Slika nije pronađena

Kada smo tinejdžeri roditelji nam često idu na živce sa svojim prodikama, zabranama, zabrinutošću, savjetima... Uvijek ih volimo, ali zbog razlike u godinama često se ne možemo složiti s njima.

Tinejdžersko doba je vrlo teško razdoblje u životu. `Peru` nas hormoni, mladenačke ludosti i zanos, a pogotovo nas nešto `opere` kada se radi o roditeljima. Sve njihove zabrane i `kvocanja` teško podnosimo, ali nakon nekoliko godina shvatimo da su oni to sve radili za naše dobro.

Nekada tinejdžeri roditeljima lažu,ignoriraju ih, izbjegavaju ih pitati za pomoć  što nije dobro.

Evo što nikada ne bi trebala raditi svojim roditeljima:

Ne laži roditeljima!

Kad tad svaka laž se sazna. To vjerojatno već znaš iz iskustva. Roditelji osobito imaju radar za laži jer i oni su jednom bili tinejdžeri i znaju dobro kada poprimiš glavnu Pinokijevu osobinu. Iako ti nije narastao nos zbog laganja, istina će na kraju isplivati na vidjelo. Tvoji roditelji mogu na takav način izgubiti povjerenje u tebe ili se možeš dovesti u nevolju.


Poštuj ih!

Poštovanje je vrlo bitno. Trebaš poštovati sve- od svojih roditelja, profesora, prijatelja, dečka itd. Ako se prema svojim roditeljima odnosiš s poštovanjem oni će ti to poštovanje i vratiti. Ne možeš očekivati nakon što se ružno odnosiš prema njima bez poštovanja da će se oni i dalje lijepo odnositi prema tebi.


Ne govori im da ih mrziš

U subotu je neki super koncert na koji si htjela ići, ali počinje nakon ponoći i tvoji roditelji ti ne dopuštaju da ideš van. To je vrlo razumna odluka, a ti ćeš uvidjeti da je razumna vjerojatno nakon što prođe pet godina. Ljuta si i osjećaš bijes jer sve tvoje prijateljice će ići na koncert, ali ti ne. Ljutito lupaš vratima sobe i kažeš roditeljima da ih mrziš. To te ne čini najboljom kćerkom ikada, nego pravom nezahvalnicom. Uvijek ćeš voljeti svoje roditelje i ne govori im gluposti poput te da ih mrziš.Misliš da ne znaju kako je biti u teen godinama

Tvoji roditelji itekako znaju kako je to biti tinejdžer. I oni su bili u teen godinama kao i svi ljudi. Naravno, vremena su se promijenila, ali tinejdžeri su i dalje tinejdžeri- impulzivni, pomiješanih osjećaja, nekada izgubljeni, mladi...Ne ignoriraj ih

Tretmani šutnje koje redovito daješ roditeljima nisu dobri. Komunikacija je najbitnija u bilo kakvoj vezi- radilo se o obiteljskoj ili prijateljskoj vezi. Ignoriranje nije nikako dobar potez, kad-tad ćeš htjeti ponovno razgovarati s roditeljima.Ne izbjegavaj razgovarati s njima o važnim stvarima i traži ih pomoć kada ti je potrebna

Trebala bi razgovarati s roditeljima o važnim stvarima u tvom životu. O školi, o prijateljima, o tome kako se osjećaš i sl. Ako ti je potrebna pomoć u bilo kojem pogledu obrati se svojim roditeljima. Oni su uvijek tu za tebe i uvijek će ti pomoći.
Ne huškaj ih jednog protiv drugog

Kada pitaš tatu smiješ li ići s prijateljicom na more, a on ti kaže da pitaš mamu- tada ti mama kaže da ne možeš iz različitih razloga ti poludiš. Nakon toga pokušavaš nahuškati tatu protiv mame kako bi držao tvoju stranu pa da ipak odeš na more? Loša taktika i to nikada nemoj raditi. Odluke tvojih roditelja trebaju se temeljiti na zajedničkom odlučivanju, a na ovaj način ne poštuješ odluku roditelja.


Nemoj izbjegavati rečenicu `volim vas`

Jednostavno nemoj izbjegavati reći roditeljima da ih voliš. Oni to zaslužuju i ti to dobro znaš zato nema potrebe da bježiš od izjave ljubavi.
I.P.


Pročitajte još:

Kad roditelji pokušavaju biti cool pred tvojim prijateljima: totalni neugodnjak!

Na ratnoj nozi: kako se prestati svađati s roditeljima?

O da! I oni muljaju: Laži koje svi roditelji govore svojoj djeci

roditelji Djeca mama tata

Još vijesti