Slika nije pronađena

Ne postoji način za uljepšati to. Prekidi su koma i to je to. Možeš se žaliti na bivšeg i pjevati mantre samoljublja dok se krave ne vrate kući - ali ne može se zanemariti nepodnošljiva bol rastanaka s nekim koga ste nekad voljeli.

Međutim, vrijeme koje ćete provesti u toj boli u konačnici ovisi o vama, objašnjava psiholog Guy Winch, čija knjiga, How to Fix a Broken Heart, razotkriva neke uobičajene mitove koji se vrte oko boli slomljenog srca. Iako vas je popularna kultura možda uvjerila da su novi dečko i stalna opskrba sladoledom sve što je potrebno da se krene dalje, Winch objašnjava da vas prekidi pogađaju mnogo ozbiljnije nego što mislite. 'Istraživanje MRI snimki mozga pokazalo je da 'odvikavanje' od ljubavi aktivira iste mehanizme u mozgu kao i odvikavanje od supstanca kao što su kokain ili opioidi', rekao je Winch za Independent. 'Drugim riječima, ljubav je ovisnost, a slomljeno srce nas tjera da prođemo kroz određenu fazu odvikavanja', dodaje. To je razlog zašto smo opsjednuti bivšim partnerima.


via GIPHY


To je i razlog zašto je tako teško nastaviti dalje i zaljubiti se u nekoga drugoga jer smo skloni idealiziranju bivših i to do beskonačnosti. Samim time iskrivljavamo svoje uspomene na njih uvjeravajući se da je naša romantizirana verzija njih točna. Većinu vremena nije! 'Morate biti sigurni da su sve misli koje imate o bivšem/oj realistične i uravnotežene', inzistira Winch. 'Ako vaš um dočarava slike vašeg najsretnijeg vikenda zajedno, morate dodati slike i iz onih vikenda koji su vas izluđivali i uznemiravali. Ako osjetite čežnju za njihovim slatkim zagrljajem, trebali biste se sjetiti noći kad su vas odbacili i spavali na drugom kraju kreveta', dodaje.


via GIPHY


Za one koji se stvarno bore sa stvarnošću, Winch predlaže da napišete popis svih razloga zbog kojih veza nije uspjela. Zašto je toliko teže prekinuti s nekime nego biti onaj koji je ostavljen? Odgovor bi mogao biti očigledan. Dok se prekid može činiti iznenadnim osobi koja je upravo odbačena, Winch objašnjava da je njihov partner dugo bio emocionalno isključen iz veze. 'Do trenutka kad se dogodi prekid, oni su već preboljeli taj odnos', rekao je. Međutim, osoba koja je odbačena tek je saznala da nešto ne valja i nalazi se u početnom stadiju tuge i gubitka. Ljude često zbunjuje činjenica da je njihov bivši bio tako normalan i pun ljubavi prošli tjedan, a već ovaj je prekinuo vezu. No, bivši je samo djelovao tako jer još nije donio definitivnu odluku i prekinuo vezu.


via GIPHY


Kada je u pitanju borba protiv slomljenog srca, Winch dodaje da postoje brojne uobičajene zamke u koje ljudi upadaju. Dr. Winch daje svojih prvih šest savjeta kako ih izbjegavati i započeti put do oporavka ASAP:

1. NE provjeravajte što rade na društvenim medijima. To će ojačati njihovu prisutnost u vašim mislima i samo će vam otežati to da prestanete maštati o njima.

2. Izbjegavajte stvaranje misterija oko toga zašto se dogodio prekid, to će dati vašem bivšem glavnu ulogu u vašim mislima, a trebate ih smanjiti na što nižu razinu.

3. Napravite popis svih kompromisa koje ste morali napraviti u odnosu koje ne biste željeli napraviti sljedeći put.

4. Radite ono što vam je nekada donosilo užitak, čak i ako vam se sada ne čini zanimljivim. To je odličan način za signalizirati samome sebi da se život nastavlja.

5. Uklonite sve podsjetnike o vašoj vezi koji uzrokuju tjeskobu ili bol, kao što su poruke na mobitelu i fotografije.

6. Kontaktirajte prijatelje i iskoristite njihovu podršku. Slomljeno srce je sveprisutno i svatko ima svoje vlastite riječi mudrosti koje vam može ponuditi.

Foto: Giphy/ YouTube Screenshot

M.S.K./
Izvor

Pogledajte još:

Nedavno si prekinula s dečkom i treba ti dobar savjet? Otkrij kako ćeš se zagarantirano razveseliti

Prekinuli ste, ali vaš bivši i dalje gleda vaše Insta storyje? Postoji razlog zašto to radi

Prekidanje veze preko poruke – kada je opravdano ovako prekinuti i kakvu poruku tada poslati?

veza šest zamki ljubav Prekid Slomljeno srce savjeti

Još vijesti