Slika nije pronađena

Slušamo ju na plaži, u tramvaju, prije spavanja, dok spremamo, čitamo knjigu ili vozimo bicikl – slušanje glazbe je jedan od omiljenih hobija!

Glazba ima magičnu moć da nas vrati u prošlost, opusti, prizove ugodna sjećanja i napuni pozitivnom energijom. Jeste li znali ove stvari o slušanju glazbe?

#Slušanje muzike priziva nostalgiju češće nego tugu

U studiji provedenoj prošle godine, ljudima je postavljeno pitanje zašto slušaju tužnu glazbu. Većina ispitanika odgovorila je da takva muzika izaziva mnogo emocija kao što su nostalgija, miroljubivost i nježnost – mnogo prije tuge.#Ponavljanje riječi u refrenu ključ je uspjeha pjesme

 Studija objavljena prošle godine u novinama Journal of Consumer Psychology otkrila je da ključ uspjeha pojedine pjesme: ponavljanje riječi i refrena! Što je pjesma manje komplicirana, to je šansa za planetarni uspjeh veća.


#Što više slušamo, to nam se više sviđa

Znate ono kada kažete da vam je pjesma 'ušla u uho'? Moguće – istraživanja su pokazala da nam se neka pjesma više sviđa što ju češće čujemo. To naravno vrijedi do određene granice nakon koje nastaje 'overdose' i mučnina od same pomisli na tu pjesmu. (Da, kao što je recimo bio slučaj s pjesmom 'Happy')


#Krivo čujemo tekstove pjesama zbog snažne uloge naših očekivanja

Značenje koje pridajemo pojedinoj pjesmi ne dolazi samo iz njenog sadržaja – dio dolazi i iz očekivanja iz našeg mozga. Stoga nije neobično kada umjesto 'lay him on the green' čujete 'Lady Mondegreen'.


#Češće ćemo krivo čuti tekst neke pjesme ako je naša kriva verzija zabavna

Primjer pjesme 'Blank Space' Taylor Swift savršen je primjer; iako dio teksta glasi 'got a long list of ex-lovers, they'll tell you I'm insane', mnogi ovaj stih pjevaju 'got along with Starbucks Lovers, they'll tell you I'm insane' – ako ništa drugo, Starbucks je oduševljen!


#Pjesma 'Wannabe' od  benda Spice Girls je službeno 'najzaraznija' britanska pjesma


#Kada slušamo glazbu koja nam se sviđa, mnogo smo velikodušniji

Studija objavljena u novinama Frontiers In Psychology pokazala je da ćemo 'lakše odriješiti kesu' ako slušamo glazbu koja nam se sviđa i koja nas opušta.


#Jedini način da se riješite pjesme kojom ste se 'zarazili' i koja vam neprestano svira u glavi, jest da se 'zarazite' novom


#Krave proizvode više mlijeka dok slušaju opuštajuću glazbuFoto/Izvor: Buzzfeed.com/Shutterstock
I.N.


Pročitajte još:

Istraživanje otkrilo: bolje radimo dok nas 'ometa' glazba!

'Otiš'o si, sarmu prob'o nisi' - 70% osječkih srednjoškolaca sluša cajke?

KVIZ: Koliko dobro poznaješ pop glazbu?

muzika glazba

Još vijesti