Slika nije pronađena

Svibanj i lipanj tradicionalno su vrijeme za ekskurzije u osnovnim školama. I dok su prijašnjih godina osnovci, posebice oni koji pohađaju sedmi i osmi razred, odlazili na ekskurzije koje su trajale od pet do sedam dana te upoznavali različite dijelove Hrvatske, čini se, nažalost, da toga više nema.

Naime, mnogim je učenicima upravo ekskurzija ono najljepše što im se dogodilo u vrijeme školovanja, što najduže pamte. Tako nastavnica Marija Kovačević kaže da nikada neće zaboraviti svoju ekskurziju u Dubrovnik u osmom razredu. Bio joj je to najdraži doživljaj u školsko doba, čega se i danas rado sjeća. Njezina kći Nika, nažalost, neće imati takvo iskustvo i zbog toga je nesretna piše Glas Slavonije.

Međutim, ekonomska kriza i besparica, u kojoj grcaju brojni roditelji, učinila je svoje, a situaciju je dodatno pogoršao novi pravilnik o ekskurzijama, o čemu smo već pisali.

'Naši učenici ovu školsku godinu idu samo na poludnevne i jednodnevne izlete. Strpljivo smo čekali da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izmijeni novi pravilnik o ekskurzijama, kojim nitko nije bio zadovoljan, no izmjene nisu riješile ključni problem, a to je plaćanje dnevnica i smještaja za nastavnike. Bez toga nastavnici ne mogu i ne žele voditi djecu na ekskurzije, a ni Grad, ni mi kao škola, nemamo novca da im plaćamo dnevnice i smještaj za višednevne ekskurzije' objašnjava Srećko Ivković, ravnatelj OŠ “Tin Ujević” iz Osijeka.

PUTNIČKE AGENCIJE: ŠKOLE ODUSTAJU OD EKSKURZIJA

Izjave osječkih ravnatelja potvrđuju i u osječkim putničkim agencijama. Kažu da su putovanja na koja se nekada išlo po četiri-pet dana sada skraćena na tri dana, a trodnevne rute postale su jednodnevne.

'Zbog novog pravilnika mnogo je škola odustalo od ekskurzija, a oni koji putuju odlaze na jednodnevne ili dvodnevne izlete. Na jedan se dan odlazi u Zagreb, Trakošćan, Krapinu i Varaždin, dok je jedno od traženijih dvodevnih putovanja ono u Crikvenicu s jednim noćenjem, jer, kažu nam roditelji i nastavnici, mnoga djeca tada prvi put vide more', kaže Dragana Čizmok, komercijalistica u putničkoj agenciji Ortran.

Kakvo je stanje u vašoj školi? Ide li učenici na višednevne ekskurzije?

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto: arhiva
Izvor: Glas Slavonije
I.N.

Pročitajte još:

Nema više školskih izleta i ekskurzija? Novi pravilnik zakomplicirao proceduru

Preskupe ekskurzije ostavljaju roditelje praznih džepova

Ekskurzija za pamćenje – profesor izbacio osmaše iz sobe usred noći

ekskurzija Učenici Škola

Još vijesti