Slika nije pronađena

Nekada ti možda idu jako na živce i misliš da bi bilo bolje da ih nemaš, ali braća i sestre su najvrjednije blago iz bezbroj razloga. Ovo je samo jedna od stvari kojoj će te odrastanje s njima naučiti.

Jedan dio odrastanja s braćom i/ili sestrama sastoji se od toga da si međusobno idete na živce, namjerno pokušavate iziritirati jedni druge, naljutiti... ali kako odrastate, tako ste si sve bolji i bolji. Oni su jedni od najboljih BFF-ova i ljudi koji će te u većini slučajeva najbolje shvaćati. Još jedan dodatan plus je i da postoji nekoliko životnih lekcija kojima ćete suživot s njima naučiti, a koje će ti dobro doći kada napokon ti i simpa završite u vezi.

Bilo da imaš stariju ili mlađu braću, ovih osam stvari ćeš naučiti uz njih, a kasnije će ti u životu biti itekako korisne za održavanje veze, ali i drugih odnosa.

1. Kako oprostiti i kada je vrijeme za ispričati se

Svakodnevno svađanje oko gluposti je sastavni dio odrastanja s braćom i sestrama, ali isto tako nikada nećete dugo biti ljuti jedno na drugog. Oni su tvoja obitelj i jednostavno i da hoćeš, ne možeš se dugo ljutiti na njih jer imate pametnijih i zabavnijih stvari za raditi. Uz njih ćeš naučiti da je bitno oprostiti drugoj strani kada u nečemu pogriješe, jer takve se stvari događaju. Uz to, naučit ćeš i kako se ispričati kada znaš da je nešto tvoja krivica.


via GIPHY


2. Spontane uspomene su najdragocjenija stvar

Uspomene s kul putovanja, druženja, proslava... sve su to trenuci koje ćeš najčešće zabilježiti fotkom ili videom, ali ipak su uvijek one uspomene koje su se dogodile spontano one koje su najsimpatičnije i koje će ti u svakom trenutku donijeti osmjeh na lice. Imat ćete fotke s obiteljskog odlaska na more na kojem poziraš s bratom ili sestrom na plaži, ali uspomena koja će te uvijek razvedriti bit će neka ludost ili glupost koja vam se dogodila, a koja nije zabilježena. Braća i sestre su stalni podsjetnik da je najbolje živjeti u trenutku, a ne ih pokušavati planirati.


via GIPHY


3. Kako dijeliti stvari i paziti na tuđe

Imati braću i sestre znači i konstantno dijeliti igračke ili odjeću. Svi to kao djeca mrze, ali kasnije se isplati. Dijeljenje od malih nogu naučit ćete kako je bitno dijeliti stvari s drugima, ali i odnositi se s pažnjom prema tuđim stvarima. Znaš i sama da ako uništiš majicu koju ti sestra posudi, drugi put ti neće pristati posuditi ono što želiš.


via GIPHY


4. Kako ne odustati od svojih stavova i boriti se za njih

Svađe s braćom i sestrama su normalna i svakodnevna stvar, a najčešće su ipak oko gluposti, kao primjerice tko će odabrati što će se gledati na TV-u ili što da vam mama napravi za večeru. O kakvim se god banalnim stvarima radilo, takve će te situacije naučiti kako ne odustati od svojih stavova i izboriti se za sebe. Kasnije ćeš u životu ovo moći primijeniti na različite situacije, od zauzimanje za sebe u vezi do kasnije na poslu.


via GIPHY


5. Važnost kompromisa

Odnosi s braćom i sestrama ne mogu proći bez da se nauči da su kompromisi važni. U tom će ti trenutku biti iritantno što stvari ne mogu biti baš onako kako ti to želiš, ali takvi će te trenuci naučiti jednoj važnoj životnoj lekciji – da su kompromisi bitni. Ponekad ne ide drugačije nego da se pronađe zlatna sredina koja će svima odgovarati. S takvim ćeš se situacijama sretati i u vezi i tada će ti biti drago da ovu lekciju već imaš usvojenu.


via GIPHY


6. Stvari nisu toliko loše koliko se možda to na prvu čini

Kada nešto ne ide po planu koji imaš zacrtan nije kraj svijeta, ali u tom trenutku ti se čini da je i počinješ dramatizirati. Tu uskaču braća i sestre koji će te svaki put spustiti na zemlju i pokazati da nije toliko strašno koliko ti se činilo na prvu. Uvijek će biti tu i da te oraspolože kada padneš u depru i pokazati ti da nikada nije sve tako crno.


via GIPHY


7. Kako biti dobar prijatelj

Osim što su ti brat ili sestra, oni su i tvoji najbolji prijatelji. Naučit ćete kako biti dobar prijatelj – koliko je važno čuvati nečiju tajnu, kako saslušati nekoga kada ima problema, ali i kako biti podrška bez obzira da li se slažeš s nečime što su napravili ili ne.


via GIPHY


8. Kako dijeliti centar pažnje s još nekime

Kao i s braćom i sestrama, tako i vezi, trebaš znati da ne možeš uvijek biti ti u centru pažnje. Odnosi s braćom i sestrama će te naučiti od malih nogu da se svijet ne vrti oko tebe. Nekada nije vrijeme ni mjesto da ti budeš u centru pažnje, postoje situacije kada se trebaš povući i biti sretan što je osoba do koje ti je stalo uspjela u nečemu i zaslužuje svojih 5 minuta.


via GIPHY


Foto: Freepik - senivpetro/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Ovo kuže mlađa braća i sestre – što kad te profesori uspoređuju sa starijim bratom ili sestrom

Znanost je dokazala: mlađa braća su sklonija problemima, a starija su pametnija

[GIF] Ovih osam situacija razumjet će samo oni koji dijele sobu s bratom ili sestrom

Obitelj veza Brat sestra naučiti

Još vijesti