Slika nije pronađena

Kada nam najbolja prijateljica dođe s odličnim vijestima koje se tiču nje, dogode se dvije stvari – sretni smo zbog nje i jako nam je drago, ali u sebi osjećamo i zavist.

Bez obzira na to radi li se o vijesti da je dobila peticu iz matematike ili ju je simpatija pozvala na dejt – malu ljubomoru ćemo uvijek osjetiti. Bila ona mala ili velika, svakako nije dobra jer nas doslovno izjeda iznutra.

Dosta prijateljstava je puklo upravo zahvaljujući ljubomori, a ako misliš da bi se to i tebi moglo dogoditi, vrijeme je da saznaš kako da prestaneš imati ljubomorne ispade kada se radi o BFF:

Priznaj prijateljici svoju zavist

U trenutku kada osjetiš da se ljubomorno čudovište u tebi budi trebaš ga spriječiti tako što ćeš prijateljici reći da si zavidna. Inače će tvoja ishitrena ljubomorna reakcija totalno iznenaditi prijateljicu, a k tome, stručnjaci kažu da što više pokušavamo sakriti ljubomoru, da ju tako više pokazujemo. Osim toga, zavist i ljubomora su sasvim normalne.


Sjeti se da ti prijateljičina sreća ne može naškoditi

Budući da živimo u svijetu gdje se svi natječu jedni protiv drugih, možda se ostavlja dojam da je uspjeh samo jedan te da će `izvor uspjeha` presušiti, ali neće. To treba imati na pameti dok nam BFF priča o svojim najnovijim ljubavnim podvizima ili sportskim postignućima.Radi na svom samopouzdanju

Jako je lako postati ljubomoran na ljude iz vlastitog okruženja ako smo sami nezadovoljni vlastitim životom i nepravednim omjerom uspjeha i neuspjeha. Upravo zbog toga treba raditi na samopouzdanju te prihvatiti vlastite mane i raditi na njima. Ne treba odmah o sebi misliti kao o nekom `ružnom` ili `nesposobnom`, nego treba mozak istrenirati da misli pozitivno. Ako si primjerice nesretna što ti općenito ne idu sportovi, možda je vrijeme da se prijaviš na odbojku, okušaš se u sportu i daš sve od sebe.


Gledaj na BFF kao na inspiraciju

Ovo se može činiti nemogućim, ali pokušaj gledati na prijateljicu kao na nekog tko će te inspirirati da i ti napraviš nešto `veliko` na što si toliko ljubomorna. Radije na to gledaj ovako: ako je tvoja prijateljica našla slatkog dečka, onda možda možeš i ti.


Zapiši sve pozitivne stvari koje imaš u svom životu

Kada nešto zapišemo, tada dobijemo skroz drugačiju perspektivu i možemo drukčije gledati na stvari. Liste su uvijek zabavne, a pogotovo ako zapisujemo sve ono pozitivno što nam se događa u životu i ono što imamo. Ako je na listi `krov nad glavom` i `vlastita soba` znamo da smo pola puta do sreće, a ako k tome dodamo `ljubav`, `prijateljstvo`, `roditelji` totalno smo `na konju`. Nakon ove liste osjećat ćeš se bolje i vidjet ćeš na jednom mjestu sve što trebaš cijeniti i zbog čega biti sretna, a ne ljubomorna.


Pokušaj razmisliti o tome postoji li nešto specifično što želiš u životu

Možda si ljubomorna jer je BFF kupila torbu kakvu si ti htjela, a tebi treba još nekoliko mjeseci štednje da dođeš do nje – ako je tako, odnosno, ako si pronašla gdje je korijenje tvoje ljubomore, vrijeme je da učiniš nešto u vezi toga. Tvoj specifični cilj u tom slučaju može biti kupovina baš te torbe ili to da postaneš bolja od BFF u matematici, ali ponavljamo, ljubomoru bi trebalo na kraju istjerati na pozitivan način te da na je prijateljica inspiracija da budemo bolji.Foto: shutterstock

I.P.

Pročitajte još:

Bolest zvana ljubomora: kako je izliječiti?

Horoskop i ljubomora: škorpioni isijavaju ljubomoru, a vodenjaci ne znaju da postoji

Ljubomora nije zdrava: stalkanje bivših i frendova na fejsu vodi u depresiju!

bff ljubomora najbolja prijateljica ljubomorna

Još vijesti