Slika nije pronađena

Kad se odlučite upustiti u seksualne odnose, potpuno je prirodno postavljati mnoštvo pitanja i imati puno nedoumica vezano uz spolno prenosive bolesti, trudnoću, kondome i svime između.

Možda razmišljate o tome jesu li neki kondomi učinkovitiji od drugih, trebate li uzimati kontracepcijske pilule ili se pitate kako se možete oporaviti od neugodnih stvari koje se događaju tijekom seksa. Također, ne pomaže to što postoji tako puno mitova o seksu, seksualno prenosivim bolestima i menstruaciji koji se trebaju razotkriti. Je li sigurno seksati se tijekom menstruacije? Postoji li veća ili manja vjerojatnost da se zatrudni? Što ako mjesečnica nije redovita svaki mjesec? Seventeen je razgovarao s dr. Natasom Bhuyan, kako bi pomno objasnili apsolutno sve što treba.


Možete li zatrudnjeti tijekom menstruacije?

Kratki odgovor  je - da, moguće je, pogotovo ako ne koristite kondom. Međutim, šanse nisu velike. 'Sasvim je moguće zatrudnjeti bilo kada tijekom menstrualnog ciklusa', kaže dr. Bhuyan. 'Nikad ne treba pretpostaviti da će vas menga zaštititi od trudnoće', dodala je. Međutim, veća je vjerojatnost da ćete zatrudnjeti otprilike 14 dana nakon prvog dana posljednje menstruacije. Iako ste u tom trenutku najplodniji, zapamtite da sperma može živjeti u vašem tijelu tri do pet dana. Prema dr. Bhuyan, ako ste netko tko ima kraći ciklus, a imate spolni odnos pred kraj krvarenja, mogle biste začeti ako je ta sperma preživi u vašem organizmu. Definitivno je moguće zatrudnjeti, ali šanse su prilično male.
Nekako komplicirano, zar ne? Pogledajmo kako vaš ciklus zapravo radi. Doktorica Bhuyan objašnjava da prosječni menstrualni ciklus traje oko 28 dana, a dan kada dobijete menstruaciju je prvi dan vašeg ciklusa. Oko 14. dana dogodi se ovulacija, što znači da se iz vašeg jajnika oslobađa jaje i putuje prema maternici i čeka oplodnju. Ako se jaje i sperma sretnu na tom putu, implantirat će se u maternicu i doći će do trudnoće. Ako se trudnoća ne dogodi, onda se pokreće menstruacija. Zato je taj 14. dan najveća vjerojatnost da ćete zatrudnjeti. Ako vam je potrebna pomoć pri praćenju ciklusa, pokušajte koristiti aplikaciju poput Flo ili barem običan stari kalendar da biste mogle pratiti kojih dana se što događa.Kada je najmanja šansa za trudnoću?

Dakle, sada znate kada ćete najvjerojatnije ostati trudne, bitno je znati i u kojoj su fazi menstrualnog ciklusa najmanje šanse za trudnoću? Najmanje je vjerovatno da ćete zatrudnjeti netom prije mjesečnice, tj. neposredno prije nego što započne ciklus, jer tada se plodnost i menstruacija najvjerojatnije neće preklapati. Međutim, dr. Bhuyan još uvijek naglašava da i dalje možete zatrudnjeti u bilo kojem trenutku ciklusa, posebno ako ste netko tko nema baš pravilan ciklus.

Što ako je vaš ciklus nepredvidiv?

'Kada imate neredovite mjesečnice s nepredvidivim ciklusima, mnogo je teže predvidjeti plodnost', kaže dr. Bhuyan. Nije svačiji ciklus savršen period od 28 dana. U stvari, potpuno je normalno imati 21-dnevni ciklus jedan mjesec, a 35-dnevni sljedeći. Stanja poput sindroma policističnih jajnika (PCOS) ili čak svakodnevne promjene u razini stresa, tjelovježbi ili prehrani mogu promijeniti vaš ciklus, čineći ovulaciju nepredvidivom.Dakle, u redu je imati spolne odnose tijekom menstruacije?

Da! U stvari, ne samo da je seks tijekom mjesečnice potpuno siguran i normalan, već vam može pomoći u tome da menstruacija postane podnošljivija. Iako može biti neuredno, o vama i vašem partneru ovisi hoćete li se seksati ili ne. Doktorica Bhuyan uvjerava da ne trebate brinuti sve dok koristite kondome. Iako pilula može zaštititi od trudnoće, kondomi su jedino što može spriječiti spolno prenosive bolesti. 'Kada imate bilo kakvu izmjenu tjelesnih tekućina, bilo da je to sjeme, vaginalni sekret ili krv, možete dobiti spolno prenosivu bolest', naglašava dr. Bhuyan.

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Nemojte biti ribe poput Shawna i Camile! Ovih 15 tajni o ljubljenju znaju samo najbolje ljubilice

Trudnoća ili ne?! Otkrij je li prekinuti snošaj uspješna metoda kontracepcije ili baš i nije tako

Zašto uvijek moraš piškiti nakon seksa? Razlog tome veoma je praktičan...

Tijelo ljubav #zdravlje Trudnoća ciklus menstruacija Spolni odnos seks

Još vijesti