Slika nije pronađena

Tko god ima brata ili sestru zna da su svađe s njima neizbježne koliko god ih voljeli. U nastavku donosimo savjete kako se pomiriti s ukućanima s kojima ste posvađani.

Činjenica je da odnos između braće i sestara često nije onako savršen kako se prikazuje na filmu. Ako imate brata ili sestru, znate kako je nekada nemoguće ostati miran tijekom žestoke rasprave. U tom slučaju često se desi da obje strane viču i vrijeđaju, ali ako se problem ne riješi, može se gomilati i stvarati sve veće probleme u budućnosti. Pročitajte koje korake možete poduzeti kako biste se pomirili s ukućanima radi vlastitog mira, ali i radi mira u kući.

Uzmite si vremena da se smirite
Ponekad svađe između braće i sestara mogu biti itekako žestoke. Neovisno o tome tko je pokrenuo raspravu, svaka strana misli da je u pravu i naizgled je nemoguće doći do kompromisa. Međutim, kada ste tako uzrujani, nemoguće je odmah izgladiti situaciju. Stoga, uzmite pauzu i probajte se smiriti. U većini slučajeva problem se neće činiti toliko velikim kada ste hladne glave. Nakon što ti intenzivni osjećaji ljutnje i povrijeđenosti prođu, lakše ćete moći objektivno sagledati situaciju i pomiriti se s bratom ili sestrom.

Dopustite njima da dođu do riječi
Nakon što ste se smirili, pokušajte razgovarati s njima, ali potrudite se da to bude obosmjerna komunikacija. Ovo je puno lakše reći nego učiniti, ali ponekad morate prijeći preko svog ponosa i bijesa i dopustiti da i druga strana izrazi svoje mišljenje i stavove. Ne kažemo da se morate složiti s njima, ali će vam ovaj uvid u njihove osjećaje pomoći da pređete preko problema.

Ispričajte se
U svakoj svađi često kažemo stvari koje ne mislimo i koje nikada obično ne bismo rekli. Čak iako i dalje mislite da ste u pravu, imate razloga za ispriku. Ispričajte se što ste uopće ulazili u konflikt i što ste vikali ili vrijeđali. Isprika možda neće magično riješiti sve probleme, ali će definitivno njima pomoći da shvate kako žalite za svojim postupcima.

Mirno objasnite svoju stranu
Kada raspravljate o svađi i želite ju razriješiti, postoji veliki rizik od toga da se rasprava ponovno pokrene. Ipak, pokušajte mirno objasniti svoje gledište situacije i objasnite što vas je točno naljutilo i povrijedilo. Vaš brat ili sestra može reagirati jednako mirno ili se može ponovno naljutiti, ali neovisno o njihovoj reakciji pokušajte ostati smireni jer se pokušavate pomiriti, a ne ponovno posvađati.


Složite se da se ne slažete
Ponekad nećete doći do kompromisa, pa će najbolje rješenje biti da se jednostavno složite kako vam se mišljenja o tom određenom problemu ne podudaraju. Bit će teško prihvatiti da netko ne dijeli isto mišljenje kao i vi, ali zapitajte se je li taj problem toliko velik da se oko njega svađate. Jednostavno ćete se morati pomiriti da ih ne možete prisiliti da promijene mišljenje i da i oni imaju pravo na vlastiti stav, koliko god on bio različit od vašeg.

Napravite nešto lijepo za njih
Ako vam je neugodno pričati o tom problemu, ponekad možete dopustiti da vaša dobra djela priča umjesto vas.Dajte im sitni poklon ili im počistite sobu. Lijepa gesta će zaista učiniti čuda za vaš odnos. Vama će pomoći da se osjećate bolje, a njima će dati do znanja da se trudite izgladiti odnose.

Ne obazirite se više na svađu
Vjerojatno će proći dugo vremena da zaista zaboravite na svoju ljutnju, posebice ako mislite da niste dobili ispriku kakvu zaslužujete, ali ponekada jednostavno morate pustiti da ta situacija ostane u prošlosti. Možete uporno pokušavati objasniti svojem bratu ili sestri vašu stranu, ali možete postupiti zrelo i prijeći preko toga radi boljeg odnosa i radi vlastitog mira.

Nemojte paničariti
Znamo da je vrlo teško živjeti pod istim krovom s osobom s kojom ste se posvađali i koja ne želi razgovarati s vama, ali nemojte paničariti ako se situacija ne izgladi onoliko brzo koliko ste očekivali. U većini slučajeva brat ili sestra će vam eventualno morati oprostiti i zaboraviti, a vaše paničarenje će samo pogoršati situaciju jer će se oni osjećati kao da ih prisiljavate na pomirenje, a oni još nisu spremni. Umjesto toga, učinite sve što je u vašoj moći da im riječima i postupcima dokažete da želite izgladiti odnose i dajte im vremena da se i oni smire.

Foto: Shutterstock – Estrada Anton/Giphy

M.B.

Pogledajte još:

5 lekcija o sestrinstvu koje smo naučili ni manje ni više nego od Kardashian obitelji!

Odrastanje s bratom ili sestrom naučit će te ovih 8 životnih lekcija - one su i recept za uspješnu vezu

[GIF] Ovih osam situacija razumjet će samo oni koji dijele sobu s bratom ili sestrom

Svađa Brat sestra pomirenje

Još vijesti