Slika nije pronađena

Osim što na satu biologije učimo o spolnom sazrijevanju i seksualnim odnosima te na internetu možemo pročitati mnogo članaka o toj temi, još uvijek postoje stvari koje nas muče.

'Izgovori laž sto puta i postat će istina' je izreka koja vrijedi u slučaju 'mitova' o seksu i tinejdžerskim trudnoćama. Neke priče toliko su se puta ponovile da nije čudno što neki adolescenti još uvijek vjeruju u njih.

Nije lako razabrati laž od istine ako ne možemo porazgovarati s iskusnijom osobom kojoj vjerujemo ili nemamo dovoljno kvalitetne literature na raspolaganju. Zato smo ovdje mi – vrijeme je da razbijemo mitove o tinejdžerskom seksu:

#Ne možeš zatrudnjeti za vrijeme prvog seksa

Mjesečnica je jasan pokazatelj da tvoje tijelo sazrijeva te da možeš zanijeti. Nema veze radi li se o prvom, drugom ili petom seksualnom odnosu – ako si dobila menstruaciju, možeš ostati trudna. Jednako je važno koristiti zaštitu pri prvom kao i svakom sljedećem seksu.


#Manje su šanse da ćeš ostati trudna ako se seksaš u određenim pozicijama

Nije važno jesi li ti na njemu, prakticirate li misionarsku pozu ili visiš naglavačke – spermiji su dobri plivači i nijedan položaj tijela neće ih spriječiti da obave svoj zadatak. Ne postoji pozicija u kojoj su manje šanse da zatrudniš.


#Ako se istuširaš neposredno nakon seksa, manje su šanse za trudnoću

Ispiranje vagine nakon seksa može zapravo dovesti do potpuno suprotnog rezultata; jak mlaz vode može pogurati spermije dublje i tako povećati šanse za trudnoću. Osim što tuš nije oblik kontracepcije, mokrenje nakon seksa također neće pomoću u sprječavanju trudnoće budući da su mokraćni i vaginalni otvor imaju posve različite funkcije.


#Ne možeš zatrudnjeti ako se seksaš za vrijeme mjesečnice

Eventualno su šanse za trudnoću manje, ali seks za vrijeme krvarenja nipošto nije siguran. Iznenadne primjene ciklusa i ovulacije kao i činjenica da spermiji mogu 'preživjeti' nekoliko dana u rodnici mogu dovesti do neželjene trudnoće.


#Dva kondoma su sigurnija od jednog

Trenje koje nastaje između dva kondoma može dovesti do njihova pucanja zbog čega se nikako ne preporučuje korištenje više od jednog prezervativa istovremeno.


Foto: Shutterstock
I.N.

Pročitajte još:

Ispovijest djevojke koja je ostala trudna s 15: 'Moj život postao je prilično jadan'

Srednjoškolka i trudnica: ovo možda niste znali

Odgovorno seksualno ponašanje: Kontracepcija

seks Trudnoća mitovi

Još vijesti