Slika nije pronađena

Dosta je mladih ljudi u razdoblju adolescencije nezadovoljno svojim izgledom, a oni koji ne razgovaraju s roditeljima o jednoj bitnoj temi, još su nezadovoljniji. To se potvrdilo i nedavno provedenim istraživanjem.

Na 1325 učenika iz Rijeke i Opatije provedeno je istraživanje 'Uloga komunikacije s roditeljima o seksualnosti u dinamici adolescentskog zadovoljstva tjelesnim izgledom', a istraživači su imali za cilj vidjeti postoji li povezanost između razgovora s roditeljima o seksualnosti i zadovoljstva vlastitim tjelesnim izgledom.

Istraživanjem su obuhvaćeni učenici iz 14 srednjih škola u razdoblju od 18 mjeseci.

Nezadovoljstvo fizičkim izgledom u razdoblju adolescencije može sa sobom dovesti i nekoliko ozbiljnih problema kao što su razvoj poremećaja hranjenja, nisko samopouzdanja pa čak depresija. Ovo posebno zahvaća djevojke, jer one za razliku od dečkiju češće imaju nerealna očekivanja od svog izgleda, zbog fotošopiranih fotografija prezgodnih celebova na društvenim mrežama ili časopisima.

via GIPHY


Luka Jurković, Goran Koletić i Aleksandar Štulhofer s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odlučili su temi nezadovoljstva fizičkim izgledom pristupiti na drugačiji način i vidjeti koliko komunikacija roditelja o temi seksualnosti može utjecati na to kako adolescenti vide sebe.

Rezultati su pokazali da (ne)komunikacija s roditeljima o ovoj temi može imati utjecaja na sliku o sebi.

Iako je većina ispitanika ipak zadovoljna svojim izgledom, nešto su u manjoj mjeri zadovoljne djevojke. One su te koje češće s roditeljima razgovaraju o seksualnosti nego dečki.

Istraživanje je potvrdilo da postoji pozitivna povezanost između komunikacije s roditeljima o seksualnosti i stupnja zadovoljstva tjelesnim izgledom, a pokazalo je i da komunikacija s roditeljima može imati zaštitnu ulogu u ovom kontekstu.

Cijelo istraživanje možete pronaći ovdje.

Foto: Freepik – katemangostar/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

Zanima te što moraš napraviti kako bi pobijedio nesanicu? Istraživanje ti otkriva rješenje...

[ISTRAŽIVANJE] Ružičaste misli mogle bi vam biti od velike koristi – saznajte zašto...

[OPREZ] Istraživanje je utvrdilo da najpopularnije piće na svijetu uzrokuje preranu smrt

Istraživanje zadovoljstvo izgledom adolescenti seksualnost

Još vijesti