih posljedica.


#Izaberite pravo vrijeme i mjesto

Važno je da odaberete dobar trenutak; započinjanje razgovora o toj važnoj temi usred nekog posla, između dva telefonska razgovora ili u trenutku kada su roditelji u žurbi nije dobra ideja. Vožnja autom mogla bi biti prikladna jer ste sami, traje neko vrijeme, a izbjeći ćete 'eye kontakt' u slučaju da vam je neugodno.#Razmislite o rečenici kojom ćete započeti razgovor

Ispaliti nešto poput 'planiram se seksati' možda nije najbolji izbor – iako je vrlo iskreno, vaši roditelji vjerojatno se neće snaći pa bi cijeli razgovor mogao ispasti katastrofa. Uvod poput 'Petra je počela piti pilule. Što ti misliš o tome mama?' ili 'Dosta djevojaka u školi već je stupilo u spolne odnose' dobri su načini za započinjanje razgovora jer će vaši roditelji dobiti priliku razmisliti, a iz njihovo odgovora saznat ćete trebate li nastaviti ispitivati dalje.


#Budite strpljivi

Iako su vaši roditelji iskusili kako je biti tinejdžer, ne znači da će im biti lako prihvatiti činjenicu da spolno sazrijevate te da razmišljate o stupanju u seksualne odnose. Vjerojatno to ne možete trenutno shvatiti, ali jednog dana će vam biti jasnije. Imajte strpljenja i razumijevanja, nemojte se ljutiti ako vam daju savjete ili ljutiti lupati vratima ako vas pokušaju upozoriti da je za neke stvari prerano.

Foto: Shutterstock
Izvor: Seventeen.com
I.N.

Pročitajte još:

Imaš stroge roditelje? Nisi jedina!

Stvari koje smo naučili zahvaljujući mamama

Kako se prestati svađati s roditeljima?

seks roditelji razgovor

Još vijesti