Slika nije pronađena

Jedan od važnih aspekata tinejdžerskog razdoblja je i buđenje seksualnosti. Uspavani hormoni se tada bude i zapravo nalikuju na vulkan koji eruptira.

U prošlosti se sve činilo jednostavno jer postojala je samo jedna 'ispravna' vrsta seksualnosti, no danas je sve mnogo otvorenije i znamo da stvari nisu tako jednostavne.

Također, treba znati da je u tinejdžerskom razdoblju normalno biti zbunjen oko svoje seksualnosti i ne znati se odmah svrstati u određenu skupinu. Najveći dio populacije svrstava se u heteroseksualce, ali postoje i homoseksualci te biseksualci.

HETEROSEKSUALCI

Statistički gledano, heteroseksualnost je najrašireniji oblik seksualne orijentacije na svijetu danas. Označavaju osobe koje osjećaju seksualnu privlačnost isključivo prema suprotnom spolu, dakle dečki prema curama, a cure prema dečkima.

HOMOSEKSUALCI

Ako pitamo statistiku, homoseksualci čine najveći postotak osoba manjinske seksualne orijentacije. Radi se o osobama koje seksualno privlači isključivo vlastiti spol, dakle mladiće - mladići, a djevojke – djevojke. Momke ove seksualne orijentacije nazivamo homoseksualcima ili gayevima, a žene lezbijkama.

BISEKSUALCI

Označavaju osobe koje seksualno privlače oba spola, dakle i suprotni i vlastiti. Većina će ih ipak reći da ih uglavnom više privlači određeni spol, mada ih povremeno privlači i spol suprotan od te preferencije, prije svega individualci koji na njih ostave jak dojam.

NEODUMICE

Kao što smo naglasili, u tinejdžerskom razdoblju sasvim je normalno biti zbunjen oko svoje seksualne orijentacije. Hormoni jednostavno divljaju i nerijetko se događa da tinejdžeri osjećaju seksualnu privlačnost gotovo prema cijelom svijetu – prvoj susjedi, susjedu udaljenom deset kuća, celebrityima, pa čak i prijateljima svojih roditelja te nastavnicima. Ipak, dok se jedni prepuštaju svojim strastima i vatrenim maštanjima s bilo kime tko im padne na pamet, drugi se odlučuju boriti protiv onoga što smatraju da nije normalno. U sve se uključuje i društvo jer, koliko se god činilo tolerantno i kompromisno, ipak se jedne stvari opisuju kao normalne, a neke drugačije kao nešto što nije prirodno.

Prepoznavanje svoje seksualne orijentacije može biti dugotrajan proces i donijeti mnogi stresa u život. Ne čudi stoga da neki tek u poodmakloj životnoj dobi odlučuju konačno priznati svoju seksualnu orijentaciju i konačno se suočiti sa svijetom. Evo kako si umanjiti stres i prihvatiti svoju seksualnost, kakva god ona bila:

Svaku seksualnu privlačnost osvijestite umjesto da je potiskujete. Tako ćete lakše znati tko vas privlači.

Svatko kod seksualne privlačnosti ima neki uzorak kojeg traži. Ako ga nađete, bit će vam lakše osvijestiti je.

Nemojte se bojati onoga što osjećate. Ako potiskujete privlačnost prema istom spolu ili oba spola, sve će vam donijeti samo glavobolje.

Ispitivanje shvatite kao proces razvijanja i rasta. Ako trenutno ne znate što vas privlači, nemojte si sami pokušavati nametnuti odgovore. Sve će se vremenom samo doći.

Potražite podršku. Ako se zbog seksualne privlačnosti koja vam se javlja osjećate izoliranima, pronađite ljude koji imaju slična stajališta. U današnje doba interneta to nije neostvarivo.
 
Poštujte sebe. Nema potrebe objavljivati svoju seksualnu orijentaciju ljudima koji ne žele slušati, koji nisu toga vrijedni. Seksualnost je intimna, privatna stvar i nema razloga da je svi razglabaju.

Foto: Instagram
N.LJ.J.

seksualnost

Još vijesti