Slika nije pronađena

Biti starija sestra/brat ima svojih prednosti, ali i mana. Neki vjeruju da raspored rođenja djece u nekoj obitelji utječe na njihovu osobnost, a ako malo razmisliš, to donekle i ima smisla.

Svatko tko ima mlađu sestru ili brata zna da stvari tijekom odrastanja nisu baš bile jednake za njih i za mlađu braću. Kao da su odjednom vrijedila druga pravila. Iako je lijepo imati braću i sestre, svejedno nas nekada uspiju naživcirati svojim ponašanjem i pogodnostima koje su dobili samo time što su se rodili kasnije. Imati nekoga mlađeg ima i svoje prednosti, kao i svoje mane, ali ovih 6 situacija su sigurno poznate svima koji su stariji i sigurno su ih proživjeli tijekom odrastanja.

1.Mlađa sestra/brat samo tako dobiju dozvolu da rade nešto za što si se ti borila rukama i nogama da ti se dozvoli
Stariji probijaju led, a mlađi onda uživaju. Dok su se stariji dobro morali namučiti da nagovore roditelje da ih puste prespavati kod prijateljice ili da im dozvole da idu na more s ekipom, kada mlađi to spomenu, roditelji će odmah pristati. I to samo zato što su ih stariji uvjerili već prije i pokazali da se nemaju razloga brinuti. Ni malo fer!

2.Ako imaš mlađu sestru, tvoj ormar doživljava kao dućan s odjećom u kojem ne mora platiti
Mlađe sestre uvijek imaju potrebu kopati i uzimati stvari iz ormara od starije sestre, tako je uvijek bilo i tako će uvijek biti. Osim ako nemate skroz različite stilove, mlađa će pronaći nešto u tvom ormaru, svaki tjedan, i to si uzeti, i nikada ne vratiti. Zašto kupiti novu majicu kada ima starija seka onu koja je totalno kul?

3.Ti si postavila standarde za sve
Jedna ne toliko dobra stvar za mlađu braću i sestre je da si ti postavila standarde koje sada moraju i oni zadovoljiti. Bilo da si imala jako dobre ocjene u školi, bavila si se različitim hobijima, bila dobra, nisi ostajala dugo vani... sve to sada moraju dostići i mlađi braća i sestre. Možda im neće biti lako, ali ovo je nešto gdje si ti u prednosti i možeš uživati i gledati ih kako se muče.

4.Nikada ih ne doživljavaš odraslima, bez obzira koliko godina imali
Iako si sebe sa 16 godina doživljavala već prilično odraslom, kada mlađa sestra ili brat dođu u te godine, doživljavat ćeš ih još kao djecu. Bez obzira na to koliko imali godina, tebi će uvijek u glavi biti kao da su veća djeca nego što jesu. I nema šanse da ćeš ih doživjeti ikada kao ozbiljne odrasle ljude.

5.Ti ispadneš kriva puno puta kada su zapravo oni krivi
Bez obzira na to koja je razlika u godinama među vama, kada roditelji negdje idu, stariji će uvijek biti ti koji su glavni, ali i koji će ostati krivi ako se nešto loše dogodi. Iako je super na prvu, jer ipak si ti glavna, ali nešto će se dogoditi, nešto se uvijek dogodi, za što ćeš onda biti kriva jer nisi pazila. Čak iako je neka sitnica, poput svađe, ti ćeš ispasti kriva pred roditeljima jer si starija i trebala si znati bolje.

6.Daješ im najbolje savjete, iako ih puno puta ne žele poslušati
Od drame s prijateljima do ljubavnih savjeta, vjerojatno si prošla ono kroz što ti sada prolazi mlađa sestra i znaš što je najbolja napraviti u takvoj situaciji. Ali čak i kada joj daš savjet, ona ga ne posluša ili si samo izdvoji onaj dio koji joj odgovara, taj posluša, a ostatak ignorira. I naravno, ako savjet ne pomogne, to će ti nabijati na nos i godinama kasnije.

Foto: Pexels - willsantt

M.T.

Pogledajte još:

Nemaš jednake povlastice kao tvoj najmlađi brat ili sestra? 10 zanimljivosti koje moraš znati ako si srednje dijete

5 lekcija o sestrinstvu koje smo naučili ni manje ni više nego od Kardashian obitelji!

Odrastanje s bratom ili sestrom naučit će te ovih 8 životnih lekcija - one su i recept za uspješnu vezu

Brat sestra situacije mlađa sestra poistovjetiti se

Još vijesti