Slika nije pronađena

Baš kao što znaš koje je godine bila Krbavska bitka, što je onomatopeja ili koliko je korijen iz devet tako bi trebala znati odgovoriti na svako pitanje o ženskom tijelu čak i da te netko probudi u ponoć.

Naravno da ne studiraš medicinu i da ne moraš znati baš svako zašto? I kako?, ali neke osnovne stvari bi trebala znati. Ako si se odmah zabrinula, chill – mi smo tu da ipak odgovorimo na ona osnovna pitanja. Ovog puta na redu je himen.

1. Što je himen? Himen je dio vanjskih ženskih spolnih organa. Nalazi se izvan same vagine, odnosno u njenom početnom dijelu. On predstavlja tanki sloj tkiva koji prekriva otvor vagine. Ipak, nije opna već izgleda više kao komadići tkiva koji međusobno mogu biti spojeni ili ne. Kad bi bio u potpunosti spojen – menstruacijska krv ne bi mogla istjecati iz tijela!


2. Himen je beskoristan – srce recimo ima ulogu pumpe i šalje krv kroz naše tijelo. Himen nema takvu funkciju. To je baš kao i slijepo crijevo, dio tijela koji ne služi ničemu. Samo postoji.

3. Zašto uopće postoji? - prije davno je služio kao 'dokaz nevinosti' jer se u načelu probija tijekom prvog seksualnog odnosa, iako zna biti dovoljno fleksibilan da se rastegne bez krvarenja. No, status tvog himena nema nikakve veze s tvojim seksualnim iskustvom. To je samo membrana nepravilnog oblika.

4. Možda ga niti nemaš – neke cure rođene su bez njega, nekima je nestao s vremenom (pogotovo ako si starija od dvadeset godina), neke su ga izgubile jer se bave sportom ili nekom drugom aktivnošću.5. Možeš koristiti tampone bez da 'uništiš' himen
– njegova elastičnost omogućuje stavljanje tampona bez ikakvih problema.


6. Neke cure krvare, neke ne
- pri prvome spolnom odnosu muški spolni ud, ulazeći u rodnicu ozljeđuje himen. Ove su ozljede najčešće male, ne krvare i nisu jako bolne. Hrpa cura uopće ili jako minimalno krvari za vrijeme prvog spolnog odnosa.

7. Tijekom prvog seksa NE boli 'trganje' himena - cure često osjećaju bol jer su prestrašene i zgrčene što dodatno stisne i napne mišiće.

Foto: Seventeen/Pixabay

I.I.

Pročitajte još:

6 stvari koje svaka cura mora napraviti nakon seksa

Kako postati najbolja u krevetu? Dečki na Redditu savjetovali kako do savršenog seksa

Gluposti u koje ne smiješ vjerovati – mitovi o seksu koje si sigurno čula

himen

Još vijesti