Slika nije pronađena

Imaš problem koji jednostavno ne znaš kako riješiti? Obrati se za pomoć svojim vršnjacima u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Netko je uvijek tu tko će ti dati dobar savjet.

Nova doza pitanja i savjeta je tu i ovog tjedna. Tražili su se savjeti o kontracepcijskim pilulama, zadovoljstvu vlastitim izgledom i načinima kako prihvatiti svoju seksualnu orijentaciju. Pogledaj pitanja i vaše savjete u nastavku.

1.Ne želim
Poz! Cura sam i uskoro ću 17. Ne osuđujem lgbt, ali i ne podupirem. Već pola godine primjećujem da me privlače cure i borim se s tim. Prije godinu dana sam imala tu fazu kad sam mislila da sam bisexual, ali sam nekako to zanemarivala i počela gledati samo dečke. I evo sad opet. Jednostavno ne želim biti lesbian jer mislim da nije u redu, ali ne mogu to kontrolirati. Može netko pomoći kakvim savjetom? Hvala!

Neki od vaših odgovora:
the_nobody: Možeš sama sebi pomoći lmao. Budi to što smatraš da jesi ili nastavi ignorirati i ne prihvati sebe.

MandaFlasarka: Mislim da ti je to samo faza, ne zamaraj se time previše. Druži se s nekim prijateljima ako hoćeš, možda te prođe. Ako si kršćanin onda se moli da ti to prođe. Uglavnom, razmišljaj o tome što manje, radi nekaj korisno da si skreneš misli. I možeš možda si neke slikice u glavi zamišljati kako bi to izgledalo da se žvaljakaš s nekom curom i te gadne stvari, haha. Uglavnom, sve lošosti u vezi toga - o tome razmišljaj kad se uhvatiš da razmišljaš o tim stvarima, haha.

Emilija04: Samo pronalaziš svoju seksualnost. Meni se isto događalo. Do prije godinu dana sam bila sigurna da sam sto posto straight, onda sam počela misliti da sam bi, pa sad mi se ponekad svidi dečko nekad cura, ali ni s kim ništa ne bih htjela. Sad mislim da sam aseksualna. Ali nisam sigurna jer bi nekad rado imala nekoga kad sam usamljena, ali me to prođe.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje

2.Sebi sam debela, drugima ne
Znači... Imam 14 godina i sve je lijepo i život i sve, ali muči me nešto. Nisam više mala da ne shvaćam neke stvari i mislim da sam debela. Možda je to samo faza, a možda ne, to ne znam. Visoka sam 162, a imam 60 kg i kad god pitam svoje frendice i one s kojima nisam bliska toliko, koliko bi ti meni dala kg da me prvi put vidiš, one kažu 50,54. Ne znam zašto, ali ne vjerujem i onda ove moje bliske frendice kažu 'ne govorim ti to zato jer si mi naj frendica već zato što je to istina', a meni ne ulazi u glavu. Ne znam što misliti, oni misle jedno ja drugo. Kažu taman si i lijepa si, ali ti to ne vidiš, a iako to misliš promijenit ćeš se s godinama. i onda ne znam kome da vjerujem, sebi ili njima, dvoumila sam se u tome da li da postavim ili ne. Ja u sebe imam samopouzdanja (ako se to može nazvati samopouzdanje) dok ne vidim nekoga s lijepim tijelom i poželim da sam takva kao netko. Nije lijepo čuti da ti netko od manje djece kaže 'joj ti si debela', a nisu me ni upoznali ni vidjeli kako izgledam ili kad netko zbija šale na tvoj račun po pitanju toga. Što da radim?

Neki od vaših odgovora:
jednaosoba5: Ti si si u glavi umislila da si debela. Cure iz mog razreda (3.srednje) su na mjerenju sve imale 60+kg, a uopće nisu debele, taman su. Prestani se uspoređivati s fotošopiranim čačkalicama iz časopisa.

MaximalGuardian: Inače postoji ti nešto što se zove Indeks tjelesne mase. Uzmeš kilažu i podijeliš s kvadratom visine u metrima. U tvom slučaju: 60 : (1.62)² = 22,9
To po indeksu spada u normalnu težinu. Sad, ne znam kako izgledaš, ali ako unatoč normalnoj težini imaš više naslaga na nekom dijelu tijela, to je vjerojatno zbog puberteta, doći će sve na svoje mjesto kad tad.

shark_mindset: Ti ako želiš, lako možeš smršaviti, ne djeluješ kao debela osoba, ali ako misliš da jesi, ti ćeš i na 35 kg misliti da si debela, tako da sve je do tebe.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje

3.Kontracepcijske pilule
Imam 16 godina i u vezi sam s dečkom od 18 i želim se upustiti u spolne odnose, ali on ne želi nositi kondome pa imam par pitanja:
1.mogu li kontracepcijske pilule kupiti bez ginekologa, tj. je li prvo trebam obavijestiti ginekologa
2.može li se zatrudnjeti kada su neplodni dani tj. niska mogućnost trudnoće?

Neki od vaših odgovora:
ivan995: Oprosti, ali zašto bi mu udovoljavala jer on hoće. Znaš ti uopće kakve su posljedice bez.. ne radi to.

linkinpark: Umm ja se slažem s Ivanom i kao prvo, on ne želi nositi kondom, ali mu NE SMETA što su te tablete dugoročno štetne za tvoje tijelo? Znači problem je njemu nositi kondom koji mu neće nikako ugroziti zdravlje, dapače može vam samo pomoći, ali vam nije problem da ti truješ svoje tijelo? Stani malo... Imaš 16, nemoj da te on manipulira odnosima i da ti prodaje priče kako mu nije isto bez kondoma, vidi se da mu je stalo samo do NJEGOVOG zadovoljstva, znači zadovoljstva, ali do tvog ZDRAVLJA NE! Molim te dobro promisli s kim si u vezi.

Mawipanda: 1. Samo ginekolog. 2. To ti je jako nepouzdana metoda jer je mnogim curama neredovita menga i trebaš jako znati svoje tijelo da bi to bilo pouzdano. I nemoj nikad biti s dečkom koji te slili na nešto. Pilule ne dolaze bez nuspojava i jako moraš paziti kako ih uzimaš da ne ostaneš trudna. Nemoj uzimati pilule ako misliš da ćeš zaboravljati jer je to velika odgovornost. Plus tvoj dečko vjerojatno nema pojma o tome jer da ima ne bi imao spiku da ne želi koristiti kondome. I ako je imao prijašnje partnerice možda ni s njima nije koristio kondome pa se pazi. Ako ostaneš trudna dok uzimaš tablete onda si u 0.03% ljudi koji to mogu, dok god ih uzimaš svaki dan i sve radiš kako piše u uputstvima sigurna si. Osim toga pilule su učinkovitije od kondoma.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - Dmytro Sheremeta/ Shutterstock.com - Tatyana Dzemileva

M.T.

Pogledajte još:

Najčitanije teme tjedna: Starci ne dozvoljavaju da kupi iPhone, naljutiti se na dečka ili ne i vaši prijedlozi za serije

Najčitanije teme: Staviti li zajedničku tetovažu s dečkom, zašto svi vole cajke i kako odabrati srednju

Najčitanije teme: Kako smršaviti do ljeta, prestati si rušiti samopouzdanje i kliknuti s ljudima u razredu

Izgled ljubav pitanja seksualnost odgovori savjeti Pitanja i odgovori najčitanija

Još vijesti