Slika nije pronađena

Gumbiće često nalazimo na dnu ladica, po raznim kutijama i staklenkama pa čak i u džepovima. Mislimo da ćemo ih vratiti na košulju ili jaknu, ali obično zaboravimo. No, oni mogu postati prava fontana DIY projekata.

Od starih gumba mogu se napraviti ogrlice, narukvice, prstenje, ukrasiti ukosnice i – samo je nebo granica za inspiraciju. Evo nekoliko ideja.

Narukvica

Za izradu narukvica uvijek možete nanizati puno gumbića na elastičnu gumicu, međutim sljedeći je način mnogo elegantniji. Dakle, bitno je pronaći lijepe gumbove koji imaju dvije rupice i koji su od metala (jer mnogo ljepše izgledaju nego kada se koriste plastični). 


Uz gumbove trebat će vam i špaga, po mogućnosti u boji. Uzmu se dva spleta špaga od tri dijela i svaki se provuče s jedne strane gumba, kroz jednu rupicu te napravi čvor, a potom se ostatak špage plete u pletenicu.

Dakako, postoje razne varijacije na temu pa tako možete koristiti i običnu špagu koja nije u boji, ali i gumbove svih vrsta. Također, špagu možete ostaviti u izvornom obliku, dakle ravnu, a ne pletenu u pletenice.

Ogrlica

Za izradu ogrlica trebat će vam doista mnogo gumbova, stoga dobro pretražite ladice ili tražite i u bakinoj sobi jer ondje ih zasigurno ima. Također, bolje će izgledati gumbovi podjednakih veličina ili kombinacija nekoliko različitih veličina. Uzmu se dvije igle i na njih se naniže konac ili špaga, a potom se gumbovi krenu nizati i to na takav način da se u isto vrijeme nižu na oba konca. To neće biti teško jer većina gumbova ima dvije rupice pa je zapravo nužno u isto vrijeme provući špagu kroz obje rupe.


I s ovim postoje varijacije na temu pa tako možete nekoliko gumbova nanizati na špagu i to tako da se nakon svakog nanizanog gumba napravi čvor te tako gumb ne može 'plesati', ostaje fiksiran.

Privjesak

Uzmite veći gumb, po mogućnosti onaj koji ima trbuščić s prednje strane jer su ovakvi gumbovi mnogo pogodniji za izradu privjesaka. Stavite ga na komad platna koje vam se sviđa i izrežite krug materijala koji je veći od samog gumba. Potom super ljepilom zalijepite tkaninu za gumb, ali tako da je i preklopite sa zadnje strane gumba i također zalijepite i na tom mjestu.


Nakon toga sa zadnje strane gumba treba nalijepiti komad kartona ili sličnog materijala koji će sve zajedno držati 'na okupu', a potom na njega pričvrstiti (zalijepiti)  alkicu za koju će prikvačiti lančić ili kakva druga ukrasna vrpca.

Prstenje

Zapravo je sve veoma lako za izvesti. Potrebno je naći bogato ukrašen gumb i prilijepiti ga na već postojeću osnovu prstena (ili na neki stari prsten koji je bez ukrasa) ili na osnovu za prsten koju ste sami napravili od fimo mase ili žice za nakit. Još jednom ponovimo – što je gumb raskošniji, to će prsten ljepše izgledati!


Naušnice

I naušnice je lako napraviti jednako kao i prstenje. Dovoljna su dva jednaka gumba koja je potrebno nalijepiti na osnovu za naušnice ukoliko se radi o kratkim naušnicama ili na alke, ukoliko se radi o visećim naušnicama. Neki idu i korak dalje  pa gumbove presvuku u tkaninu prije nego što ih pretvore u unikatne  naušnice.


Ukosnice

Obične, stare, metalne ukosnice mogu se pretvoriti u jedinstveni modni predmet pomoću nekoliko gumbića. Možete raditi ukrase samo s jednim gumbom ili u kombinaciji njih nekoliko. Dakle, na vrh ukosnice zalijepi se jedan veći  gumb, a potom se na njega može nalijepiti nekoliko manjih u kombinaciji koja vam se sviđa.


A kada znamo da možemo nositi košulju na kojoj imamo jednake gumbove kao i na, primjerice naušnicama, prstenu ili ukosnici, cijela ideja postaje još bolja!

N.LJ.J,
Foto: www.scraphacker.com

diy gumb