Slika nije pronađena

Svakodnevno vidimo mlade cure ili dečke kako pješače na putu prema školi, voze se u tramvaju ili na biciklu i gotovo svima je jedna stvar zajednička – slušalice u ušima. Napredovanjem tehnologije, dostupnost glazbe u svakom trenutku postala je uobičajena pojava. Slušati omiljeni bend putem do škole je, moramo priznati, prilično zabavno, a ponekad i jedini način za ignorirati dosadne priče u tramvaju.

No, ova navika može biti prilično opasna.

Iako nam se čini da se u prometu oslanjamo na vid, veliki dio onoga što se događa oko nas percipiramo putem sluha. Vjerojatno niste niti svjesni, ali prije nego ugledate nadolazeći auto, vlak ili tramvaj, prvo ga čujete. U ovakvoj situaciji slušalice postaju problem jer zbog glasne muzike možda nećete uočiti potencijalnu opasnost ili čuti automobilsku trubu koja vas upozorava na nešto.

Raspoloženje nam se mijenja s obzirom na vrstu glazbe

Možda ste primjetili i kako vam se raspoloženje i ponašanje mijenja s obzirom na vrstu glazbe koju slušate; klasična glazba nas potiče na sanjarenje, a žestoki i brzi riffovi na agresivniju vožnju, a ni jedno ni drugo ne predstavljaju poželjno ponašanje u prometu.

Iako slušanje glazbe u prometu može biti pogubno, ne postoje sankcije za takve radnje. Ipak valjalo bi promisliti dva puta jer ovim činom ne ugrožavamo samo sebe, nego i ostale sudionike. Eliminiranjem osjeta sluha uskraćujemo sebi i drugima pravo na sigurnost u prometu, bez obzira radilo  se o vožnji u gradskoj vrevi ili izvan grada, pa čak i u prirodi, izvan prometnica.

O svim opasnostima u prometu upozoravaju i iz Hrvatskih željeznica u kampanji 'Vlak je uvijek brži' o kojoj više možete saznati na njhovom Facebook pageu.

Iako znamo da postoji hrpa dobre glazbe koju bi se moglo slušati po cijele dane, naš savjet je da novi album One Directiona ili Taylor Swift ipak pričeka doba dana kad u sigurnosti vlastitog doma možeš odvaliti muziku do daske. Narvno, ako susjedi ne polude.

I.N.
Foto: photoxpress.com

vožnja glazba slušalice muzika

Još vijesti