Slika nije pronađena

Bilo da si si ju već imala ili ju tek uzbuđeno iščekuješ, maturalna večer je svakako jedna od najblistavijih večeri četvrtog razreda! To je noć kada se svaka cura osjeća kao princeza u svojoj haljini.

Koliko god se mi cure trudile biti originalne, svaku godinu obilježi jedan tip haljine. Stoga proskrolaj dolje i pogledaj što se nosilo godine kada si se ti rodila, a inspiraciju potraži u prijašnjim godinama!

1995.

Chokeri su se proteklih nekoliko sezona vratili na velika vrata, a upravo 1995-te je taj trend bio toliko jak da su cure kupovale haljine i tražile matchy chokere, kako bi upotpunile svoj look.1996.

Navikli smo na to da su haljine za maturalnu od satena, svile i sličnih laganih materijala, no kad si zadnji put vidjela haljinu od baršuna? Pomalo neobičan izbor, zar ne? E pa 1996. se upravo to nosilo!


1997.

Šljokice i perlice su nešto što očekujemo na maturalnoj, ali ne u ovolikoj mjeri. Koliko god željeli zablistati, čisto sumnjamo da želiš doslovno blistati...1998.

Nekih godina se nose haljine bez naramenica, nekih na jedno rame, a '98 su se nosile haljine s ultra tankim naramenicama. Ovaj se trend polako vraća na scenu s dolaskom slip haljina koje su sve popularnije.1999.

Iako bi to očekivali, ružičasta je ustvari jedna od zadnjih izbora među bojama za maturalnu haljinu, ili je tako u posljednje vrijeme. 1999 su se nosile samo ružičaste haljine, u svim bojama i tonovima, a bilo je poželjno da budu kričave!2000.

Novo tisućljeće je obilježila godina nepotrebnih modnih dodataka, pa su tako cure na maturalnu obavezno nosile šal. Nije bilo bitno je li hladno ili ne, ali se nosio šal. I naravno, da ti je i bilo hladno, čisto sumnjamo da bi te ovo imalo ugrijalo...2001.

Žersej je još jedan od materijala koje definitivno ne očekujemo vidjeti na maturalnoj zabavi, ali ove se godine upravo to nosilo. To je bila godina kada je bio ultra popularan izrez na desnoj, a on je mogao tako lijepo padati samo kada je bio od žerseja.2002.

Sigurno si vidjela barem jednu plavu haljinu na svim maturalnim zabavama na kojima si bila, jer je to i ovih dana čest odabir. No, prije šesnaest godina, to je bila 'it' boja koju su skoro svi nosili, još u kombinaciji s golim ramenima – hit!2003.

Šljokice se stalno vraćaju u modu, pa su tako bile glavne i u 2003-oj godini, kada su se pojavljivale svugdje u identičnom uzorku. Raspoređene tako da se skupljaju u jednoj točki na struku, vizualno su smanjivale struk, što uvijek dobro dođe!2004.

Kao što smo i spomenuli, nekih su se godina nosile haljine bez naramenica, a nekih na jedno rame. Ovo je bila godina kada su se nosile upravo haljine na jedno rame!2005.

Boja koja inače rijetko kome dobro stoji, bila je najtraženija boja prije trinaest godina. Ova specifična zeleno-žuta boja, često se može vidjeti u dućanima tkanine, ali rijetko kad u dućanima haljina.2006.

Haljine bez naramenica su noćna mora zato što uvijek padaju i treba paziti da slučajno ne pokažeš previše. Danas rijetko koja cura odabere ovakvu haljinu jer zna bolje, ali 2006. su se nosile upravo takve haljine!2007.

Broševi su danas davno zaboravljeni, ali ove su godine baš oni bili neizostavni modni dodatak. Najčešće su bili smješteni upravo kod grudi, kako bi ih još više naglasili!2008.

Prije deset godina, po prvi su put kratke haljine imale prednost nad dugačkim haljinama! Trend haljina bez naramenica se i dalje držao, tako da nas ne čudi što je baš ta kombinacija bila dobitna.2009.

Iako nam je prva asocijacija na maturalnu svečana haljina, 2009. godine su haljine bile više izazovne nego išta. Od ludih životinjskih uzoraka, pa do velikog dekoltea i opasnih proreza, haljine su bile skoro pa vulgarne.2010.

Kada želiš izgledati kao princeza, nabaviš si ovakvu haljinu. Mnoštvo slojeva nas podsjeća baš na haljinu iz nekog Disney crtića, a zar to ne želi svaka cura?2011.

Vjerojatno kao reakcija na lude životinjske uzorke i mnoštvo šljokica prijašnjih godina, glavni look 2011. je bio minimalistički. Od neupadljivih boja i što jednostavnijeg kroja, pa do manjka bilo kakvih proreza, bila je to godina bež haljina.2012.

Cvijeće je svakako nešto što paše uz samu ideju maturalne zabave, a prije šest godina se izbjegavao uzorak cvijeća, već se preferiralo nešto ovako. Ponovno se pojavljuje i haljina na jedno rame.2013.

Trend koji je puno cura željelo nositi, no nisu se sve usudile, definitivno je bio onaj s prorezima sa strane. I samoj ti je jasno zašto su se cure bojale to nositi...2014.

Kada želiš imati dugu haljinu, ali i pokazati svoje noge, onda potražiš haljinu koja izgleda ovako. I upravo je taj model bio hit prije četiri godine, jer realno, zaista jako laska figuri.2015.

Šljokice su uvijek neizostavni detalj, no za razliku od prijašnjih godina kada su šljokice dolazile u velikim količinama, 2015-te su se nosile kao decentan detalj, pokušavajući biti neprimjetne (koliko je to uopće moguće).2016.

Tko je rekao da haljina za maturalnu mora biti haljina? Dugačka suknja i uski crop top stvaraju dojam uskog struka, vizualno produljuju tvoju figuru i izgledaju prekrasno!2017.

Prošle godine su glavni hit bili veliki prorezi na haljinama, koji prije svega, olakšavaju plesanje, pa se tako možeš opustiti i u dugačkoj haljini!


Jedva čekamo da vidimo što će se nositi i ove godine!

Izvor: Cosmopolitan

Foto: Flickr

A.Š.

Pročitaj još:

Što kaže tvoj horoskop, koja je idealna haljina za maturalnu za tebe?! FOTO

DIY Jeftina maturalna haljina – ova YouTuberica je haljinu iz second handa pretvorila u savršenu!

Maturalna je sve bliže – kako postići da se najljepša noć u godini NE pretvori u pakao?

trend godina maturalna haljina Maturalna večer

Još vijesti