Slika nije pronađena

Recikliranje je IN! Ako ste imali rođendan i ostala vam je hrpa plastičnih čaša koje vam je žao baciti u smeće, evo prijedloga kako ih možete pretvoriti u nešto novo i korisno – ogrlicu!

Dakle, ako ćete uzeti korištene čaše, treba ih dobro oprati i posušiti. Trebat će vam šest plastičnih čaša za raskošniju ogrlicu, a uz to i sljedeći materijal:

  1. Kliješta za bušenje rupa
  2. Lančić na koji će se nanizati privjesci napravljeni od čaša
  3. Skalpel ili škarice
  4. Pećnica (po mogućnosti s ventilatorom)

Za izradu cijele ogrlice trebat će vam oko sat vremena.

Na početku svakoj čaši treba ukloniti dno i zadebljani dio pri vrhu. Za ovo koristite skalpel ili škarice. Istim priborom tijelo čaše izrežite na manje, nepravilne komade.


Potom uzmite kliješta za bušenje rupa – ako vam se mama bavi šivanjem, onda ih zasigurno ima, a poslužiti može i bušilica rupa na papiru, samo treba jače stisnuti. Rupe probušite nasumično i razdvojene jedna od druge.

Komadiće sada stavite u metalnu posudu, složite ih da se ne dodiruju. Pećnicu zagrijte na oko 85 stupnjeva Celzijevih te upalite ventilator ako ga imate. Kada se pećnica ugrije stavite posudu s komadićima izrezane čaše i gledajte što se događa.

Plastika će se brzo početi deformirati stvarajući zanimljive, nepravilne oblike. Sve bi trebalo biti gotovo veoma brzo, čak za kojih tridesetak sekundi, stoga budite spremni brzo reagirati i izvaditi posudu s plastikom van.


Sve se hladi dosta brzo, a nakon što se novodobiveni materijal ohladio, možete krenuti s nizanjem na lančić. Želite li raskošnu ogrlicu, najbolji je lančić koji je sastavljen od alkica te na svaku treba nanizati jedan komadić plastike.

Postoje razne varijacije na temu pa tako možete koristiti i dodatne privjeske s nekih starih lančića i ogrlica te ih spojiti s novim privjescima od plastičnih čaša. Također, možete koristiti obični lančić bez alkica ili, pak, posrebrenu žicu za nizanje, koja se često koristit pri izradi nakita. Samo je vaša mašta granica!


Ukoliko imate plastične čaše različitih boja, tim bolje jer možete napraviti ogrlicu u kombinaciji različitih privjesaka ili pak više ogrlica u različitim bojama te ih mijenjati s obzirom na to što vam određeni dan odgovara s ostatkom garderobe.


Ogrlica koju ovako napravite pravi je unikat kojeg možete s ponosom nositi na večernje izlaske, tulume pa čak i svečane događaje. Također, savršen je i jeftin, a opet vrijedan poklon prijateljici za rođendan. Uz ogrlicu uvijek se mogu napraviti i naušnice tako da se privjesak od čaša stavi na već postojeće alke za naušnice.

N.LJ.J.
Foto: www.auntpeaches.com

diy ogrlica zanimljivo

Još vijesti